Kolumni: Kumpaa ruokin

Henkilökuva Jarkko Riikosesta.

Jarkko Riikonen. Kuva: KK-kuva

Nuori kysyy isovanhemmaltaan neuvoa hankalassa asiassa, sisäisessä ristiriidassa, hyvän ja pahan kamppailussa päänsä sisällä. Vanhus vastaa vertaamalla hyvää ja pahaa kahteen vallasta taistelevaan suteen. Iän suomalla kokemuksella viisas vanhus toteaa, että se susi voittaa, kumpaa sinä ruokit.

Maailma ympärillämme tarjoaa meille jatkuvasti loppumattoman tulvan uutisia, tietoja, näkemyksiä ja ajatuksia. Sanotaan, että aiemmin kaikki oli helpompaa. Voi olla, että ennen riitti rukous: ”Jumala suokoon minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa, mitkä voin, ja viisautta erottaa nämä toisistaan”. Nyt ei enää riitä. Nykyään pitää prosessoida ajatuksia paljon pidempään.

Ensimmäiseksi pitäisi kyetä erottamaan mitkä asiat ovat tosia, ei epätosista asioista kannata hermostua. Pelkästään tämä jyvien erottelu akanoista tuottaa usein vaikeuksia ihan aikuisillekin, lapsista puhumattakaan.

Toisekseen kannattaa pyrkiä edellä mainitun rukouksen jaotteluun. Ei ole syytä kantaa suurempaa taakkaa kuin omat hartiat kestävät. On olemassa asioita, joille ei kerta kaikkiaan voi mitään. On asioita, joissa oma osuus tuntuu pieneltä, mutta silti voi edes yrittää. Ja sitten niitäkin, joissa voi tehdä paljonkin.

Ja sitten se kolmas, tässä kohtaa mielestäni tärkein kohta. Kun meillä jokaisella on hyviä ja huonompia ajatuksia, pitää meidän itse valita, kumpia haluamme ruokkia. On aivan totta, että ympärillämme on paljon asioita, joista voisi hyvin perustellusti masentua. Mutta aivan yhtä totta on se, että yhtä paljon on seikkoja, joista voisi olla kovin onnellinen.

Tätä kirjoittaessa ikkunan takana paistaa Luojan kirkas aurinko kullankeltaiseen koivikkoon, hehkuvan sinisen taivaan kehyksessä. Suuren ilon voi löytää myös pienemmistäkin raameista, esimerkiksi Saksan uuden liittokanslerin valloittavasta hymystä. Meillä on suurena lahjana mahdollisuus vapaaseen tahtoon ja sen ilmaisuun. Mitä tahdomme ruokkia? Tyyneyttä ja rohkeutta sinulle!

Jarkko Riikonen
erityisnuorisotyöntekijä
Poliisin Ankkuri-ryhmä
jarkko.riikonen@joensuu.fi

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.