Tuoreen kyselyn perusteella mielenterveysongelmat näkyvät kirkon perheneuvonnassa aiempaa useammin. Perheneuvonta tarjoaa terapeuttista keskusteluapua perheen ja parisuhteen huoliin.

Älä jää yksin parisuhteen ja perheen ongelmien kanssa. Perheneuvontaan kannattaa ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä. Kuva: iStock
Mielenterveyteen liittyvien huolten kasvu nousee esiin perheasiain neuvottelukeskuksille tehdyssä tuoreessa kyselyssä. Kirkon viestinnän tiedotteen mukaan peräti 83 prosenttia vastanneista sanoi, että asiakkaiden mielenterveyskysymykset ovat lisääntyneet.
Joensuun perheasiain neuvottelukeskuksen vs. johtaja Salla Ulvi-Altio kertoo, että ilmiö näkyy myös Pohjois-Karjalassa.
– Aiempaa enemmän jo aikaa varatessa tuodaan esille mielen haasteita, jotka ymmärrettävästi vaikuttavat myös pari- ja perhesuhteisiin. Mielenterveyspalvelut ovat monella paikkakunnalla yleisesti ruuhkautuneet, mikä luonnollisesti näkyy myös meillä.
Myös yleinen ahdistuneisuus ja nukkumisen vaikeudet nousevat pohjoiskarjalaisten yhteydenotoissa aiempaa enemmän esille.
Perheneuvojat auttavat löytämään ratkaisuja monimutkaisiin tilanteisiin
Kun ahdistus kasvaa omassa elämässä, se heijastuu myös läheisiin ihmissuhteisiin. Ja kun läheisissä ihmissuhteissa on vaikeaa, on ymmärrettävää, että omakin mieli kuormittuu.
Ongelmat ovat usein monikerroksisia: perheessä tai yksilöllä voi olla pitkään jatkunut kuormitustila, joka voi johtaa mielenterveyden ongelmiin.
Perheneuvojat kohtaavat asiakkaansa kokonaisvaltaisesti ja asiakaslähtöisesti. Parisuhde tai ihmissuhteet yleisesti eivät ole muusta elämästä erillinen osa, vaan kaikki vaikuttaa kaikkeen.
Mitä siis voi tehdä, jos kantaa huolta omasta tai läheisensä mielen hyvinvoinnista ja siitä, miten tilanne vaikuttaa parisuhteeseen ja perheen asioihin?
– Kehottaisin toimimaan mieluummin aiemmin kuin myöhemmin. Tilanteen ei tarvitse olla kriisiytynyt tai akuutti, vaan kynnyksen avun hakemiseen tulisi olla mahdollisimman matala, sanoo Salla Ulvi-Altio.
Apua kannattaa hakea ajoissa, ennen kuin ongelmat kerrostuvat
Mitä nopeammin huolen kanssa päästään työskentelemään, sitä vähemmän ongelmat ehtivät kerrostua.
– Jos läheinen ei itse ole valmis hakemaan apua, kannattaa apua hakea ainakin itselleen. Ei ole helppo asettautua toisen tueksi. Siinä on vaarassa itsekin uupua, toteaa perheneuvoja Piia Nurhonen.
Perheneuvonta tarjoaa terapeuttista keskusteluapua. Se on ammatillista keskustelua, jonka tavoitteena on tukea ihmisen hyvinvointia vahvistamalla hänen kykyään elää lähisuhteissa. Joskus kertaluontoinen keskustelu tuo riittävän avun ja joskus keskusteluapu jatkuu pidempään. Perheneuvonnassa kohdataan erityisesti pareja.
Työskentelyn alkuvaiheessa perheneuvojat arvioivat yhdessä asiakkaan kanssa sitä, onko juuri perheneuvonta oikea auttamisen taho. He myös tekevät aktiivista palveluohjausta silloin, kun omat palvelut eivät vastaa asiakkaan tarpeisiin tai odotusajat menevät pitkälle.
– Tiedostamme sen, että monet palvelut ovat ruuhkautuneet, mutta se ei saisi olla syy siihen, ettei apua haeta. Onneksi digiaikana myös matalan kynnyksen verkkopalvelut ovat lisääntyneet ja moniin parisuhdeteemoihin on olemassa laadukkaita omahoito-ohjelmia, Ulvi-Altio toteaa.
Perheneuvonnan asiakkaaksi voi tulla yksin tai yhdessä puolison tai muun läheisen kanssa. Asiakkuus ei vaadi kirkon jäsenyyttä, ja perheneuvonta on asiakkaalle maksutonta.
Hanna Pekkanen
Joensuun perheasiain neuvottelukeskus
- terapeuttista keskusteluapua parisuhteen ja perheen ongelmiin
- avioliittolain mukaista perheasioiden sovittelua ja siihen liittyvää ennaltaehkäisevää keskusteluapua yhteistyössä SiunSoten kanssa
- maksuton, luottamuksellinen palvelu
- tarkoitettu kaikille Pohjois-Karjalan maakunnan alueella asuville
- ajanvaraus ma, ke ja to klo 9–11 ja ti klo 10–12, p. 050 430 8472
- Facebookissa nimellä Suhe rokkaa ja Instagramissa suhe_rokkaa
- keskus on osa Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymää