Kolumni: Mitä näet, kun tulet kotiin?

Vaalea pitkähiuksinen nainen katsoo kameraa kohti.Elämää, arkea ja ihmissuhteita voi katsoa monenlaisten silmälasien läpi. Toisen silmälasit näyttävät selkeästi kaiken sen, mikä on hyvin ja toimii. Toisella taas sen, mikä on huonosti. Toki näkökyky voi jokaisella myös vähän vaihdella esimerkiksi mielialan, kuormituksen ja vireystilan mukaan.

Mitä sinä näet, kun tulet kotiin? Kurakumpparit eteisen matolla vai toivottuja ja rakastettuja kurakumppareiden käyttäjiä? Tyhjennetyn tiskikoneen vai imuroimattoman keittiön lattian? Hyvin menevät yhteiset hetket vai ne hetket, jolloin asiat eivät suju?

Myönteisyys ihmissuhteissa rakentaa sekä yksilöiden että ihmissuhteiden hyvinvointia. Mieleeni on jäänyt psykologi Jarkko Rantasen kertomus siivoojasta, jonka siivousjälki oli kehnoa. Tästä huolimatta esihenkilö alkoi päivittäin etsiä jotakin, minkä siivooja oli tehnyt hyvin, antaen siitä myös palautetta. Siivousjälki muuttui hyvään suuntaan.

Myönteinen palaute, pelkkä myönteinen katsekin, kantaa elämässä pitkälle. Läheisen rakastava, hyväksyvä ja lempeä katse on kuin peili, joka kertoo, että sinä olet hyvä ja arvokas. Ihmissuhteissa koettu myönteisyys vaikuttaa suuresti myös siihen, kuinka ihminen katsoo itseään ja elämäänsä.

Hyvän huomaamista ja myönteistä ajattelua ihmissuhteissa kannattaa tietoisesti vaalia, erityisesti silloin, kun on väsynyt tai kuormittunut. Silloin voi tarvita erilaisten silmälasien tietoista sovitusta. Haluatko kokeilla tätä? Voit viedä huomion hetkeksi vaikkapa parisuhteeseesi, jos sellaisessa olet. Voit myös soveltaa ja tutkia samaa vaikkapa suhteessa itseesi tai muuhun läheiseesi.

Nyt voit laittaa silmillesi ensimmäiset lasit, joiden läpi erityisen tarkasti erottuu kaikki se, mikä suhteessa on hyvin. Nämä ovat ehkä ne kuuluisat vaaleanpunaiset lasit – mutta eivät kuitenkaan liian vaaleanpunaiset. Mistä olet kiitollinen? Mikä suhteessanne on hyvää ja toimivaa? Mitä et halua menettää? Mikä tässä suhteessa on sinulle erityisen tärkeää? Mitä kaipaisit, jos tätä suhdetta ei olisi?

Vaihda nyt lasit, joilla voit katsoa kauemmas taaksepäin, suhteenne alkuaikoihin. Missä ja milloin tapasitte? Mihin rakastuit ja mitä rakastit toisessa? Miltä silloin tuntui? Mitä mukavaa teitte yhdessä suhteen alkuaikoina? Mitkä toisen hyvät sanat tai teot ovat jääneet mieleesi?

Valitse vielä toivon silmälasit. Lasit, jotka näkevät sen, mitä ei vielä ole mutta mitä hyvää voi vielä tulla. Mitä toivot suhteellenne tässä elämänvaiheessa? Mitä teidän välinen suhteenne kaipaisi nyt eniten? Mieti lopuksi hetki sitä, mitä hyvää suhteessanne voisi nyt ja tulevaisuudessa tapahtua.

Jätä mielikuvissasi nämä kolmet silmälasit sopivasti silmillesi − tai ainakin helposti saataville. Ehkä toivot myös läheisesi sovittavan samoja laseja. Kenties voitte jopa keskustella sovituskokemuksistanne ja jakaa huomattua hyvää. Antoisia sovitushetkiä!

Piia Nurhonen
perheneuvoja, psykoterapeutti
piia.nurhonen@evl.fi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.