Pääkirjoitus: Vietämme körttikesää!

Tuleeko sinullekin körtti-sanasta mieleen tummiin pukeutunut henkilö, jolla on keskijakaus hiuksissaan ja vakava ilme kasvoillaan? Jostain vanhasta kirjasta mieleen painunut kuva kummitteli minulla mielessä, kunnes Joensuun herättäjäjuhlien valmistelut päivittivät tietoni tähän päivään. Körttiläisyys eli herännäisyys on nykyään jotain aivan muuta.

Herännäisyys on yksi kirkon sallivimmista siivistä. Körteillä ei ole varsinaisia ulkoisia tunnusmerkkejä tai tietynlaista elämäntapaa. Alkoholin, tupakan tai pukeutumisen suhteen ei ole olemassa sääntöjä. Naispappeus on yleistä ja moni körtti suhtautuu myönteisesti samaa sukupuolta olevien avioliittoihin. Herännäisyyden perusajatuksena on, että armo kuuluu kaikille.

Vanhentuneita mielikuvia on hankala muuttaa, jos asiasta ei tiedä tarpeeksi. Ensi viikonloppuna meillä on erinomainen tilaisuus päivittää tietojamme tästä evankelisluterilaisen kirkon sisällä toimivasta herätysliikkeestä. Odotettavissa on vilinää, kun noin 20 000 juhlavierasta saapuu Joensuuhun. Ja vaikka kyse on hengellisestä kesäjuhlasta, ohjelmassa on yllättävän paljon myös kaikkea aivan muuta.

Pesäpallostadionin juhlakentällä saa parhaan kuvan siitä, mikä on herännäisyyden hengellinen ydin. Paikalle voi tulla myös vain käväisemään, kuuntelemaan puheita ja nauttimaan kesäherkkuja. Tai sitten voi keskittyä kokonaan oheisohjelmaan ja vierailla vaikka ilmastoseminaarissa yliopistolla, piknikillä Ilosaaressa tai lukuisissa konserteissa esimerkiksi Joensuun kirkossa.

Suureen osaan juhlaohjelmasta on vapaa pääsy. Vierailijan ei tarvitse pelätä tungettelevia kysymyksiä. Körttiläisyyteen kuuluu nimittäin olennaisesti se, että toisen uskosta ei udella.

Herättäjäjuhlat järjestetään Joensuussa 1.–3.7.2022. Lisätiedot: www.herattajajuhlat.fi.

 

Kirsi Taskinen
viestintäpäällikkö
Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä
kirsi.taskinen@evl.fi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.