Pääkirjoitus: Mistä löytyy merkitys?

Uuden vuoden kynnyksellä on hyvä pysähtyä miettimään, mikä on tuonut omaan elämään merkityksellisyyttä kuluneen vuoden aikana. Jokaisella on ne omat tärkeät asiat, joita voivat olla vaikkapa perhe, koti, ystävät, työura tai harrastukset. Merkityksellisyyden kokemiseen vaikuttavat syvästi oma elämänpolku, kokemukset ja valinnat.

Merkityksellisyyttä voi kokea myös silloin, kun vastaan tulee paljon haasteita ja tuntuu siltä, että maailman menossa ei meinaa pysyä mukana. Merkitystä ja iloa elämään voi saada hyvinkin pienistä asioista, kunhan huomaa kiinnittää niihin huomiota. Olen monesti kuullut ajatuksen siitä, että hetkessä eläminen lisää onnellisuutta. Kun vain malttaisi pysähtyä ja kiinnittää huomion juuri tähän hetkeen.

Tapasin ennen joulua nuoren, joka oli löytänyt seurakunnan järjestämästä ryhmästä ystäviä itselleen. Juttelin myös iäkkään rouvan kanssa. Hänen henkireikiään olivat vapaaehtoistyö ja säännölliset kokoontumiset seurakunnan tiloissa yhdessä toisten kanssa. Jäin miettimään näitä kahta tapaamista ja iloitsin siitä, että henkilöt olivat löytäneet elämäänsä merkityksellisyyttä juuri seurakunnan avulla.

Seurakunnat tarjoavat jälleen uuden vuoden alkaessa lukuisia mahdollisuuksia tuntea olonsa merkitykselliseksi. Erilaisia harrastusryhmiä, kerhoja ja retkiä löytyy tämän lehden välissä ilmestyvästä seurakuntien kevätliitteestä. Monet ryhmät ovat täysin maksuttomia. Joissakin kerätään pieni maksu esimerkiksi yhteistä ruokailua varten. Joensuun ja Kontiolahden alueella on yhteensä seitsemän seurakuntaa, joten tarjontaa on paljon. Tulijan näkökulmasta ei tarvitse välittää seurakuntarajoista tai siitä, kuuluuko kirkkoon vai ei. Ovet ovat avoinna kaikille.

Toivotan jokaiselle onnellista ja merkityksellistä uutta vuotta 2023!

 

Kirsi Taskinen
viestintäpäällikkö
Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä
kirsi.taskinen@evl.fi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.