Sinustako seurakuntapäättäjä – vinkit ehdokkuutta harkitsevalle

Syksyn seurakuntavaaleihin haetaan parhaillaan ehdokkaita. Täysi-ikäinen seurakunnan jäsen voi asettua vaaleissa ehdolle valitsijayhdistyksen kautta.

Nainen ja mies katsovat kameraan isot karamellipussit kädessään.

Rantakylän seurakunnan seurakuntasihteeri Niina Komulainen ja kirkkoherra Ari Autio valmistautuvat seurakuntavaalien infotilaisuuteen, joka pidetään Rantakylän kirkolla keskiviikkona 18.5. Tilaisuus on seurakuntien yhteinen ja kaikille avoin. Kuva: Virpi Hyvärinen.

Marraskuussa valitaan Suomen ev.lut. kirkon 367 seurakuntaan yhteensä noin 8000 uutta luottamushenkilöä, jotka päättävät seurakuntien asioista ja vaikuttavat kirkon tulevaisuuteen. Kirkkotie haastatteli Rantakylän seurakunnan seurakuntasihteeri Niina Komulaista, joka on työssään nähnyt läheltä jo monet seurakuntavaalit.

Mitä sanoisit seurakuntalaiselle, joka haluaa vaikuttaa ja harkitsee ehdokkuutta seurakuntavaaleissa: Miten pääsee alkuun?

– Ihan ensiksi sanoisin, että mahtavaa, kun haluat olla mukana vaikuttamassa seurakuntasi toimintaan! Alkuun pääsee vaikka niin, että on yhteydessä omaan seurakuntaan ja kertoo kiinnostuksestaan. Jos seurakunnassa on jo tiedossa valitsijayhdistyksiä, sieltä saa asiamiehen yhteystiedot. Tai ehkä juuri sinä olet se, joka ryhtyy toimeen, perustaa valitsijayhdistyksen ja kannustaa ihmisiä ehdokkaiksi.

Mikä on valitsijayhdistysten rooli seurakuntavaaleissa? Miksi niitä on?

– Valitsijayhdistykset ovat niitä, jotka asettavat ehdokkaat. Valitsijayhdistyksen voi perustaa yhteisö, jolla on samanlaisia arvoja: esimerkiksi herätysliike, harrasteryhmä tai poliittinen puolue. Monenlaisia ja monen ikäisiä ihmisiä tarvitaan!

Edelliset seurakuntavaalit käytiin vuonna 2018. Ovatko samat valitsijayhdistykset automaattisesti mukana myös ensi syksyn vaaleissa?

– Vaaleihin lähdetään aina puhtaalta pöydältä. Hienoa on, että monesti samat henkilöt ovat luomassa valitsijayhdistyksiä. Mukaan toivotaan myös ihan uusia, asiasta innostuneita henkilöitä.

Näin perustat oman valitsijayhdistyksen

Kuinka yleistä on, että ehdokkaaksi haluava ei löydä sopivaa valitsijayhdistystä vaan perustaa oman?

– Usein käy niin, että valitsijayhdistykset syntyvät ”hiljaisuudessa” sen oman porukan kesken. Silloin saattaa käydä niin, että potentiaaliset ehdokkaat ja syntyvät valitsijayhdistykset eivät kohtaa. Jos tuttavapiirissä on hyvä joukko samanhenkisiä ihmisiä, kannattaa valitsijayhdistys perustaa ja lähteä sillä mukaan vaaleihin.

Mitä pitää ottaa huomioon, jos perustaa oman valitsijayhdistyksen?

– Valitsijayhdistyksen voi perustaa vähintään 10 äänioikeutettua, viimeistään vaalipäivänä (20.11.) 16 vuotta täyttävää seurakunnan jäsentä. Valitsijayhdistyksellä tulee olla 18 vuotta täyttänyt asiamies ja vara-asiamies. He eivät saa olla valitsijayhdistyksensä ehdokkaita eivätkä seurakunnan vaalilautakunnan jäseniä. Muut valitsijayhdistyksen perustajajäsenet saavat olla oman valitsijayhdistyksensä ehdokkaita.

– Joensuun seurakunnat kuuluvat seurakuntayhtymään, minkä vuoksi seurakunnissa on kaksi vaalia: seurakuntaneuvoston jäsenten vaali ja yhteisen kirkkovaltuuston jäsenten vaali. Perustajajäsenenä ja ehdokkaana voi olla vain yhdessä yhteisen kirkkovaltuuston ja yhdessä seurakuntaneuvoston jäsenten vaalia varten perustetussa valitsijayhdistyksessä. Valitsijayhdistysten kannattaa olla mahdollisimman pian yhteydessä seurakuntaan, jotta valitsijayhdistyksen esittely saadaan seurakuntien verkkosivuille, josta muut ehdokkuutta harkitsevat voivat sen löytää.

Ehdokasasettelu päättyy 15. syyskuuta, jolloin valitsijayhdistysten perustamisasiakirjat on viimeistään toimitettava seurakuntaan.

Joensuun ev.lut. seurakunnat järjestävät kaikille ehdokkuudesta ja valitsijayhdistyksen perustamisesta kiinnostuneille infotilaisuuden Rantakylän kirkolla keskiviikkona 18.5. kello 17.30–19. Kannattaa tutustua myös seurakuntavaalit.fi-sivustoon, josta saa paljon tietoa.

 

Hanna Pekkanen

 


Tiesitkö tämän seurakuntavaaleista?

  • Seurakuntavaalit ovat ainoat valtakunnalliset vaalit, jossa jo 16-vuotiaat saavat äänestää.
  • Ehdokkaaksi voi asettua konfirmoitu seurakunnan jäsen, joka on vaalipäivään mennessä täyttänyt 18 vuotta. Ehdokasasettelu päättyy 15.9.
  • Vaalipäivä on 20.11.2022. Ennakkoäänestys järjestetään 8.−12.11.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.