Kesätöissä seurakunnilla

Joensuun seurakuntayhtymä palkkasi tänäkin vuonna kymmeniä nuoria kesätöihin.

Kolme nuorta työntekijää hautausmaalla.

Maria Kokkinen (vas.), Katariina Kinnunen ja Susa Koljonen pääsivät kesätöihin Joensuun hautausmaalle. Tehtävinä on ollut muun muassa kukkien kastelua, haravointia ja ruohonleikkuuta.
– Olen helpottunut, että sain kesätöitä. Tänä vuonna moni nuori ei ole koronan vuoksi niitä saanut. Kesästäni olisi tullut taloudellisesti tiukka, jos en olisi päässyt töihin, toteaa rakennustekniikkaa Karelia-ammattikorkeakoulussa opiskeleva Koljonen. Kuva: Virpi Hyvärinen

Joensuun seurakuntayhtymä on perinteisesti pestannut runsain määrin nuoria kesätöihin etenkin hautausmaille ja kirkkojen oppaiksi. Tämä kesä ei ole poikkeus: hautausmaiden kukkaistutuksia ja viheralueita hoitamaan otettiin tänä vuonna kolmekymmentä 18–30-vuotiasta nuorta ja opiskelijaa, ja kirkkojen oppaiksi palkattiin kahdeksan nuorta.

Lisäksi nuoria työllistettiin moninaisiin tehtäviin seurakuntiin ja yhtymän yhteisiin palveluihin. Esimerkiksi kiinteistöpuolelle otettiin kolme nuorta suntion sijaisiksi ja Vaivion kurssikeskukseen viisi nuorta kiinteistönhoidon, ravitsemispalveluiden ja puhtaanapidon tehtäviin.

Kesätyösetelipaikat tämän vuoden uutuus – viisitoista nuorta sai kahden viikon kesäpestin

Uutta tänä vuonna ovat kesätyösetelit, joiden avulla seurakunnat ovat pystyneet tarjoamaan vielä 15 ”viime tingan” kesäpestiä nuorille. Kahden viikon mittaiset kesätyösetelipaikat tulivat hakuun toukokuun lopulla ja moni nuori pääsi aloittamaan työt heti kesäkuussa.

Kesätyöseteleillä pestattiin nuoria esimerkiksi leiriohjaajiksi, kesäsomettajaksi sekä alakouluikäisten kesäkavereiksi. Kesäkaverin tehtävään pääsivät kahden muun nuoren lisäksi 17-vuotias Stina Kinnunen ja 20-vuotias Elina Hukkala, jotka aloittelivat kahden viikon pestiään kesäkuun puolivälissä.

– Käytännössä työmme on sitä, että kuljemme pyörillä keskustan, Noljakan ja Marjalan leikkipuistoissa ja rannoilla kohtaamassa lapsia. Järjestämme erilaisia pelejä ja leikkejä etenkin alakouluikäisille. Meillä on mukana palloja ja saippuakuplia, hyppynaruja, katuliituja ja muuta mukavaa, kertoo varhaiskasvatuksen opettajaksi opiskeleva Hukkala.

Kesätöistä ja isosuudesta arvokasta meriittiä työnhakuun

Kesätyöseteliläisten töitä Joensuun seurakunnassa koordinoiva nuorisotyönohjaaja Noora Kähkönen iloitsee siitä, että seurakunnalla on mahdollisuus kantaa yhteiskuntavastuuta tarjoamalla nuorille kesätöitä.

– Kesätyöt tuovat nuorille tärkeätä kokemusta, jonka voi jatkossa kirjata työhakemukseen. Lisäksi itse työ, jota nuoret kesätyöläiset tekevät – eli lasten ja nuorten kohtaaminen – on arvokasta.

– Hyviä hakemuksia tuli paljon, mutta paikkoja oli rajallinen määrä. Kannustan nuoria hakeutumaan meille myös kerhonohjaajiksi ja isosiksi. Ne ovat toki vapaaehtoistehtäviä, joista saa vain pienen kulukorvauksen, mutta sitäkin enemmän arvokasta kokemusta, josta voi olla apua työnhaussa jatkossa, sanoo Kähkönen.

Virpi Hyvärinen

 

Kesätyösetelipaikat mahdollisti Opetus- ja kulttuuriministeriön Kirkkohallitukselle myöntämä 460 000 euron erityisavustus, joka jaettiin seurakuntiin hakemusten perusteella. Avustus on osa hallituksen toimenpidekokonaisuutta, jolla pyritään lieventämään koronatilanteen lapsille ja nuorille aiheuttamia haittoja.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.