Isovanhempien ajan muotinimet ovat nousseet uuteen suosioon, ja luonto inspiroi nimen antajia sekä Suomessa että muualla maailmassa. Harvinaisimpien nimien lainmukaisuuden selvittää aina Digi- ja väestötietovirasto.

Kasteessa lapsi saa nimen ja hänet liitetään seurakunnan jäseneksi. Nimen antajia voivat inspiroida esimerkiksi isovanhempien ajan muotinimet tai luonto. Kuva: Pixabay
Noin vuoden verran Vaara-Karjalan seurakunnassa pappina toiminut Veli-Matti Vepsäläinen on ehtinyt toimittaa jo monta kastetta. Hän on huomannut, että lapsille annetaan jälleen vanhoja nimiä, kuten Kerttu tai Oskari. Joku etunimistä voi olla oman isovanhemman tai isoisovanhemman nimi.
Torontossa syntynyt Vepsäläinen teki saman huomion myös Kanadassa eläessään: moni lapsi sai nimen parin sukupolven takaa.
Luontoaiheiden rikkautta nimissä
Luontoaiheiset nimet kuten Lilja, Aava tai Hilla ovat olleet viime vuosina Suomessa hyvin suosittuja. Vepsäläisen mukaan trendi on tuttu myös Kanadassa. Luonnon inspiroimia englanninkielisiä nimiä ovat esimerkiksi Autumn (syksy) ja Sky (taivas).
– Luonnonilmiöt ovat läsnä myös Kanadan alkuperäiskansojen nimistössä: perinteinen heimonimi voi merkitä vaikkapa ukkosenjylinää, Vepsäläinen kertoo.
Luonnon kasveista ja eläimistä, vuoden kierrosta sekä muinaisista luontomyyteistä innoituksensa saaneita nimiä annetaan sekä tytöille että pojille. Osa nimistä sopii kaikille sukupuolesta riippumatta. Tällaisia ovat esimerkiksi Paju, Ruska, Pouta, Viima tai Saarni.
Suurin osa harvinaisista nimistä saa hyväksynnän
Kun lapsi kastetaan, kastava pappi toimittaa tarvittavat tiedot Digi- ja väestötietovirastoon. Joskus vanhemmat haluavat antaa lapselleen itse keksimänsä nimen tai muun erittäin harvinaisen nimen. Tällöin seurakunnalla on velvollisuus siirtää asian tutkiminen Digi- ja väestötietovirastoon, joka selvittää nimen lainmukaisuuden.
Henkikirjoittaja, nimiasioiden ryhmäpäällikkö Laura Mattila Digi- ja väestötietovirastosta kertoo, että prosessista on säädetty etu- ja sukunimilaissa.
– Huoltajat voivat ilmoittaa sen nimen, jota he ensisijaisesti toivovat lapselle, ja sitten tutkitaan perusteellisesti, onko se lain edellytykset täyttävä. Suurin osa nimistä on sellaisia, että ne todetaan lainmukaisiksi ja ne voidaan tallentaa väestötietojärjestelmään.
Selvitys uuden tai harvinaisen nimen taustoista nopeuttaa asian käsittelyä
Vuonna 2019 voimaan tulleen uuden nimilain mukaan sen paremmin Digi- ja väestötietovirasto kuin seurakuntakaan ei voi etukäteen ottaa kantaa uuden tai harvinaisen nimen lainmukaisuuteen.
– Prosessi on kirjallinen. Ilmoitus täytyy olla tehtynä, ennen kuin voimme ryhtyä tutkimaan sen lainmukaisuutta. Sen takia emme voi esimerkiksi puhelimessa vastata kyselyihin, miltä jokin nimi kuulostaa, Laura Mattila perustelee.
Digi- ja väestötietovirasto pitää huoltajat ajan tasalla siitä, missä vaiheessa prosessia ollaan menossa.
– Jos selvitys nimen taustoista on jo toimitettu yhdessä ilmoituksen kanssa meille, se nopeuttaa asian käsittelyä, Mattila vinkkaa.
Nimien kirjoon mahtuu myös muita kuin suomalaisia nimiä
Lapselle ei voi antaa etunimeä tai etunimien yhdistelmää, joka voi aiheuttaa pahennusta tai haittaa, tai joka on etunimeksi soveltumaton. Nimen tulee myös vastata vakiintunutta nimikäytäntöä.
Kansainvälisen perheen lapsen nimi voi olla suomalaisittain eksoottisempikin.
– Vieraskielinen nimi voidaan hyväksyä esimerkiksi perhesiteiden perusteella, vaikka se ei olisikaan suomen tai ruotsin kieliasun mukainen. Ratkaisut tehdään tapauskohtaisesti, Mattila kertoo.
Hanna Pekkanen