Sauna- ja kotaillat ovat kesän keidashetkiä

Tänäkin kesänä saunat lämpenevät Männikköniemen ja Sulkulan kesäkodeilla. Kontiolahden kesään puolestaan kuuluvat kaikenikäisille suunnatut kotaillat.

Kolme ihmistä ja koira kodan oviaukolla.

Sulkulan kesäkodin kodalla vietetään perjantai-iltoja hartauden, kahvittelun, makkaranpaiston, saunomisen ja uimisen merkeissä. Tapani Nuutinen (kesk.) oli illan puhujavieraana kesäkuun alkupuolella. Minna Tolonen, Onni-koira ja Pauli Leppänen järjestelivät iltaa. Kuva: Kirsi Taskinen

Männikköniemen kesäiset saunaillat ovat jo vuosikymmeniä vanha perinne. Myös tänä kesänä paikan sauna on lämmennyt joka keskiviikko toukokuun puolivälistä asti, ja lystiä on luvassa syyskuun loppupuolelle saakka.

Kesäilta alkaa naisten saunavuorolla ja päättyy miesten vuoroon. Niiden välissä on päärakennuksella hartaus, jonka pitää joku Joensuun seurakunnan papeista. Samalla on mehu- ja keksitarjoilu.

– Tänä kesänä hartauksissa käydään läpi Apostolien tekoja. Kukin opettaa niitä tavallaan ja tyylillään, kertoo Joensuun seurakunnan kirkkoherra Katri Vilén.

Hänen mukaansa saunaillat vetävät eri-ikäistä porukkaa varsinkin työikäisistä ylöspäin. Suurin osa kävijöistä on naisia, joiden saunavuoro on vähän pidempi kuin miesten.

– Naisia käy saunailloissa keskimäärin 10–20 ja miehiä vähän vähemmän, Vilén arvioi.

Männikköniemen kesäkoti sijaitsee Linnunlahdella Pyhäselän rannalla. Vilén kuvailee sitä ainutlaatuiseksi ja kauniiksi paikaksi lähellä kaupungin keskustaa. Hän toteaa, että saunailloille tuntuu olevan tarvetta.

– Onhan se hienoa päästä rantasaunaan ja uimaan melkein kaupungin keskustassa. Kaikilla ei ole mahdollisuutta päästä esimerkiksi mökille.

Sulkulaan tullaan saunomaan Kiihtelysvaarasta asti

Kesäisenä perjantai-iltapäivänä Pauli Leppänen suuntaa Pielisensuun kirkolle hakemaan kahveja ja makkaroita. Sen jälkeen tie vie Sulkulan kesäkodille saunanlämmitykseen. Leppänen on seurakunta-aktiivi, joka on ollut mukana Sulkulan kotailloissa jo vuosikymmeniä.

Kotailta alkaa Pielisensuun seurakunnan työntekijän pitämällä alkuhartaudella. Sen jälkeen juodaan kahvit, paistetaan makkaraa, saunotaan ja uidaan.

– Alkuhartauden jälkeen on monesti antoisa keskustelu. Ihmiset haluavat kysellä, Leppänen kertoo.

Sulkulassa vietetään kotailtoja yleensä kesä-elokuussa. Tänä vuonna ne aloitettiin toukokuun puolivälissä ja tarkoitus on jatkaa syyskuun puoliväliin.

– Viime kesän saunomiset jäivät vähän vähemmälle, kun ei ollut laituria. Nyt saimme laiturin, ja sanoin, että voisimme jatkaa saunailtoja pidemmälle, kun viime kesä meni huonosti, Leppänen kertoo.

Sulkulan kotailloissa käy 10–25 saunojaa per ilta riippuen siitä, millainen sää on. Leppäsen arvion mukaan saunojissa on paljon perheenäitejä, joilla on pieniä lapsia. Heitä saunailtoihin houkuttelee uintimahdollisuus. Jotkut saunojat tulevat Kiihtelysvaarasta asti.

– Jotkut ovat joka perjantai-ilta siellä. He nauttivat paljon siitä, kun saavat käydä saunassa ja uimassa.

Seurakuntatalon pihan kota on keidas kylän keskustassa

Kontiolahden kesään kuuluvat seurakunnan järjestämät, kaiken ikäisille suunnatut kotaillat, joita vietetään tiistaisin seurakuntatalon kodalla elokuun puoliväliin saakka. Iltoihin kuuluu muun muassa mölkyn pelaamista, omien eväiden paistamista grillissä, yhdessä oloa, jutustelua, kesäisiä yhteislauluja sekä hartaus. Kirkkoherra Jukka Reinikaisen mukaan luvassa on erilaisia teemailtoja ja yllätysvieraitakin.

– Kivaa kesäiltaa vietetään. Kotailtaan voi tuoda mukanaan myös jonkun oman pelin, esimerkiksi kroketin, Reinikainen toteaa.

Seurakuntatalon pihassa oleva kota on rakennettu pari vuotta sitten. Kodalla oli viime jouluna jouluseimi, joka on tarkoitus pystyttää siihen myös tänä vuonna. Kodalla on järjestetty erilaisia tapahtumia, se on ollut erilaisten ryhmien ja piirien käytössä, ja sitä voi polttopuineen vuokrata seurakunnalta omaan käyttöön edullisesti. Kesäisiä kotailtoja pidetään tänä vuonna kodalla ensimmäistä kertaa. Ensimmäisessä illassa oli Reinikaisen arvion mukaan 25–30 kävijää.

– Uskon, että tällaiselle kesänvietolle on Kontiolahdella aikamoinen tarve, koska seurakunnan viikkotoiminta hiljenee kesällä. Kotailtaan on helppo tulla. Tämä on pieni keidas kylän keskustassa.

 

Tea Ikonen

 


Kesäillanviettoa seurakunnissa

  • Männikköniemen kesäillat (Vainoniementie 2) ke 17.5.–20.9. klo 17.30 naisten saunavuoro, klo 19 hartaus, klo 19.30 miesten saunavuoro.
  • Sulkulan kotaillat (Kesärannantie 10) pe klo 18.
  • Kotaillat Kontiolahdella srk-keskuksen kodalla (Keskuskatu 26) ti 6.6.–15.8. klo 17.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.