Pääkirjoitus: Niittyjä pörriäisille

Luonnonystävälle tulee hyvä mieli, kun kuuntelee Joensuun seurakuntien ympäristötyöryhmän suunnitelmia. Yksi ajankohtainen aihe ovat kukkaniityt, joiden avulla tuetaan erilaisia hyönteisiä ja tarjotaan erinomainen elinympäristö monelle uhanalaiselle lajille. Seurakuntayhtymässä on lukuisia kiinteistöjä, joiden piha-alueilla on keto- ja niittyalueisiin sopivaa maastoa.

Niittyjä on jo perustettu muun muassa Vaivioon, Pyhäselkään ja Enoon. Seuraavaksi kokeillaan, miten niitty kasvaa kaupunkialueella, jossa pilotointikohteeksi on valikoitunut Pielisensuun seurakunta. Ennen kuin kukkaniitty on täydessä loistossaan, tarvitaan tietysti hyvät suunnitelmat ja paljon kärsivällisyyttä. Muutaman vuoden kuluttua lopputulos kuitenkin palkitsee.

Seurakuntien työntekijöistä ja luottamushenkilöistä koostuvalla ympäristötyöryhmällä on tärkeä rooli Joensuun seurakuntien ympäristöasioiden hoidossa. Ryhmän tuella on saavutettu muun muassa Kirkon ympäristödiplomi, joka Joensuun seurakunnilla on ollut jo vuodesta 2010 alkaen. Ympäristödiplomin myöntämiseen ja uusimiseen liittyy määräajoin arviointi, jossa käydään läpi muun muassa jätehuolto, siivous, leirikeskukset, toimistot, hautausmaat, metsänhoito ja ympäristökasvatus.

Ympäristöasioissa seurakuntien vahvuutena on monipuolinen toiminta. Ympäristöarvot näkyvät esimerkiksi ruokatarjoiluissa, kierrätyksessä sekä kiinteistöjen ja hautausmaiden hoidossa. Ne näkyvät myös seurakuntien jumalanpalveluselämässä erilaisina luontokirkkoina ja -tapahtumina. Seurakuntien kerhoissa lapset oppivat jo pienestä pitäen kunnioittamaan luontoa. Ja minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Ympäristöasioissa opitut taidot ja asenteet ovat meidän kaikkien hyödyksi.

 

Kirsi Taskinen
viestintäpäällikkö
Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä
kirsi.taskinen@evl.fi

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.