Kirkon yhteiskuntapäivät 2023: Eteenpäin iskuista huolimatta!

Pohjois-Karjalalla on ollut paljon vastaiskuja viime vuosina. Ensin iski korona. Seuraavaksi lentoliikennettä uhkasi lopettaminen. Seuraavaksi Venäjä aloitti brutaalin sodan Euroopassa, ja viimeisimmäksi meille tärkeä junasilta uhkaa mennä kiinni. Iskuja on riittänyt, mutta maakunta on selvinnyt niistä kaikista. Aktiivisten toimijoiden yhteistyö ja usko tulevaisuuteen on luonut meille tilanteen, jossa haluamme menestyä. Emme pärjäillä tai tulla toimeen, vaan menestyä.

Tilastokeskuksen tuoreet suhdannetiedot kertovat Pohjois-Karjalan yrityssektorin liikevaihdon kasvun jatkuneen vuoden 2022 jälkipuoliskolla, liikevaihto kasvoi 8,2 prosenttia. Vuonna 2021 ja alkuvuonna 2022 kasvu oli vieläkin kovempaa, ja erityisesti iloa tuotti koko Pielisen Karjalan menestyminen perinteisen kestomenestyjän, Joensuun, rinnalla. Meillä vahvat toimialat, kuten metsäbiotalous, metalliteollisuus, kiviteollisuus ja elintarviketeollisuus, kasvavat ja kehittävät toimintaansa maakuntaan uskoen.

Kriisien keskellä negatiivinen puhe ja uutisointi luonnollisesti lisääntyvät, mutta tämän hälyn alla moderni maakunta porskuttaa eteenpäin vahvan tutkimuksen, koulutuksen ja tuotekehityksen avulla. Vahvojen teollisuusalueiden lisäksi uudet teknologiat kuten fotoniikka ja vetyteknologiat ovat lähellä suurta läpimurtoa, ja matkailu kasvaa voimakkaasti luontomatkailun arvostuksen myötä.

Maailma tulee kohtaamaan valtavia muutoksia seuraavien vuosien aikana. Ilmastonmuutos näyttää etenevän, ja epävarmuus maailmanpolitiikassa kasvaa. Ukrainan sodan päättymistä ei ole näköpiirissä ihan lähellä, ja Venäjän hallinnon epävakaus haastaa meidän toimintaympäristöämme vielä kauan. Tässä tilanteessa meidän kaikkien on välttämätöntä suunnata katseet vahvaan yhteistyöhön keskenämme ja demokraattiseen maailmaan.

Suomi on liian pieni maa keskinäiseen kiistelyyn, ja Eurooppa on vahva vain yhdessä tekemällä. Tässä Pohjois-Karjala haluaa olla edelläkävijä. Me voimme tuottaa jo nyt ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan osaamisen ja teknologian kautta, ja yrityksemme ovat varmasti jatkossa vahvasti mukana rakentamassa uutta Ukrainaa samalla innolla kuin olemme auttaneet Ukrainaa tämän vaikean sodan aikana.

Pohjois-Karjalalla menee olosuhteisiin nähden hyvin, ja tulevaisuus on meille valoisa. Tummat pilvet tulee tunnistaa, mutta niitä ei voi jäädä pelkäämään. Esimerkiksi hallitusohjelman tulevia toimenpiteitä linjattaessa on muistettava, että tulevaisuuteen ja kasvun eväisiin on panostettava myös vaikeina aikoina. Erityisesti vaikeina aikoina.

 

Markus Hirvonen
Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja

 

Lisää maakuntajohtaja Markus Hirvosen ajatuksia kuulet kirkon yhteiskuntapäivillä 21.–22.9.2023. Ilmoittaudu mukaan: www.kirkonyhteiskuntapaivat.fi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.