Sururyhmässä käsitellään ajatuksia ja tunteita luottamuksellisesti

Sururyhmät tarjoavat vertaistukea, pyhäinpäivänä muistellaan yhdessä edesmenneitä ja pyhäinpäivän rastirata hautausmaalla antaa tukea kuolemasta puhumiseen lapselle.

Kaksi seurakunnan työntekijää juttelevat ulkona kirkon edessä.

Rantakylän seurakunnan pastori Katriina Puustinen (oik.) ja diakoni Auli Pehkonen toteavat, että sururyhmä on avoin kaikille suruunsa vertaistukea kaipaaville riippumatta siitä, mihin seurakuntaan kuuluu tai kuuluuko kirkkoon ollenkaan. Ryhmässä surua käsitellään jokaisella kerralla eri teemasta käsin. Ryhmän jäsenet ja ohjaajat ovat vaitiolovelvollisia ryhmässä käydyistä keskusteluista sekä toisista ryhmäläisistä. Kuva: Tea Ikonen

Lokakuisena torstai-iltana Rantakylän kirkon takkahuoneessa on alkamassa sururyhmä. Se on läheisensä menettäneille tarkoitettu vertaisryhmä, jossa käsitellään suruun liittyviä asioita ryhmäläisten kokemuksista ja ajatuksista käsin.

Sururyhmä on avoin kaikille suruunsa vertaistukea kaipaaville riippumatta siitä, mihin seurakuntaan kuuluu tai kuuluuko kirkkoon ollenkaan.

– Läheisen kuolemasta on hyvä olla kulunut muutama kuukausi, jotta sureva jaksaa olla mukana ryhmässä, pystyy puhumaan menetyksestään ja kuuntelemaan myös toisia, kertoo Rantakylän seurakunnan pastori Katriina Puustinen.

Rantakylässä sururyhmään otetaan kahdeksan ihmistä, jotta jokaiselle ryhmäläiselle jää aikaa ja tilaa. Ryhmä voi olla pienempikin, jos ilmoittautuneita on vähemmän. Ryhmää vetää Puustinen työparinaan diakoni Auli Pehkonen.

Jokaisella tapaamiskerralla on oma teemansa

Jokaisella tapaamiskerralla käsitellään yhtä teemaa, kuten esimerkiksi hautajaisia, tunteita tai lohdutusta.

– Sururyhmän ohjaajilla on käytettävissään ja muokattavissaan sururyhmän vetämiseen olevaa materiaalia. Myös ryhmäläisiltä voi tulla toiveita, Puustinen sanoo.

Rantakylän seurakunnan sururyhmä kokoontuu kahden viikon välein. Tapaaminen alkaa yleensä kahvittelulla, jonka jälkeen surua siirrytään käsittelemään kulloisenkin teeman näkökulmasta. Lopuksi on lyhyt hiljentyminen. Yksi kerta kestää yleensä 1,5 tuntia.

Sururyhmässä on tilaa kaikenlaisille tunteille

Ensimmäisen kokoontumisen jälkeen sururyhmä on suljettu ryhmä, jonka jäsenillä ja ohjaajilla on vaitiolovelvollisuus. Puustinen painottaakin vastaavansa Kirkkotie-lehden kysymyksiin yleisellä tasolla.

Hänen mukaansa sururyhmissä saa kokemuksen siitä, että on muitakin surevia ja omasta surusta voi puhua ilman, että tarvitsee kannatella toisia samaa surua kantavia.

– Sururyhmän tarkoitus on myös poistaa suruun liittyviä vääriä käsityksiä. Sellainen voi olla ajatus siitä, että suru etenisi kaikilla samalla tavalla tai menisi tietyssä ajassa ohi. Sururyhmässä surulle ja kaikille siihen liittyville tunteille ja ajatuksille on tilaa.

Seuraavat sururyhmät Joensuun seurakuntayhtymässä alkavat ensi vuoden puolella. Kontiolahden seurakunnassa sururyhmä alkaa marraskuussa, ja siihen voi ilmoittautua perjantaihin 28.10. saakka.

Pyhäinpäivän rastirata auttaa käsittelemään kuolemaa lasten kanssa

Edesmenneitä läheisiä muistellaan pyhäinpäivänä, joka on loka-marraskuun vaihteeseen sijoittuva kirkkopyhä. Pyhäinpäivänä omaiset vievät perinteisesti edesmenneiden läheisten haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia. Seurakunnat järjestävät jumalanpalveluksia, joissa luetaan jokaisen vuoden aikana kuolleen vainajan nimi ja sytytetään hänen muistokseen kynttilä.

Joensuun, Rantakylän ja Pielisensuun seurakunnat järjestävät lapsiperheille suunnatun pyhäinpäivän rastiradan Joensuun hautausmaalla lauantaina 5.11. kello 16–18. Rastiradalla tutustutaan pyhäinpäivään ja hautausmaahan sinne sijoiteltujen, pyhäinpäivään liittyvien tehtäväpisteiden avulla. Tehtäväpisteillä pääsee muun muassa poseeraamaan enkelin kanssa, halaamaan lohtunallea tai kirjoittamaan taivaspostia henkilölle, jota kaipaa. Kierrokseen kuuluu myös mehutarjoilu.

Pyhäinpäivän rastirata järjestetään nyt toista kertaa. Pielisensuun seurakunnan varhaiskasvatuksen ohjaaja Riitta Mälkösen mukaan lapsiperheet antoivat siitä hyvää palautetta viime vuonna.

– Vanhemmat arvostivat sitä, että hautausmaahan pääsee tutustumaan luontevasti ja saa tukea keskusteluun lasten kanssa vaikeahkosta aiheesta – kuolemasta ja siihen liittyvistä asioista, Mälkönen kertoo.

Haastattelujen lisäksi jutussa on käytetty lähteenä evl.fi:tä.

Tea Ikonen

Tulossa

• Sururyhmä alkaa to 19.1.2023 klo 14 Louhelantuvan kerhohuoneella (Koulukatu 7). Ryhmä on kaikille avoin ja kokoontuu kuusi kertaa parittomilla viikoilla. Voit ilmoittautua ryhmään, kun läheisesi kuolemasta on vähintään kolme kuukautta. Ilmoittaudu viimeistään 10.1. diakonissa Satu Haloselle, p. 050 385 5139, tai diakoni Marja Ikoselle, p. 050 327 1382. Järj. Joensuun ev.lut. seurakunnat.
  • Pyhäinpäivän rastirata lapsiperheille la 5.10. klo 16–18 Joensuun hautausmaalla.
  • Pyhäinpäivän iltakirkot ja muut pyhäinpäivän tilaisuudet seurakunnissa, katso www.joensuunseurakunnat.fi/tapahtumat.