Toimentupa – olohuone keskellä kaupunkia

Joensuun seurakuntakeskuksen Toimentuvalle voi tulla tekemään käsitöitä, jutustelemaan ja kahvittelemaan tai vain huokaisemaan hetkeksi kauppareissun lomassa.

Kuusi naista käsitöiden kanssa pöydän ympärillä.

Tärkeintä Toimentuvalla on toisten ihmisten kohtaaminen, sanoo Toimentuvan toimikunnan puheenjohtaja Heljä Lehikoinen (ylh. vas.). Kuvassa ylärivissä myös Inkeri Kiiskinen ja Tuija Heikkinen, alarivissä Tarja Hirvonen, Maija Tuunainen ja Eila Jääskeläinen. Kuva: Virpi Hyvärinen

Siitä on jo 28 vuotta, kun Joensuun seurakuntakeskukselle perustettiin kohtaamis- ja harrastuspaikka Toimentupa. Idean takana oli silloinen Joensuun seurakunnan kirkkoherra Risto Ruskomaa, joka oli innostunut Tampereella käydessään sikäläisen Mummonkammarin toiminnasta.

Toimentuvasta on muodostunut monelle tärkeä, arkiviikkoa rytmittävä ja sosiaalisia suhteita ylläpitävä paikka.
– Tämä on vähän niin kuin olohuone. Yleensä kun tähän tulee, niin joku toinen ilmaantuu siihen pian kahville. Ja jos haluaa olla rauhassa, voi tuonne peräsaliin mennä vaikka lueskelemaan, jos siellä ei ole ryhmiä menossa, kertoo Toimentuvan ohjaaja Tuija Heikkinen.

 Arkisin päiväsaikaan auki olevalle Toimentuvalle voi tulla tekemään myös erilaisia käsitöitä.
– Meiltä löytyy esimerkiksi ompelukoneita sekä kahdet poppanapuut ja neljät mattopuut, joille voi varata vuoron. Perjantaisin meillä on käsityönopettaja Kaija Puustinen opastamassa ompelutöissä, mutta osaan minäkin tarvittaessa jeesata, jos muulloin tulee, sanoo Heikkinen.

Äiti Teresa -piiri lähettää peittoja itään, kahvipussiryhmässä kävijäryntäys

Toimentuvalla kokoontuu myös useita erilaisiin käsitöihin keskittyneitä ryhmiä. Yksi vanhimmista ryhmistä on Äiti Teresa -piiri, jossa tehdään perinteisiä 63:sta neuleneliöstä koottavia peittoja köyhille Äiti Teresan esimerkin innoittamana.
– Peittomme menivät pitkään Helsingin katolisten nunnien välityksellä Intiaan, mutta Intia ei enää ota vastaan peittoja. Nyt peitot menevät Valko-Venäjälle, Romaniaan ja Ukrainaan, kertoo piirin koollekutsuja Maija Tuunainen.

 Yksi suosituimmista ryhmistä Toimentuvalla on seitsemän vuotta kokoontunut kahvipussiryhmä.
– Päätuotteemme on kassi, mutta teemme kahvipusseista myös koruja ja kaikenlaisia tarve-esineitä serviettitelineistä joulukoristeisiin. Enimmillään kävijöitä on ollut nelisenkymmentä, kertoo yksi ryhmän ohjaajista, Tarja Hirvonen.

Lohtuhuiveja ja villasukkia, arkkupeittoja ja makramee-töitä

Myös neulekerho on löytänyt muutamassa vuodessa paikkansa. Kerhossa kukin neuloo omiaan ja ohjaajana toimiva Eila Jääskeläinen tuo mallilehtiä ja omia neuleita näytille.

– Olemme tehneet esimerkiksi pikkusukkia keskussairaalaan sekä lohtuhuiveja leskille. Nyt olemme miettineet myös lohtusukkamallia miehille, kertoo Jääskeläinen.

Perjantaisin Toimentuvalla tehdään vuoroviikoin tilkkutöitä ja ompelutöitä Kaija Puustisen johdolla. Puustisen ohjaamana tuvalla on syntynyt esimerkiksi arkkupeittoja ja -vaatteita. Uusin ryhmä Toimentuvalla puolestaan on makramee-ryhmä, jota vetää Kaija Turunen.

 Myyntituotteet syntyvät lahjoitustavarasta vapaaehtoistyönä

Toimentuvalla syntyviä tuotteita voi ostaa erilaisissa myyjäisissä ja pienimuotoisesti paikan päältä Toimentuvalta. Kaikki tuotteet syntyvät vapaaehtoistyönä lahjoitusmateriaaleista, ja tuotto menee hyväntekeväisyyteen.

-Tuvalle voi tuoda lahjoituksena lankoja, kankaita, askartelutarvikkeita, puikkoja, kahvipusseja, matonkuteita ja kuteiksi sopivia kankaita, kertoo Heikkinen.

Toimentupa järjestää myös näyttelyitä, Leena Käyhkön vetämiä retkiä sekä ohjelmallisia maanantaikahveja joka maanantai klo 13.
– Maanantaikahveilla on ollut vaihtelevaa ohjelmaa Inkeri Kiiskisen vetämästä tuolijumpasta valokuvien esittelyyn, laulamiseen ja vierailijoiden esityksiin, kertoo Heikkinen.

 

Virpi Hyvärinen


Tervetuloa Toimentuvalle!

  • Joensuun seurakuntakeskus, kellarikerros (Kirkkokatu 28)
  • Avoinna ma–to klo 9–15.30 ja pe 9–14, alk. 3.1.
  • Neulekerho parittomien viikkojen ti klo 10, alk. 4.1.
  • Äiti Teresa -piiri parillisten viikkojen ti klo 13, alk. 11.1.
  • Makrameeryhmä parittomien viikkojen ke klo 10, alk. 5.1.
  • Kahvipussiaskartelua joka to klo 10, alk. 13.1.
  • Tilkkutyön perusteita parillisten viikkojen pe klo 10, alk. 14.1.
  • Ompelun ohjausta parittomien viikkojen pe klo 10, alk. 21.1.

Lisäys 10.1.2022:​ Toimentupa ja sen ryhmät ovat tauolla koronaviruspandemian takia 20.1.2022 saakka.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.