Hautausmaa on hyvä paikka harjoitella työelämätaitoja

Kaksi kehitysvammaisten ryhmää käy viikoittain Joensuun hautausmaalla auttamassa ja samalla opettelemassa työelämätaitoja.

Neljä työntekijää työkaluineen hautausmaan alueella.

Raija Silvola, Samuli Päivänurmi, Hiski Hartikainen ja Henrik Hartikainen siivosivat hautausmaan käytävää kesäkuisena perjantaiaamuna. Nelikko on käynyt auttamassa hautausmaan hommissa viime elokuusta alkaen, ja työ on ollut ryhmälle mieluisaa. Kuva: Tea Ikonen

Kesäkuisena perjantaiaamuna Joensuun hautausmaalla kuuluu haravan rapsutus maata vasten. Veljekset Hiski Hartikainen ja Henrik Hartikainen sekä Samuli Päivänurmi ja Raija Silvola siivoavat puista tippunutta roskaa pois kulkuväylältä.

Nelikko on käynyt auttamassa hautausmaan hommissa kerran viikossa viime elokuusta alkaen. Hautausmaalla työskentely on heille osa Siun soten Kauppakadun työ- ja päivätoimintaa.

Työhön on kuulunut muun muassa haravointia, vanhojen kynttilöiden ja seppeleiden poistamista muistolehdosta ja hautapaikoilta sekä roskakorien tyhjennystä ja putsausta. Talvella ryhmä teki lumitöitä, talven kääntyessä kevääksi liukkailla käytävillä riitti hiekoitushommia, ja keväällä he siistivät puita ja pensaita.

– Olen tykännyt tästä hommasta, Raija Silvola kiittelee.

Hauskinta hänen mielestään on ollut kynttilöiden poistaminen. Myös pensaiden leikkeleminen ja haravointi osoittautuvat ryhmän suosikkipuuhiksi.

– Tulemme tänne kello yhdeksän ja teemme pari tuntia töitä. Ryhmä lähtee sitten takaisin Kauppakadulle, kertoo ryhmän ohjaaja Pasi Karhunen.

Tavoitteena elämänhallinnan ja työllistymismahdollisuuksien paraneminen

Työpajatoiminnan tavoite on parantaa elämänhallintaa ja työllistymismahdollisuuksia. Pajapäivät alkavat yleensä kahdeksalta ja kestävät kuusi tuntia.

– Annetaan mahdollisuus työskennellä ja pidetään arkielämän taitoja yllä, Karhunen toteaa.

Pajalla on noin 20 asiakasta. He auttavat ikäihmisiä, käyvät tekemässä lumitöitä, haravointia ja puutalkoita ympäri Joensuuta. Muutama asiakas käy tekemässä varastohommia Carlsonilla.

– Mennään auttamaan, kun tulee pyyntöä.

Ennen Ukrainan sotaa pajalla tehtiin paljon alihankintahommia, mutta sitten vienti lopahti. Karhusen puolesta pyyntöjä voisi tulla enemmänkin.

Työtoiminnan lisäksi pajalla järjestetään kaikenlaista muutakin mukavaa kuten retkiä, jääkiekkopeleissä käyntejä sekä rantasauna- ja uintipäiviä.

– Viime vuonna olimme kalassa. Saatiin kaloja ja otettiin kuvat, Samuli Päivänurmi muistelee.

Erityisryhmä tuo iloa

Siun sotella on seurakuntayhtymän kanssa jatkuva sopimus siitä, että työpajan ryhmät voivat käydä hautausmaalla harjoittelemassa työelämätaitoja. Perjantain ryhmän lisäksi hautausmaalla aloitti talvella toinen ryhmä, joka käy keskiviikkoisin.

Hautaustoimen päällikkö Virpi Kiviniemi kiittelee yhteistyön sujuneen todella hyvin.

– Olemme antaneet heille sellaisia hommia, mitä he pystyvät pienellä perehdytyksellä tekemään. On myös tärkeää, että heillä on oma ohjaaja, joka katsoo, mitä he pystyvät tekemään. Esimerkiksi syksyllä heillä oli palaneiden kynttilöiden keräämistä haudoilta. Talvella he siivosivat muistolehdosta kukkalaitteita ja kynttilöitä sekä tekivät alueen lumitöitä. Oli hyvä, kun he perjantaisin siistivät muistolehdon, sillä viikonloppuna sinne tuodaan uusia kukkalaitteita ja kynttilöitä.

Kiviniemen mukaan työpajaryhmät ovat tuoneet iloa hautaustoimen henkilökunnalle.

– Olemme kokeneet tämän pelkästään positiivisena. Kyllähän erityisryhmä tuo iloa, kun heillä on erilainen asenne työntekoon. Kun heillä on mukavaa, niin tarttuuhan se mukavuus meihinkin. Jos meillä on jotain juhlan aihetta, samalla lailla hekin osallistuvat, he ovat samaa henkilökuntaa kuin muutkin. He ovat iloista porukkaa, jolla on hyvä meininki.

Myös Hartikaiset, Päivänurmi ja Silvola ovat sitä mieltä, että yhteistyö seurakuntayhtymän kanssa on sujunut hyvin. Karhunen toteaa työn antavan ryhmän päivään sisältöä ja onnistumisen hetkiä.

– Onnistumisen kautta pyritään tätä tekemään.

 

Tea Ikonen

 


Osatyökykyisissä on potentiaalia

Siun sote tarjoaa alueensa kehitysvammaisille asiakkaille työ- ja päivätoimintaa. Sen kautta heillä on mahdollisuuksia opetella työelämätaitoja toimintakeskuksissa ja siirtyä työkokeilun kautta yrityksiin työskentelemään. Yritykset saavat osatyökykyisten työntekijöiden palkkaamiseen palkkatukea.

Siun soten Kauppakadun työ- ja päivätoiminnan palveluesihenkilö Tuula Malisen mukaan yritykset ovat huomanneet potentiaalin, joka osatyökykyisissä ihmisissä on, ja yhteistyö yrittäjien kanssa on hyvää. Yhteistyökumppaneita ovat muun muassa PKO:n kaupat, Citymarketit, Carlson ja uusimpana Alko. Lisäksi esimerkiksi Kontiolahden kunta tarjoaa työ- ja päivätoiminnan asiakkaille ympäristön puhdistustehtäviä.

– Varmasti jokaisessa työpaikassa on tärkeää työtä, joka ei vaadi erityisammattitaitoa. Esimerkiksi meidän asiakkaamme on työllistetty leikkaussalin kahvioon, ja nyt kallispalkkaisten lääkäreiden ja hoitajien työpanos kohdistuu oikealle alalle.

Myös yksityiset ihmiset voivat tilata työtoiminnan asiakkaita auttamaan esimerkiksi pihatöissä. Työstä peritty palkkio kohdistuu kehitysvammaisten hyväksi esimerkiksi niin, että sillä kustannetaan heidän virkistystoimintaansa.

Kauppakadun työ- ja päivätoimintayksikön lisäksi Malisen vastuulla ovat myös Rantakylän, Utran ja Kontiolahden yksiköt. Alueella on noin 130 ikähaarukaltaan 18–60-vuotiasta asiakasta.

– Kantakaupungin alueella on aika paljon nuoria. Heitä muuttaa reuna-alueilta paljon asumaan tänne palvelujen äärelle.

Työtoiminta tarjoaa kehitysvammaisten päiviin virikettä ja merkityksellisyyttä. Joillekin se tuo järkevän päivärytmin. Lisäksi kehitysvammaisilla on oikeus saada olla osallisia kaikissa yhteiskunnan asioissa ja saada vaikuttaa siihen, mitä tekevät.

Kehitysvammaisen vuorovaikutus-, työ- ja arjen taitojen sekä itsevarmuuden vahvistumisesta hyötyy myös yhteiskunta. Tietojen ja taitojen karttuessa ihminen selviytyy yhteiskunnan jäsenenä paremmin, eikä kukaan syrjäydy.

– Tavoite on, että kaikille löytyisi oman näköistä työtä, Malinen summaa.

 

Tea Ikonen

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.