”Mitä sitä voisi eläkkeellä ollessaan tehdä?”

Rantakylän kirkolla järjestetään marraskuussa iltapäivätapahtuma, jossa hiljattain eläkkeelle jääneet ja pian eläkkeelle jäävät pääsevät porukalla pohtimaan uutta elämänvaihetta.

Kaksi hymyilevää naista juttelee kadulla.

Tuoreet eläkeläiset Merja Mäkisalo-Ropponen ja Ilona Pietarinen kertovat omia kokemuksiaan eläkkeelle jäämisestä Elävänä eläkkeellä -tapahtumassa Rantakylän kirkolla 16. marraskuuta. Kuva: Tea Ikonen

Elävänä eläkkeellä -tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat uutta kipinää eläkevuosiinsa. Ohjelmassa on makupaloja monologista Anjan lähes erinomainen elämä, jota Minna Maaria Virtanen esittää Joensuun kaupunginteatterissa tällä syyskaudella.

Pielisensuun seurakunnan pappi Anna-Riitta Pellikka herättelee ajatuksia eläkkeelle jäämisestä elämänvaiheena. Tapahtuman työpajoissa voi katsella elämää eteenpäin ja taaksepäin. Mitä unelmia minulla on? Mitä haluaisin vielä kokeilla ja oppia? Uskaltaisinko vielä hypätä johonkin aivan uuteen?

Päiväkahvin yhteydessä on tarjolla kakku- ja hedelmäbuffet. Päivän aikana on myös mahdollisuus tutustua erilaisiin vapaaehtoistehtäviin.

Seurakuntalaiset ovat olleet alusta asti aktiivisesti mukana tapahtuman suunnittelussa

Merja Mäkisalo-Ropponen ja Ilona Pietarinen ovat eläkkeellä olemisen kokemusasiantuntijoita. He kertovat tapahtumassa omista kokemuksistaan eläkkeelle jäämisestä. Pietarinen on toiminut sairaanhoitajana koko työuransa. Mäkisalo-Ropponen jäi toukokuun alussa eläkkeelle kansanedustajan työstä.

Ajatus eläkkeelle jääneiden ja kohta jäävien omasta tapahtumasta syntyi, kun Mäkisalo-Ropponen mietti yhdessä juuri eläkkeelle jääneen tuttavansa kanssa, että mitä sitä voisi eläkkeellä ollessaan tehdä. Kirkkokahveilla hän kertoi näistä pohdinnoista papille.

Kun asiaa sitten ruvettiin seurakunnassa porukalla edistämään, diakoniatyöntekijä kutsui Mäkisalo-Ropposen mukaan keskustelemaan. Syntyi idea tämän kaltaisesta tapahtumasta.

– On ollut kiva kokea sitä, että me tavan seurakuntalaiset ollaan oltu tekemässä tapahtumaa. Tämä on ollut tosi innostavaa, Mäkisalo-Ropponen kiittelee.

Ohjelmanumeroiden välissä osallistujilla on mahdollisuus ajatustenvaihtoon ja yhteiseen jakamiseen

Eläkkeelle jäädessä ollaan monenlaisten elämänmuutosten pyörteissä. Moni pitää huolta ikääntyneistä läheisistään ja lapsenlapsista. Parisuhteen tasapaino saattaa heilahtaa, kun eläkkeelle jäädään eri aikaan. Uudessa tilanteessa ihminen voi myös kokea yksinäisyyttä.

– Työpaikka on ollut monelle tärkeä yhteisö. Mihin yhteisöön kuulun työuran jälkeen vai kuulunko mihinkään? Kaiken keskellä on tärkeää kuunnella itseään ja omia tarpeitaan, sanoo Rantakylän seurakunnan diakoniatyöntekijä Raija Alhosaari.

Tapahtumassa on varattu aikaa porinoille lähellä istuvien kanssa sekä yhteiselle keskustelulle.

– Yhteinen keskustelu on hyvin tärkeää. Me haluamme kuulla ja jakaa yhdessä osallistujien kanssa kokemuksia, toiveita ja odotuksia. Jokaisen ajatukset ovat ainutkertaisia ja arvokkaita, Alhosaari sanoo.

Hän painottaa, että keskusteluun osallistuminen ei ole vaatimus. Tapahtumaan voi tulla myös kuulostelemaan hiljaa itseään.

 

Hanna Pekkanen

 

Elävänä eläkkeellä to 16.11. klo 13–16 Rantakylän kirkolla. Tapahtuma on maksuton. Tarjoilun vuoksi pyydetään ilmoittautumaan viimeistään 12.11. www.joensuunseurakunnat.fi/ilmoittaudu tai puhelimitse 013 263 5300. Järj. Joensuun, Pielisensuun ja Rantakylän seurakuntien diakonia- ja aikuistyö.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.