Pääkirjoitus: Se voit olla sinä

Kesälomamatkalla ilahduin tavatessani nuoren naisen, joka oli käynyt rippikoulun muutama vuosi sitten ja nyt täysi-ikäiseksi tultuaan oli innolla lähdössä mukaan oman seurakuntansa luottamushenkilöksi. Tapaamani nuoren motiivina oli halu vaikuttaa asioihin. Joku toinen lähtee mukaan, koska kaipaa mielekästä tekemistä ja tunnetta siitä, että kuuluu joukkoon. Yksi haluaa nostaa kannattamiaan arvoja esiin luottamuselimissä. Toinen näkee seurakunnat oman asuinympäristön aktiivisina toimijoina, joiden kautta voi luoda uudenlaisia mahdollisuuksia harrastaa ja tavata toisia ihmisiä. Motiiveja on lukuisia.

Mistä vaaleilla valitut luottamushenkilöt sitten oikein päättävät? Monesti mainitaan rahat, rekrytoinnit ja rakennukset. Talouslukujen ja seinien taustalla ovat kuitenkin aina ihmiset ja heidän hyvinvointinsa. Luottamushenkilöt tekevät päätöksiä ihmisten hyväksi niillä resursseilla, jotka heillä on käytettävissään. Päätösten myötä pienet lapset saavat kirmata luontokerhoissa pitkin metsiä, vanhemmat saavat hengähdystauon lapsenhoidosta, ikäihmiset löytävät seuraa ja tekemistä ja vaikeuksiin joutuneet saavat apua.

Tämän syksyn seurakuntavaalien ehdokkaat ovat selvillä noin parin viikon päästä. Vielä on siis aikaa miettiä, lähteäkö itsekin ehdokkaaksi. Mitään tiettyä ihmistyyppiä ei näissä vaaleissa haeta, sillä jokainen voi ryhtyä ehdokkaaksi juuri sellaisena kuin on. Seurakuntavaalit.fi-sivusto kertoo, että ehdokkaaksi ryhtyvän tulee olla ”kristillisestä vakaumuksestaan tunnettu”. Ilmaisua selvennetään kuitenkin lisää: ”Ilmaisu kertoo siitä, että henkilö kuuluu kirkkoon ja on sitoutunut rakentamaan yhteisön tulevaisuutta. Tämä on tarpeen toimittaessa seurakunnan luottamuselimessä. Käytännössä vakaumusta ei tutkita. Kristillinen vakaumus ilmenee kullakin ihmisellä omalla tavallaan.”

 

Kirsi Taskinen
viestintäpäällikkö
Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä
kirsi.taskinen@evl.fi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.