5xmielessä: Moottoripajalla kukoistaa huumori ja porukkahenki

Joka keskiviikko ja torstai Kai Palviainen suuntaa töidensä jälkeen Joensuun Moottoripajalle, jos mitään estettä ei ole. Siellä hän opastaa vapaaehtoisena ohjaajana nuoria moottoriajoneuvoharrastajia.

Silmälasipäinen mies nojaa autoon autopajalla.

Kai Palviainen pitää erityisesti Jukolankatu 20:ssä toimivan Joensuun Moottoripajan porukkahengestä. – Kävijäporukka on monenkirjava mutta hyvä, ja meillä on hyvä henki. Pajalle voi tulla, vaikka ei olisi omaa mopoa tai autoa. Ei myöskään tarvitse pelätä, ettei osaa, sillä pajalla autetaan ja neuvotaan. Kuva: Tea Ikonen

  1. OHJAAJA. Olin pari vuotta sitten esittelemässä ralliautoani River Meet -tapahtumassa Laululavan tuntumassa. Siellä tuli Joensuun Moottoripajan ohjaajien kanssa puheeksi pajojen väliset rallikisat. Tulin pajalle näyttämään omaa ralliautoani, ja aloin auttaa pajan ralliauton kasaamisessa. Minua pyydettiin ohjaajaksi pajalle, ja olen myös pikku hiljaa tullut mukaan Saapas-toimintaan.
  2. PAJALAISET. Pajaillat ovat keskiviikkoisin ja torstaisin. Pajalla pyörii tällä hetkellä kymmenkunta ohjaajaa sekä 5–20 nuorta tai nuorta aikuista. Ikähaarukka on suunnilleen 14–25 vuotta. Kävijöistä tyttöjä on välillä puolet, välillä vähän vähemmän. Kävijäporukka on monenkirjava mutta hyvä, ja meillä on hyvä henki. Jokainen uusi on päässyt joukkoon mukaan.
  3. TEKEMINEN. Osa touhuaa mopojen kanssa, osa korjaa autoja. Välillä vain jutellaan. Pajalle voi tulla, vaikka ei olisi omaa mopoa tai autoa. Tekemistä kyllä järjestetään. Illoissa rakennetaan pajan omaa ralliautoa, ja meiltä löytyy myös oma moottoripyörä. Jonkun äiti voi tuoda auton öljynvaihtoon, ja yhteen aikaan oli sesonkirenkaanvaihtoja. Ei myöskään tarvitse pelätä, ettei osaa, sillä pajalla autetaan ja neuvotaan.
  4. KISAMATKAT. Käymme pajojen välisissä kisoissa kolmesti vuodessa. Niitä on järjestetty muun muassa Akaassa, Pieksämäellä, Kajaanissa ja nyt toukokuussa Limingassa. Ensi syksyn kisat saatiin tänne Joensuuhun. Kisamatkat järjestetään yhteistyökumppaneiden kanssa ja sponsoreiden tuella niin, että ne ovat pajalaisille ilmaisia.
  5. PORUKKAHENKI. Ajattelen, että nuorille on iso merkitys sillä, että on tilat ja kokoontumispaikka, jossa on mahdollisuus harrastaa moottoriajoneuvoja, sekä joku, jolta kysyä apua ongelmatilanteessa. Itse olen tykännyt eniten pajan porukkahengestä. Näen näissä nuorissa paljon samaa, mitä itse olin nuorempana. Saman hintaluokan autoilla silloinkin ajettiin, niillä pärjättiin ja niillä popitettiin.

 

Tea Ikonen

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.