Seurakunnat näkyvät ja kuuluvat myös poikkeusoloissa – Iso harppaus verkkomaailmaan

Suomen ev.lut. kirkko otti nopealla tahdilla digiloikan maan ajautuessa poikkeusoloihin koronavirustilanteen vuoksi. Sama digitaalinen harppaus tapahtui myös Joensuun seurakunnissa ja Kontiolahden seurakunnassa.

Kuvaaja kuvaa videokameralla alttarilla lukupulpetin edessä ristinmerkkiä tekevää pastori Erika Kyytsöstä.

Poikkeusolojen aikana jumalanpalvelukset välitetään koteihin videon välityksellä. Kiirastorstain iltakirkon liturgina toimi pastori Erika Kyytsönen Pyhäselän seurakunnasta. Kuva: Katriina Puustinen.

Suomen eduskunta päätti 18.3. ottaa käyttöön valmiuslain koronavirustilanteen vuoksi. Poikkeusolojen vuoksi yli 10 ihmisen kokoontumiset kiellettiin, koulut siirtyivät pääosin etäopetukseen ja ihmisten liikkumista rajoitettiin. Suuren muutokset vaikuttivat ja vaikuttavat edelleen myös seurakuntien toimintaan.

Seurakunnissa tehtiin nopeita ratkaisuja, miten tauolle jäänyttä toimintaa saataisiin vietyä ihmisten luo myös poikkeuksellisessa tilanteessa. Jo seuraavana sunnuntaina, kun valmiuslaki oli otettu käyttöön, Joensuun seurakunnat toivat jumalanpalveluksen koteihin videon välityksellä.

Jumalanpalveluksia julkaistaan verkossa Joensuussa videotallenteina, Kontiolahdella suoratoistona

Jumalanpalvelus päätettiin toteuttaa videotallenteena, jotta äänen ja kuvan laatu pystytään varmistamaan. Samalla myös videon kuvakerrontaa pystyttiin elävöittämään. Sunnuntain jumalanpalvelusten lisäksi Joensuun seurakunnat toimittivat kiirastorstain, pitkäperjantain ja 2. pääsiäispäivän jumalanpalvelukset videon välityksellä.
– Videot on julkaistu seurakuntayhtymän YouTube-kanavalla (Toivon tähden – Luterilainen kirkko Joensuussa). Pääsiäistä edeltävien kolmen sunnuntain sanajumalanpalveluksia ja neljää pääsiäisen ajan jumalanpalvelusta oli katsottu huhtikuun puoliväliin mennessä yhteensä reilut 12 000 kertaa, YouTuben tilastojen mukaan yksittäisiä katsojia videoilla on ollut yhteensä noin 8 300. Yhden jumalanpalvelusvideon yksittäisten katsojien määrät liikkuvat tuhannen katsojan molemmin puolin, verkkotiedottaja Tiina Partanen Joensuun seurakuntayhtymästä kertoo.

Jumalanpalvelusten toimittamiseen osallistuvat kaikki Joensuun seurakunnat vuorollaan. Kuvauspaikkana on toistaiseksi Rantakylän kirkko, jotta äänitys- ja kuvauskalustoa ei tarvitse rakentaa jokaiseen videoon erikseen. Kirkollisten pyhien videointia jatketaan ainakin 31.5. saakka. Kontiolahden seurakunnassa jumalanpalvelukset on lähetetty suorana maaliskuun puolivälistä saakka. Pääsiäisen tapahtumat julkaistiin poikkeuksellisesti tallenteina.
– Pääsiäisen tapahtumat teimme tallenteina ja ajoimme ne palvelusten ajankohtina omalle YouTube -kanavallemme. Huhtikuun aikana saamme asennettua kirkkoon pysyvät suoratoistotekniikan, jonka kautta jumalanpalvelukset suoratoistetaan sunnuntaisin klo 10 Kontiolahden kirkosta. Katselukertoja on ollut satoja, Kontiolahden seu-rakunnan kirkkoherra Jukka Reinikainen toteaa.
– Tämä suoratoistopalvelu tulee jäädäkseen myös poikkeusolojen jälkeen ja siitä on paljon hyötyä ja iloa jatkossa moneen muuhunkin asiaan, Reinikainen jatkaa.

Verkossa tarjolla niin tekemistä lapsille ja nuorille kuin raamattuopetustakin

Jumalanpalvelusten lisäksi myös moni muu toiminta on löytänyt paikkansa verkkomaailmasta. Poikkeusolojen aikaan esimerkiksi lapsille ja nuorille on runsaasti tekemistä ja katsottavaa seurakuntien sosiaalisen median kanavilla. Joensuun seurakunta julkaisee verkossa myös esimerkiksi raamattuvartteja. Kyseessä on raamatunopetusten sarja, joissa käydään Raamatun tekstiä jae jakeelta läpi.
– Olen pitänyt raamattutunteja ja raamatunopetuksia aiemmin ja ajattelin, että niitä olisi hyvä olla saatavilla myös verkkomateriaalina. Pidän tärkeänä sitä, että poikkeusolojen aikana on saatavilla myös sellaista verkkosisältöä, joka ei mitenkään käsittele koronaepidemiaa. Raamattuvarteissa keskitytään tutkimaan muutamaa Raamatun jaetta kerrallaan, eikä oteta kantaa ajankohtaisiin asioihin, Joensuun seurakunnan kansainvälisen työn ohjaaja Topi Nieminen sanoo.

Seurakuntien sosiaalisen median kanavista löytyy lisätietoa seurakuntien verkkosivuilta osoitteista http://www.joensuunseurakunnat.fi ja http://www.kontiolahdenseurakunta.fi.


APUA JA TUKEA MYÖS ILMAN DIGIÄ

Seurakuntatyö perustuu ihmisten kohtaamiseen ja läsnäoloon. Poikkeusolon myötä kohtaamisen ja läsnäolon tavat on täytynyt miettiä uudelleen, koska koronavirustilanteen vuoksi ryhmät eivät voi kokoontua ja välimatka ihmisten välillä on pidettävä pitkänä. Lisäksi riskiryhmiin kuuluvien luokse menemistä tulee välttää.
Joensuun seurakunnat lähettivät jokaiselle yli 70-vuotiaalle seurakuntalaiselle kirjeen postitse. Kirjeessä kerrottiin tavoista, joilla seurakunta voi auttaa ja tukea poikkeusoloissa. Seurakunnat ovat myös soittaneet aktiivisesti seurakuntalaisilleen poikkeusolojen aikana.

Apua puhelimitse niin Joensuun seurakunnissa kuin Kontiolahdellakin

Joensuun seurakuntayhtymä avasi poikkeusolojen ajaksi myös keskusteluapu-puhelimen, johon soittamalla voi jakaa arjen kuulumisia, purkaa elämän taakkaa, pyytää esirukousta, ihmetellä koronavirustilanteen aiheuttamia poikkeusolosuhteita tai jutella jostakin muusta, mitä on mielessä. Palvelun numero on 013 2635 444. Paikallinen keskusteluapu-puhelin on avoinna arkisin klo 10-18, ja siihen vastaa Joensuun seurakuntien työntekijä. Joka ilta klo 18-24 keskusteluapua tarjoaa valtakunnallinen kirkon keskusteluapu numerossa 0400 22 11 80.

Kontiolahden seurakunnassa toimii puolestaan Akuutti Auttava Puhelin, jonka kautta saa ohjausta, arkista apua ja tukea, keskusteluapua ja huolien hälvennystä, esirukousta ja sielunhoitoa. Puhelin palvelee numerossa 040 761 6432 ma – pe klo 9 – 12.

Poikkeusoloissa moni kaipaa myös konkreettista apua joko asiointiin tai talouden haasteisiin. Diakoniatyössä onkin riittänyt kiirettä poikkeusolojen aikana.
– Pyyntöjä välttämättömien kauppa- ja apteekkiasiointien hoitamiseen on alueellamme tullut melko paljon. Puhelinkeskusteluissa on noussut esiin myös ihmisten tarve jakaa epävarmuuden tunteita, ahdistusta, ikävää ja yksinäisyyden kokemusta, diakoniatyöntekijä Satu Halonen Joensuun seurakunnasta kertoo.

Joensuun seurakunnat mukana myös ruokakassikampanjassa

Joensuun seurakunnat osallistuivat huhtikuussa valtakunnalliseen vähävaraisille perheille suunnattuun ruokakassikampanjaan. Kampanjaa Pohjois-Karjalassa koordinoi Pohjois-Karjalan perhekeskusverkosto. Verkostoon kuuluvat kaikki kuntien, Siun soten, järjestöjen ja seurakuntien työntekijät, jotka työskentelevät alle 18-vuotiaiden lasten ja heidän perheidensä kanssa.

Joensuun seurakuntayhtymä osallistui kampanjaan 80 ruokakassilla eli yhteensä 7 200 eurolla. Yhden ruokakassin arvo on 90 euroa ja se sisältää kaikki tarvittavat ainekset viikon ravitseviin pääaterioihin 4–6-henkiselle perheelle, ruokaohjeet sekä D-vitamiini-valmisteen. Lisäksi kassiin sisältyy sähköinen kokkikurssi.

Poikkeusolot ovat osoittaneet, että digiloikka on ollut tarpeen, mutta uusia tapoja on tarvittu myös ihmisten kohtaamiseen ja tukemiseen myös verkkomaailman ulkopuolella.

Sari Jormanainen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.