5xmielessä: ”Metsissä riittää töitä”

Metsäkeskuksen elinkeinopäällikkö Leena Leskinen kaipaa rakentavaa keskustelua metsänkasvatuksesta kärjistävien kommenttien sijaan. Vapaa-ajallaan Leskinen nauttii metsissä liikkumisesta ja erityisesti sienestämisestä.

hymyilevä nainen puisen paneeliseinän edessä

Metsäkeskuksen elinkeinopäällikkö Leena Leskiseen ovat tehneet vaikutuksen itäsuomalaiset metsähautausmaat.
– Olen itse kotoisin Länsi-Suomesta. Minusta on hienoa, että idässä perheenjäsenet voidaan haudata keskelle metsää. Se kertoo jotenkin siitä, mitä metsä suomalaisille merkitsee. Kuva: Kirsi Taskinen

1 SIENESTYS. Metsä on minulle rentoutumisen paikka ja turvapaikka. Metsästä haen rauhaa, jos on liikaa vilskettä pään sisällä. Moni työasia ratkeaa metsässä liikkuessa. Kerään myös marjoja, mutta sienestäminen menee usein överiksi, koska se on niin hauskaa. Hyvät sienipaikat ovat kullanarvoisia ja parhaista paikoista on kova kilpailu. Kerään sienistä peruslajeja. Herkkutatit ovat niin kilpailtuja, että en lähde enää siihen mukaan – pitäisi olla niin aikaisin aamulla liikkeellä, että se menisi työn puolelle.

2 YHTEISTYÖ. Metsien parissa riittää töitä. Ne ovat meille tärkeä elinkeinonlähde, työllistäjä ja vapaa-ajan ympäristö. Tehtäväni on auttaa muita ihmisiä ja organisaatioita saamaan hyötyä ja arvoa metsistä. Pyrin edistämään sitä, että eri toimijat tekisivät yhteistyötä ja saisimme yhdessä vietyä asioita samaan suuntaan.

3 SOMEKESKUSTELU. Olen huolissani siitä yhteiskunnallisesta keskustelusta, jota käydään metsiin liittyvistä asioista. Erityisesti somessa asiat kärjistyvät, ja se on rasittavaa. Ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta olisi hyvä yrittää ymmärtää toisen näkökantaa. Kun puhutaan avohakkuusta, monimuotoisuudesta ja muusta, kaipaisin enemmän rakentavaa keskustelua. Meillä ei ole olemassa yhtä metsänkasvatuksen tapaa, joka olisi kaikilla kriteereillä ylivoimaisesti paras.

4 ILMASTONMUUTOS. Tiedämme, että ilmastonmuutos tuo haasteita: kuumia jaksoja tulee lisää ja toisaalta myös rankkasateet lisääntyvät. Nyt on se hetki, kun pitäisi alkaa miettiä sitä, miten metsää kasvatetaan vähän lämpimämmässä ilmastossa. Meillä on keinoja ja eväitä lähteä ratkomaan tilannetta. Meillä on osaamista ja teknologiaa. Kehitämme parhaillaan ratkaisuja helpottamaan metsäpalojen torjuntaa sekä estämään ravinnevalumia vesistöihin metsänkäsittelyn yhteydessä.

5 OSAAMINEN. Kun suomalainen metsänomistaja käy maksuttomassa metsaan.fi-palvelussa tarkistamassa tiedot omasta metsästään, hän ei välttämättä ymmärrä, miten ainutlaatuinen palvelu se on. Sellaista ei ole missään muualla maailmassa. Se tarjotaan verovaroin ja se kertoo siitä, miten tärkeitä metsät ovat koko yhteiskunnallemme. Suomen osaaminen on näissä asioissa maailman kärkeä, ja se on meidän mahdollisuutemme.

Kirsi Taskinen

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.