Asiaviihdettä ajankohtaisista teemoista – Kirkkoraati keskustelee moniäänisesti

Pielisensuun seurakunnan Kirkkoraati tarjoaa viihdyttävää, sivistynyttä ja rakentavasti erimielistä yhteiskunnallista keskustelua, jossa kirkko ja usko ovat luontevasti mukana.

Kaksi naista ja kolem miestä kirkon käytävällä.

Kirkkoraatiin kuuluvat Helena Hulmi (vas.), Heimo Karhapää (oik), Iiris Lehto ja Janne Riiheläinen (pj.). Pappi Antti Kyytsönen tuo keskustelun lomaan teologin näkökulman. Kuva: Virpi Hyvärinen

 

Pielisensuun kirkonmäellä kuullaan tänä syksynä kiinnostavaa keskustelua, kun Kirkkoraati kokoontuu kerran kuussa lauantaina ruotimaan ajankohtaisia aiheita.

Raadin tavoitteena on tarjota faktapohjaista, sivistynyttä yhteiskunnallista keskustelua, jossa kirkko ja usko ovat läsnä luonnollisella tavalla.
– Tarkoituksena ei ole löytää oikeita vastauksia, vaan erilaisia tapoja hahmottaa käsiteltävää teemaa, avaa idean isä ja raadin puheenjohtaja Janne ”Rysky” Riiheläinen tapahtumakonseptin ideaa.

”Mitä Raamattu sanoo tästä?” –osio täydentää raadin keskustelua

Kirkkoraati on neljän hengen vakiokokoonpano, joka yhdessä päättää käsiteltävän aiheen tai teeman. Joku tai jotkut raadista alustavat aihetta lyhyesti ja sen jälkeen alkaa keskustelu.
– Myös yleisöä valmistellaan tarjoamalla sosiaalisen median kautta erilaisia tiedonlähteitä Kirkkoraadin aiheeseen, kertoo Riiheläinen.

Yhtenä osana puolentoista tunnin keskustelua on Pielisensuun seurakunnan aikuistyön pappi Antti Kyytsösen vastuulla oleva ”Mitä Raamattu sanoo tästä?” -osio.
– Siinä haetaan illan aiheeseen teologista näkökulmaa. Samalla se rytmittää tapahtumaa ja antaa pienen hengähdystauon raadille, kertoo Riiheläinen.

Vaikka tapahtumakonseptin selkäranka ovat keskustelijat, voidaan puolentoista tunnin aikaan sisällyttää rytminvaihdoksia esimerkiksi inserttien, yleisökysymysten ja -kommenttien muodossa.

Raatilaisten taustat vaihtelevat Kansanlähetyksestä Setaan

Raadin kokoonpanossa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, että erilaiset näkökulmat ja katsomukset tulisivat keskusteluissa edustetuiksi.

Joensuulainen kunta- ja seurakuntapoliitikko, musiikin lehtori Helena Hulmi (68 v.) kokee edustavansa raadissa ”aivan tavallista seurakuntalaista”. Kirkko on ollut Hulmille turvapaikka ja tärkeä arvojen antaja lapsuuskodista lähtien. Erityisen lähellä Hulmin sydäntä on kirkon musiikkielämä.
– Tuon keskusteluun yhteiskunnallista näkökulmaa. Minua kiinnostaa erityisesti seurakuntalaisten sitouttaminen seurakuntaelämään, matala kynnys lähestyä kirkkoa ja sen toimintoja. Koen myös olevani melkoisen kriittinen pohtiessani kirkon nykytilannetta.

Herätyskristillistä näkökulmaa raatiin tuo joensuulainen rakennusinsinööri, pitkän linjan seurakunta- ja kirkkopoliitikko Heimo Karhapää (77 v.). Kansanlähetyksen toiminnassa aktiivisesti mukana oleva Karhapää kertoo kokeneensa hengellisen herätyksen vuonna 1965 ja osallistuneensa kirkon toimintaan sen jälkeen säännöllisesti.
– Haluan tuoda esille kirkkomme ainutlaatuisen tehtävän: Jumalan sanan julistamisen, sakramenttien jakamisen, kristillisen sanoman levittämisen sekä lähimmäisenrakkauden toteuttamisen. Voisin sanoa näin: Raamattu rakkaaksi, evankeliumi kaikille.

41-vuotias tutkija, Joensuun seurakunnan luottamushenkilö ja Pohjois-Karjalan Seta ry:n puheenjohtaja Iiris Lehto kertoo suhteensa kirkkoon monipuolistuneen viime vuosina ja kirkon jäsenyyden olevan hänelle tärkeä. Hän näkee kirkon yhtenä keskeisenä yhteiskunnallisena toimijana ja lähestyy kirkon perustehtävää arkisen elämän ja kohtaamisten kautta.
– Läheisiä teemoja ovat mm. oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden edistäminen, luonnosta huolehtiminen, yksinäisyys sekä seurakuntalaisten moninaisuuden huomioiminen. Vielä on tehtävää, että kirkko olisi turvallisempi ja avoimempi kaikille. 

Puheenjohtajana toimiva Janne Riiheläinen (55 v.) on joensuulainen viestintäalan monitoimija, joka tunnetaan aktiivisena yhteiskunnallisena keskustelijana. Riiheläinen toimii luottamushenkilönä kirkossa niin paikallistasolla Joensuussa kuin varaedustajana hiippakuntavaltuustossa ja kirkolliskokouksessa.


Kirkkoraati Pielisensuun kirkolla

  • la 2.10., 6.11. ja 4.12. klo 16.30–18
  • huom! 6.11. poikkeuksellisesti Joensuun srk-keskuksessa
  • kaikille avointa, maksutonta toimintaa
  • seurattavissa paikan päällä ja striimattuna Toivon tähden -kanavalla YouTubessa, jossa nähtävänä 2 viikon ajan myös tallenteena

Virpi Hyvärinen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.