Kolumni: Onko nuori luotettava?

Silmälasipäinen, ruskeatukkainen mies hymyilee kameraan päin.Kirjoittelin joskus tähän malliin, kun aloiteltiin nuorten moottoripajan toimintaa Joensuussa:
”Moottoripajalla on ollut hyvä fiilis tehdä yhdessä sormet rasvassa hommia. Alkuun vähän pyöriteltiin sormia, kun ei ollut omia menopelejä rassattavaksi. Laitettiin yhdessä pajaa sen näköiseksi, että on hyvä yhdessä tehdä hommia. Juteltiin paljon myös siitä, mitä itse kullakin oli mielessä, ja mitä kellekin kuuluu elämässä ylipäätään. Miksi moottoripajalla haluaa toimia ja mitä haaveita mielessä pyörii – moottoreista ja vähän muustakin. ’Minä kyllä haluan saada oman moottoripyörän’, sanoo yksi ja kiertää mutteria. Elämässä on hyvä olla haaveita ja tavoitteita. Oma moottoripyörä tai haaveiden opiskelupaikka, tavoittelun arvoista varmasti kumpikin.”

Muistan vieläkin elävästi sen, kun joku nuori ilmaantui pälyillen moottoripajan ovesta sisään. Epäluuloisesti, vähän arkaillen, arvioiden, onko tämä oikea paikka minulle.

Nuori on monen aikuisen näkökulmasta pelottava ja vastuuton. Tuota ajatusta en nuorista allekirjoita. Tapaan lähes päivittäin monenlaisia nuoria. Miksi sitten nuori voi olla aikuisen näkökulmasta niin pelottava? Nuori on vaativa, rehellinen, kyselevä, kyseenalaistava. Nuori toki oppii koko ajan kohtaamisista, moitteista, palkitsemisesta, malleista.

Halusin tai en, olen elävä esimerkki siitä, millaisia aikuiset ovat. Rehellinen? Tuo hyppää monelle silmille. Onko nuori oikeasti rehellinen? Jos ei ole, niin miksi ei ole? Voiko nuoreen luottaa? Nuori on loistava peili minulle, aikuiselle – niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Minkä nuori on havainnut palkitsevaksi ja aikuisten maailmassa toimivaksi, sen hän helposti ottaa myös omaksi tavakseen toimia. Jos en ole itse rehellinen, en voi vaatia sitä myöskään nuorelta. Ja jos en ole rehellinen, en ole myöskään luotettava.

Moottoripajan alkumetreillä joskus 2019–2020 tapasin joukon 16-kesäisiä nuoria. Ja myönnän, että pikkuisen mietin, tuleeko näistä sähläreistä koskaan ”tolokun immeisiä”. Vähän ovat asiat muuttuneet. Luotan heihin kuin vuoreen.

Pitäisikö meidän enemmänkin pelätä sitä, mitä me aikuiset annamme nuoren ihmisen ohjenuoraksi? Onneksi nuori voi myös vielä oppia ja valita jotain muuta kuin sen, mihin hänet on harhautettu. Toivottavasti annan hänelle riittävästi tilaa löytää hyvän polun elämään, ainakin haluaisin. Mutta osaanko? Ja uskallanko luottaa? Uskallan.

 

Matti Nevalainen
erityisnuorisotyönohjaaja
Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä
matti.nevalainen@evl.fi

 

Joensuun Moottoripaja on noin 14–25-vuotiaille nuorille suunnattua ohjattua toimintaa. Se on osa Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän erityisnuorisotyötä. Moottoripaja toimii osoitteessa Jukolankatu 20 ja on avoinna keskiviikkoisin klo 16–20 sekä torstaisin klo 17–20.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.