Holylaneilla pelataan yhdessä ja pidetään hauskaa

Lani-isoset suunnittelevat Holylaneja, yhteisöllisiä pelitapahtumia nuorille. Heidän tehtävänsä on myös vetää pelejä ja olla pelikaverina kaikille.

Pelitapahtumassa neljä nuorta ihmistä pelipöytien keskellä.

Holylanien pelipaikkojen rakentaminen kuuluu lani-isosten tehtäviin. Lopuksi lanit puretaan ja siivotaan. Kuva: Delila Myyry

Neljä kertaa vuodessa joukko nuoria kokoontuu Joensuun seurakuntakeskukselle pelaamaan tietokone- ja konsolipelejä yön yli. Seurakuntayhtymän järjestämät Holylan-tapahtumat ovat avoimia kaikille 13–20-vuotiaille nuorille.

– Holylaneissa kyse on siitä, että pidetään hauskaa ja pelataan yhdessä. Se on myös tapa saada uusia kavereita ja tutustua uusiin peleihin, sanoo lani-isosena toimiva 15-vuotias Elias Tanskanen Joensuun seurakunnasta.

Osallistujat tuovat mukanaan oman tietokoneen tai pelikonsolin, joka kytketään lähiverkkoon. Seurakunnalla on myös Nintendo Switch ja Playstation 4 sekä virtuaalilasipaikkoja kaikkien käyttöön. Laneilla on tilaa noin 25–30 hengelle.

– Pelejä saa pelata yhdessä tai erikseen, ihan miten haluaa. Lautapelejäkin löytyy, kertoo Joensuun seurakunnan nuorisotyönohjaaja Delila Myyry.

Pelit vaihtelevat turnauksista rentoon yhdessäoloon

– Yhteisölliset pelit ovat suosituimpia laneilla, kertoo 16-vuotias Sampo Laukkanen Rantakylän seurakunnasta.

Laukkanen pitää tapahtuman tunnelmasta: monet ovat keskittyneet pelaamiseen ruutujensa ääressä samalla kun osa porukasta liikkuu Just Dance -tanssipelin tahtiin.

Holylanit aloitetaan alkuhartaudella. Tapahtuma alkaa perjantaina iltapäivällä ja päättyy lauantaina kello 12. Nukkumiseen on mahdollisuus, mutta jos haluaa voi pelata läpi yön. Kaupungilla saa käydä ostamassa ruokaa. Talo tarjoaa kahvia, teetä ja kaakaota.

– Lanien yksi parhaista puolista on omasta mielestäni peliturnaukset, koska siinä tulee pelattua muidenkin kuin omien kavereiden kanssa, sanoo Elias Tanskanen.

Peliturnauksia järjestetään suosituista ammuntapeleistä kuten Counter-Strike: Global Offensive ja Overwatch 2. Nuorten Holylaneilla ei pelata K18-pelejä.

Ohjelmassa on myös hauska taukokisa. Pelikavereiden kesken kommunikoidaan Holylanien omalla keskustelukanavalla Discord-palvelimella.

Isoset ja vapaaehtoiset pyörittävät laneja yhdessä

Lani-isoset hoitavat käytännön järjestelyitä yhdessä täysi-ikäisten ohjaajien kanssa. He suunnittelevat Holylaneja ja hypettävät eli hehkuttavat tapahtumaa etukäteen.

Laneilla isoset ja ohjaajat vetävät pelejä ja järjestävät kisoja. He huomioivat myös ne osallistujat, jotka ovat tulleet tapahtumaan ilman omaa kaveria.

– Olen aina ollut kiinnostunut pelitoiminnasta, joten kun sain kuulla, että on mahdollista toimia lani-isosena, niin olin heti kiinnostunut, kertoo Sampo Laukkanen.

Myös Elias Tanskaselle lani-isoseksi ryhtyminen oli luontevaa, koska hän viihtyy laneilla ja tykkää muutenkin pelata.

Tehtävään koulutetaan kaikki kiinnostuneet. Mukaan tarvitaan myös aikuisia vapaaehtoisia, jotka haluavat viettää aikaa nuorten kanssa yhdessä pelaten.

 

Hanna Pekkanen

 


Nuorten Holylanit 13–20-vuotiaille

  • Pe–la 8.–9.12. Joensuun seurakuntakeskuksella, Kirkkokatu 28. Pelaajamaksu 5 €. Ilmoittautuminen on auki 6.10.–29.11. osoitteessa www.janoa.fi.
  • Laneille saa ilmoittautua vain yli 13-vuotias. Tapahtumassa sallittujen pelien ikärajat ovat S, 7, 12 ja 16.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.