Sana: ”Kun pelko ahdistaa, anna rohkeutta”

Päivän rukouksessa sunnuntaina pyydämme kauniita asioita: rohkeutta, lujuutta ja rakkautta. Mutta mitä pyyntö tai pyynnön toteutuminen tarkoittaa?

”Kun pelko ahdistaa, anna rohkeutta. Kun helppo tie kiehtoo, anna lujuutta. Kun välinpitämättömyys valtaa mielen, anna rakkautta”.

Pelon ahdistaessa mieltä pyydämme rohkeutta. Tämä pyyntö kuulostaa uljaalta, mutta vaatii itseltä paljon, sillä pelko on vaikea tunne. Pelko tuntuu koko kehossa; hengitys tuntuu salpaantuvan, jäsenet lamaantuvat tai tärisevät, ahdistava tunne valtaa mielen. Mitä silloin tarkoittaa rohkeus? Ei ainakaan ylvästä ryntäämistä eteenpäin toisista ja itsestä välittämättä.

Teologi, filosofi Sören Kierkegaardin mukaan kauneinta rohkeutta on hiljainen rohkeus, joka ”kantaa raskaan keveästi”. Mitä ihmettä keveästi kantaminen on? Ehkäpä pelon tunteen hyväksymistä ja ymmärrystä, että rohkeutta on kulkea siitä huolimatta ja sen kanssa elämässä eteenpäin hetki ja askel kerrallaan. Joskus se on myös kääntymistä ja uuden suunnan etsimistä.

Helpon tien houkutellessa pyydämme lujuutta. Lujuutta mistä tai minne? ”Helppo” on sanana hauska, liitän sen usein halpaan tai valjuun, jopa merkityksettömään. Onko lujuus siis pitäytymistä helposta mutta merkityksettömästä tai valjusta elämästä? Helppoa elämää saa yleensä riistämällä tai hyväksikäyttämällä toisia ihmisiä tai luontoa. Lujuutta on todeta, että tämä riittää minulle, en tarvitse enempää enkä varsinkaan halua tallata muita. En tavoittele helppoa elämää, vaan vaivannäköä, joka tuo elämään elämisen tunnun.

Valju ja merkityksetön elämä tekee minusta välinpitämättömän. Välinpitämättömän itseäni, lähimmäisiäni ja luomakuntaa kohtaan. Jos millään ei ole merkitystä, maksaako vaivaa nähdä vaivaa yhteisen hyvän eteen ja hoitaa omaa elinympäristöään saatikka koko luomakuntaa? Välinpitämättömyys on läheistä sukua kovuudelle ja kovuus väkivallalle. Sitä reittiä en toivoisi kenenkään kulkevan.

Niinpä pyydän: Jumala, Kaikkivaltias. Opeta minua katsomaan ja kuuntelemaan ympärilläni olevaa maailmaa, tutkimaan itseäni ja tuntemaan Sinun rakkautesi kaikessa, mitä näen, kuulen, kosken tai tunnen. Tee minusta rauhan lähettiläs.

 

Saila Musikka
diakoni
Pielisensuun seurakunta

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.