5xmielessä: Duka auttaa kehittyvien maiden naisia yrittämään

Joensuun seurakuntakeskuksella sijaitseva Paremman maailman puoti Duka myy tuotteita, joiden tuotolla parannetaan kehittyvien maiden naisten asemaa. Yksi Dukaa pyörittävistä vapaaehtoisista on Aira Santanen, joka iloitsee siitä, että voi auttaa vähempiosaisia ja kuunnella ihmisiä.

Duka-puodin vapaaehtoinen myyjä seisoo vaatetelineen äärellä.

Aira Santasen voi tavata Joensuun seurakuntakeskuksen ala-aulassa sijaitsevassa Duka-puodissa joka torstai. Tammikuussa Dukassa tehtiin remontti, jossa puodin seinät maalattiin ja sisustusta uusittiin. – Seurakuntakeskuksella on lähetysmyyjäiset 1.4., ja silloin on Dukakin poikkeuksellisesti lauantaina auki. Tervetuloa silloin Dukaan. Kerromme mielellämme lisää, Aira Santanen toteaa. Kuva: Tea Ikonen

  1. VAPAAEHTOINEN. Olen vapaaehtoisena myyjänä Dukassa kahdeksatta vuotta. Luin Kirkkotiestä aikoinaan, että tällainen puoti on avattu, ja tulin seuraavana päivänä tutustumaan. En ollut silloin vielä eläkkeellä, mutta tein lyhennettyä työviikkoa, ja ajattelin, että pitäisi saada viikkoon jotain täydennystä. Täällä oli sinä päivänä koulutus ja seuraavana päivänä vapaa vuoro. Se sattui olemaan minulla vapaapäivä, ja tulin tänne töihin. Siitä asti olen ollut Dukassa joka torstai. Vain sairaus, matka tai kesätauko on estänyt tulemasta.
  2. PIENI KAUPPA. Duka on swahilin kieltä ja tarkoittaa suomeksi pientä kauppaa. Dukassa myydään joensuulaisten vapaaehtoisten tekemiä käsitöitä kuten villasukkia, kierrätysmateriaaleista tehtyjä pesurättejä, adresseja ja kynttilöitä. Myynnissä on myös kirjoja, kortteja, tansanialaisia kankaita ja mekkoja sekä Reilun kaupan tuotteita, joista suosituimpia ovat suklaa, tee ja kahvi. Puoti on auki arkena kello 11–15.
  3. NAISTEN PANKKI. Dukan tuotto menee Joensuun seurakunnan kansainvälisen työn kohteisiin. Tuotoilla tuetaan muun muassa kehittyvien maiden naisten yrittäjyyttä Kirkon Ulkomaanavun ja Naisten Pankin kautta. Naisten Pankki myöntää naisille mikrolainoja, joiden avulla he voivat ostaa esimerkiksi kanoja, ompelukoneen, vuohen tai hiustenleikkuutarvikkeet, jotka auttavat alkuun yrittäjyydessä. Naisten Pankki toimii aktiivisesti Joensuussa. Kirkon Ulkomaanapu auttaa kohdemaiden etsinnässä ja toimittaa rahat kohteisiin.
  4. YSTÄVÄT. Paremman maailman puoti Dukassa on erittäin iloinen joukko naisia. Meillä on tosi kiva, noin 15 hengen porukka. Kokoonnumme pari kertaa vuodessa yhteiseen palaveriin vaihtamaan ajatuksia ja keksimään uutta. Naisten Pankin ja Dukan kautta olen saanut hyviä ystäviä toisista vapaaehtoisista.
  5. KUUNTELU. Koen, että antaessaan saa. Meillä on Dukassa nojatuoli, johon monet istahtavat purkamaan elämänsä iloja, suruja, huolia ja murheita. Kuulemme täällä mitä uskomattomampia elämäntarinoita. Ihan ilolla Dukaan aina tulen ja täältä lähden: on voinut tehdä jotain vähäosaisten hyväksi ja kuunnella ihmisiä.

 

Tea Ikonen

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.