Ystävällinen tunnelma ja matala kynnys

Kahvila-olkkari Kahvisiiven avajaiskonsertti pidetään 19. toukokuuta Pielisensuun kirkon puistossa. Testamenttilahjoituksen turvin kunnostetun tilan remontin suunnittelivat Riverian opiskelijat.

Kaksi miestä istuu pöydän äärellä kahvihuoneessa.

Kahvila-olkkari Kahvisiiven isäntänä toimii Pielisensuun seurakunnassa siviilipalvelustaan suorittava Joonas Simojoki. – Tämä on kivaa hommaa. Kahvisiivessä hienoa on yhteisöllisyys, se että tämä paikka tuo ihmisiä yhteen yli sukupolvirajojen, Simojoki pohtii. Pöydän päässä istuva Olli Issakainen käy Kahvisiivessä säännöllisesti. Kuva: Tea Ikonen.

Pielisensuun seurakunnan yhteiseen olohuoneeseen saa tulla kahvittelemaan, viihtymään ja ihan vaan oleilemaan. Huhtikuun alussa avattua Kahvila-olkkari Kahvisiipeä pyörittää siviilipalvelusmies, ja paikalla on seurakunnan vapaaehtoisia ja työntekijöitä. Tarjolla on kahvia ja pientä syötävää vapaaehtoista maksua vastaan.

Eri-ikäiset joensuulaiset ovat jo löytäneet uuden matalan kynnyksen paikan, ja kävijät ovat kuvailleet kahvilan tunnelmaa hyväksyväksi ja ystävälliseksi.

Varsinaiset avajaiset järjestetään perjantaina 19. toukokuuta Pielisensuun kirkon puistossa, jossa avajaiskonsertissa esiintyy Pekka Simojoki.

Yhteinen olohuone ehkäisee yksinäisyyttä

Vieraanvaraisuus on ohjannut kahvilan suunnittelua alusta alkaen. Pielisensuun seurakunnan kirkkoherra Tiina Reinikainen kertoo, että ajatus kaikenikäisten yhteisestä olohuoneesta selkiytyi, kun joukko työntekijöitä ja vapaaehtoisia osallistui Art of Hosting -koulutukseen syksyllä 2021.

– Mietimme sitä, miten voimme yhdessä edistää uusien yhteisöjen muotoutumista. Tärkeäksi koettiin sellainen yhdessä tekeminen, jonka myötä kukaan ei jäisi yksin, koulutuksessa mukana ollut vapaaehtoinen Pirjo Ketonen kuvailee työskentelyä.

Idea kodinomaisesta kahvilasta sai kannatusta.

– Meillä on Pielisensuun seurakunnassa keskeinen ajatus, että kirkko voisi olla koti, jossa elämän arki ja pyhä luontevasti kohtaavat, Tiina Reinikainen sanoo.

Sopiva tilakin löytyi läheltä: Pielisensuun kirkon kupeessa sijaitseva vanha seurakuntamestarin asunto, joka on toiminut myös partiokolona, oli perusteellisen remontin tarpeessa.

Kahvisiiven sisustuksessa näkyy Riverian opiskelijoiden kädenjälki

Riverian opiskelijat Jaana Hauskamaa ja Felicia Jönsson suunnittelivat huoneiston muutoksen kahvila-olkkariksi opiskelijatyönä.

– Toiveena seurakunnalla oli avoin, toimiva ja kutsuva tila, Jaana Hauskamaa sanoo. Hän on valmistumassa sisustusalan artesaaniksi tänä keväänä.

Hauskamaa sai tehtäväkseen suunnitella olohuoneen lisäksi kirjastotilan ja käytännöllisen keittiön. Hän laati tilan piirustukset ja piirsi tietokoneella 3D-mallinnuksia, jotka tekivät tilan hahmottamisesta helpompaa. Felicia Jönsson valitsi kalusteet ja suunnitteli värejä pintoihin.

Remontin toteutus alkoi suunnitellusta hieman myöhässä, ja vielä työn edetessä suunnitelmia piti muuttaa esimerkiksi materiaalien saantivaikeuksien vuoksi.

– Remonttia tehdessä on aina varauduttava muutoksiin ja niihin pitää osata reagoida niiden vaatimalla tavalla, Hauskamaa toteaa.

Testamenttilahjoitus tuo siunausta yli sukupolvien

Seurakunta sai varat kunnostustöitä varten Sirkka Vänskän testamenttilahjoituksesta.

– Sirkka-sisko määritteli testamentissaan sen niin, että varat on käytettävä nimenomaan Pielisensuun seurakunnassa, sanoo lahjoittajan pikkusisko Aino Tervonen.

– Olin siitä kovin iloinen, koska sydämeni on vielä Pielisensuussa. Olen itsekin syntynyt Niinivaaralla. Kun olin puolivuotias, muutimme maalle Iiksenniitylle Kontiolahden puolelle. Rippikoulun kävin Pielisensuussa ja sain sieltä lujan pohjan elämään.

– Rukoukseni on, että tämä kammari saisi olla tuottamassa iloa ja valoa. Toivon, että tila on siunaukseksi mahdollisimman monelle tänä vaikeana aikana, Aino Tervonen sanoo lempeästi.

 

Hanna Pekkanen

 


Kahvisiipi palvelee Pielisensuun kirkolla

  • Kahvila-olkkari Kahvisiipi avoinna arkisin ma–pe klo 10–14, sisäänpääsy vesitornin puolelta. Tarjolla kahvia ja hävikkileivonnaisia.
  • Kahvisiiven avajaiskonsertti kirkon puistossa pe 19.5. klo 17, muusikkona Pekka Simojoki. Ota mukaan oma viltti, retkijakkara tai muu istuin. Sateen sattuessa konsertti on kirkkosalissa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.