Pääkirjoitus: Herrat ja rouvat kirkossa

Yksi Joensuun alueen kuudesta seurakunnasta sai uuden kirkkoherran, kun Kati Nissi aloitti työt huhtikuun alussa Enon seurakunnassa. Enon seurakuntaneuvoston päätöksen myötä neljä kuudesta kirkkoherrastamme on nyt naisia. Myös muissa seurakuntiemme tehtävissä naiset ovat nykyään enemmistönä. Tähän on varmasti monenlaisia syitä. Itse näen arvokkaana asiana sen, että mahdollisuus kirkon johtotehtäviin on auki myös naisille.

Jos kirkon päätöksenteko isossa kuvassa onkin suhteellisen rauhallista, niin seurakunnissa arjen työskentelyyn liittyvät päätökset voivat olla hyvinkin ketteriä. Seurakunnan kirkkoherralla on suuri merkitys siihen, mitä asioita seurakunnassa painotetaan ja miten seurakunnassa toimitaan. Kirkkoherrojen työskentelyä sivusta seuranneena on käynyt selväksi, että tehtävänkuva on valtavan laaja.

Yhtäältä kirkkoherrat ovat kuin yritysten toimitusjohtajia, jotka selvittävät talouden kiemuroita ja luotsaavat laivaansa yhteistyössä vaaleilla valittujen luottamushenkilöiden kanssa eteenpäin. Toisaalta kirkkoherrat ovat eri kokoisten työyhteisöjen esihenkilöitä, joilta vaaditaan muun muassa taitoa kuunnella, antaa ja ottaa vastaan palautetta, tehdä loogisia päätöksiä sekä toimia kiperissäkin tilanteissa rauhallisesti ja tasapainoisesti. Ja kaiken tämän lisäksi kirkkoherra on seurakunnan hengellinen johtaja ja hengellisen työn tekijä muiden joukossa.

Kirkkoherra-tittelin muuttamisesta paremmin tehtävää kuvaavaan muotoon on keskusteltu jo jonkin aikaa. Yksi esiin nostetuista vaihtoehdoista olisi kutsua kirkkoherroja seurakunnan johtajiksi. Samalla ratkeaisi sukupuolittuneen ammattinimikkeen ongelma. Mielenkiinnolla jään odottamaan, miten ja milloin asia etenee, päätös vaatii nimittäin kirkkolain muutoksen. Sitä ennen piispa Jari Jolkkonen saapuu Enoon asettamaan uuden Kati-kirkkoherran virkaansa. Kaikille avoin juhla järjestetään Enossa toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina.

 

Kirsi Taskinen
viestintäpäällikkö
Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä
kirsi.taskinen@evl.fi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.