5xmielessä: Maatalousyrittäjän tilanne on entistä haasteellisempi

Enolainen maatalousyrittäjä Janne Heikkinen pitää yrittäjän vapaudesta ja työskentelystä eläinten kanssa. Mustia pilviä tilallisen taivaalle tuovat maidon alhainen tuottajahinta ja merkittävä kulujen nousu.

Mies seisoo laitumella lehmien keskellä.

Janne Heikkisestä tuli maitotilallinen yrityskaupan kautta. Tällä hetkellä miehen tilalla on 65 lypsävää lehmää. – Luonnonvara-alalla toimimisen hyviä puolia on se, että tulee katsottua paljon luonnon merkkejä. Tämä on erittäin monipuolinen ammatti. Kuva: Tea Ikonen

  1. MAITOTILA. Minulla on ollut maitotila vajaat 14 vuotta. Tulin maatalousyrittäjäksi ostamalla tilan yrityskauppana. Suoritin maatalousalan koulut nuoruusiällä, ja tilan osto oli minulle paras mahdollisuus ryhtyä maatalousyrittäjäksi. Tällä hetkellä tilallani on 65 lypsävää lehmää ja niiden päälle hiehot ja vasikat, joita on noin 40–50.
  2. YMPÄRISTÖ. Tilani on ollut luomussa 11 vuotta. Tuotan siis karjalleni ruokaa luonnonmukaisilla menetelmillä, enkä käytä kasvinsuojeluaineita tai keinolannoitteita. Nykyään maataloudessa otetaan ympäristöasiat aiempaa paremmin huomioon. Ympäristön suojelun lisäksi ravinteiden valumia luontoon pyritään estämään jo siksikin, ettei kenelläkään ole varaa hukata kalliita lannoitteita. Karjan lannalla lannoittaminen onkin kiertotaloutta parhaimmillaan.
  3. NURMI. Viljelen nurmea eläinten ruuaksi. Se on hyvä hiilensitoja, eikä esimerkiksi Itä-Suomessa moni pelto edes sovellu muulle kuin nurmelle. Viljan tuottaminen on monin paikoin epävarmaa, kun kasvukausi on lyhyt ja maa kylmä. Nurmi kuitenkin kasvaa aina. Se ei käy ihmisen ruuaksi, ja ainut mahdollisuus hyödyntää nuo pellot ruuantuotannossa on kasvattaa niillä nurmea karjan ravinnoksi.
  4. KANNATTAVUUS. Tällä hetkellä Suomessa lopettaa noin 2–3 tilaa päivässä. Vuonna 2014 maidon hinta romahti Venäjä-pakotteiden vuoksi lyhyessä ajassa yli 10 senttiä litralta, ja hinta on siitä lähtien junnannut alamaissa. Lisäksi kulut maitolitraa kohti ovat nopeasti lisääntyneet noin 20 senttiä. Energian, öljyn ja ostorehujen hintojen nousut ja alhaiset tuottajahinnat ovat vaikuttaneet maatalouden kannattavuuteen negatiivisesti. Tilanne ei voi jatkua, jos ei haluta menettää huoltovarmuutta.
  5. TYÖLLISTÄVYYS. Ruuantuotanto työllistää Suomessa yli 300 000 ihmistä. Päivän aikana minunkin tilallani saattaa käydä 3–11 ihmistä: seminologeja, eläinlääkäreitä, maitoauton kuljettajia, rehuauton kuljettajia, lomittajia, erilaisia neuvojia ja tarkastajia. Ruuantuotannon pitäminen Suomessa turvaa omavaraisuuden lisäksi monta työpaikkaa ja hyödyttää meitä verotulojen muodossa.

 

Tea Ikonen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.