Takarivejä: Energiakriisi tulee – oletko valmis?

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24.2.2022. Jo yli puoli vuotta kestäneelle sodalle ei ole loppua näkyvissä. Sodan seurauksena miljoonat ukrainalaiset ovat joutuneet jättämään kotinsa. Pakolaisvirta jatkuu yhä – Suomeenkin.

Pakolaisaallon lisäksi Venäjän hyökkäyssota on sysännyt liikkeelle elinkustannusten nopean ja jyrkän nousun. Energian, polttoaineiden ja ruuan kallistuminen kirpaisee jo nyt jokaista suomalaista. Lisäksi kansalaisia valmistellaan edessä oleviin sähkön hinnan rajuihin korotuksiin. Kauhulla voi vain odottaa, mitä ensi talvi tuo tullessaan, kun hintataso kylmää jo nyt!

Valtiovalta sorvaa kuumeisesti energiansäästöohjelmaa kansalaisille. Historia toistaa itseään. Vuoden 1973 öljykriisin aikana sisäasiainministeriö antoi joukon määräyksiä energian säästämiseksi. Niiden seurauksena muun muassa asuin- ja toimistohuoneistojen lämpötiloja laskettiin ja liikenteen yleiseksi kattonopeudeksi määrättiin 80 km/h. Mikä meitä suomalaisia odottaa tänä syksynä, selviää lähiviikkojen aikana, kun Työ- ja elinkeinoministeriö julkistaa piakkoin esityksensä vuoden 2022 energiansäästökampanjaksi.

Nopea ja tehokas tapa vähentää energiankulutusta on alentaa huonelämpötiloja. Yhden asteen vähennys ei juuri vaikuta asumisviihtyvyyteen, mutta saa aikaan noin viiden prosentin säästön. Sosiaali- ja terveysministeriön laatiman Asumisterveysohjeen mukaan 21:n asteen lämpötila asuinhuoneissa on passeli. Toinen hyvä tapa saada energiankulutus laskuun on harventaa saunomiskertoja ja lyhentää suihkussaoloaikaa. Saunan lämpötilaksi riittää 70–80 astetta, ja itsensä saa suihkussa pestyä muutamassa minuutissa. Eikä kahta ilman kolmatta: viimeistään nyt on aika vaihtaa vanhat hehkulamput energiaa säästäviin, kestäviin ja ympäristöystävällisiin led-valoihin. Samalla valaistuksen määrä ja laatu paranevat.

Vanhan testamentin niin sanottuun viisauskirjallisuuteen kuuluvassa Sananlaskujen kirjassa massalainen Agur rukoilee Jumalaa näin: ”Älä anna köyhyyttä, älä rikkauttakaan. Anna ruokaa sen verran kuin tarvitsen”. Agurin pyyntö vuosituhansien takaa on viisautta ja kurantti toive – tänäänkin. Päivä päivältä kohoavien energia- ja muiden elinkustannusten puristuksessa peruskansalaisen pyyntö tuskin kohdistuu enää rikkauteen. Eiköhän painopiste ole jo nyt yhä enemmän köyhyydeltä varjeltumisessa ja tarvittavan ruokamäärän saamisessa.

 

Markku Fräntilä
oppilaitospappi

Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä

 

Takarivejä on Joensuun seurakuntayhtymän yhteiskuntatyön tiimin palsta. Takarivejä julkaistaan neljä kertaa vuodessa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.