Sukuselvityksen saa nyt yhdellä tilauksella

Kuopion aluekeskusrekisteriin liittyminen ei ole aiheuttanut jonoja virkatodistustilauksiin Joensuussa ja Kontiolahdella. Asiointi tapahtuu kätevimmin verkossa tai puhelimitse, mutta paikan päällekin voi mennä asioita hoitamaan.

Silmälasipäinen mies katsoo kameraan mappihyllyjen vieressä.

Kuopion aluekeskusrekisterin johtaja Mika Pulkkisesta aluekeskusrekisterin luominen on sujunut kokonaisuudessaan varsin hyvin. – Merkittävä tekijä prosessin onnistumisessa on ollut se, että seurakuntia on liittynyt mukaan tasaisesti pitkin matkaa, jolloin lisäresurssointi on ollut helpompaa kuin yhdellä kertaa tapahtuvassa suuressa muutoksessa. Kuva: Tuija Hyttinen

Viimeisten kuukausien ajan joensuulaisten ja kontiolahtelaisten virkatodistus- ja sukuselvitystilauksiin on vastattu Kuopiosta käsin.

Savonmaalla on hoidettu myös joensuulaisten ja kontiolahtelaisten vihille aikovien avioliiton esteiden tutkintaa, rekisteröity kirkolliset toimitukset ja pidetty yllä Joensuun ev.lut. seurakuntien ja Kontiolahden seurakunnan jäsenrekisteriä.

Aiemmin paikallistasolla hoidetut asiat siirtyivät Kuopion aluekeskusrekisterin tehtäviksi Kontiolahden seurakunnasta 1.10.2021 ja Joensuun seurakuntayhtymästä 1.1.2022.

Muutos on osa koko Suomen ev.lut. kirkkoa koskevaa aluekeskusrekisterihanketta, jossa kirkonkirjojen pidon tehtäviä keskitetään 15 aluekeskusrekisteriin.

Verkkopalvelut ja puhelin käteviä asioinnissa, myös lähiasiointi onnistuu

Kuopioon ei joensuulaisten ja kontiolahtelaisten ole tarvinnut ajella asioitaan hoitamaan, sillä kaikkia aluekeskusrekisterin palveluja voi käyttää kotoa käsin.

– Virkatodistusten tilaaminen onnistuu helpoiten sähköisen palvelun kautta tai puhelimitse. Avioliiton esteiden tutkintapyynnöistä valtaosa tehdään sähköisessä palvelussa, ja myös kirkkoon liittyminen onnistuu joustavimmin sähköisen palvelun kautta, kertoo Kuopion aluekeskusrekisterin johtaja Mika Pulkkinen.

Sähköisten palvelujen eli internetin käyttötaito ei kuitenkaan ole edellytys palvelujen saamiselle. Myös paikan päälle voi mennä asioimaan. Moni asia hoituu myös puhelimella, jotkut postitse.

Yleisin asiointisyy virkatodistuksen tilaaminen

Tavallisin syy asioida aluekeskusrekisterissä on Pulkkisen mukaan virkatodistuksen tilaaminen. Esimerkiksi perunkirjoitusta varten tarvitaan sukuselvitysmuotoinen virkatodistus, ja niiden tilaaminen on tullut aluekeskusrekisteriin siirtymisen jälkeen asiakkaalle helpommaksi.

– Nyt virkatodistuksia tilatessa kaikki tarvittavat todistukset saa yhdellä tilauksella Kuopion aluekeskusrekisteristä. Aiemmin todistukset piti tilata erikseen kaikista niistä seurakunnista, joissa tilauksen kohteena oleva henkilö oli ollut kirjoilla 15 vuotta täytettyään.

Pulkkinen pitää aluekeskusrekistereihin siirtymisen etuna myös kirkonkirjojen pitoon liittyvien tehtävien tehokkaampaa hoitamista ja työntekijöiden sijaistuksien helpottumista. Monille asiakkaille siirtymä on merkinnyt myös mahdollisuutta hoitaa asioitaan aiempaa laajemman palveluajan puitteissa.

Virkatodistuksen saa parissa viikossa

Joensuun seurakuntien ja Kontiolahden seurakunnan liittyminen Kuopion aluekeskusrekisteriin on sujunut Pulkkisen mukaan varsin mutkattomasti, koska aiemmin liittymisistä oli saatu jo niin paljon kokemusta.

– Aluekeskusrekisteri aloitti toimintansa vuoden 2019 alussa. Tuon jälkeen uusia seurakuntia on tullut tasaisesti pitkin matkaa. Tällä hetkellä mukana on 35 seurakuntaa pääasiassa Kuopion hiippakunnan alueelta.

Etelä-Suomessa aluekeskusrekisteriin siirtyminen on johtanut virkatodistusten toimitusten ruuhkautumiseen niin, että toimitusajat voivat pahimmillaan olla kuukausia. Kuopion aluekeskusrekisterissä vastaavaa ilmiötä ei ole syntynyt.

– Jonotilanne on tällä hetkellä erittäin hyvä. Virkatodistukset pystytään toimittamaan pääsääntöisesti parin viikon sisällä ja muu asiointi hoituu tätäkin nopeammin.


Kuopion aluekeskusrekisteri
Suokatu 22 B, 2. krs, Kuopio

  • Virkatodistusten ja sukuselvitysten tilaukset verkossa (tilaavirkatodistus.fi), puhelimitse (p. 040 4848 225) tai asioimalla paikan päällä
  • Avioliiton esteiden tutkinta verkossa (esteidentutkinta.fi) tai asioimalla paikan päällä
  • Lapsen nimen valintaan liittyvä neuvonta puhelimitse (p. 040 4848 224)
  • Kirkkoon liittyminen verkossa (liitykirkkoon.fi), postitse tai asioimalla paikan päällä

 

Virpi Hyvärinen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.