Sana: ”Murhe väistyi, ilo voitti: pääsiäisen aamu koitti” – Lasten virsi 38

Oletko koskaan miettinyt pääsiäisen evankeliumia? Sitä, kun naiset – Magdalan Maria ja se toinen Maria – menivät katsomaan Jeesuksen hautaa?

Raamatun kertomuksista on tehty elokuvia ja niitä on kuvitettu monin tavoin, mutta nyt kehotan sinua eläytymään haudalle saapuvan opetuslapsen rooliin. Millaisena näet ja koet pääsiäisaamun tapahtumat? Millainen tunnelma on tuona aamuna, kun matkaat kohti hautaa? Keskusteletko muiden kanssa vai oletteko hiljaa? Mitä havaitset ympärilläsi, millaiset ovat maisemat, mitä ääniä kuulet, mitä tuoksuja tunnet, millainen sää on?

Minulle pääsiäisaamu piirtyy mieleen aurinkoisena, hiljaisena ja tunnelmaltaan jotenkin salaperäisenä. Haudan ympärillä ei näy liikettä, kaikki on ikään kuin pysähtynyttä. Ehkä muutama yksittäinen linnunlaulu kantautuu korviin.

Kuvittelen myös, että haudan luona kasvaa kukkia ja niiden mieto tuoksu leijailee ilmassa. Katson hautaa ja sen suurta kiveä.

Matteuksen evankeliumin mukaan maa alkoi vavahdella ja järistä. Sitten taivaasta laskeutui valkopukuinen enkeli, joka siirsi kiven pois haudalta. Vartijat kaatuivat pelästyneinä maahan.

Tämä tuo rytinää pääsiäisaamun seesteisyyteen. Jeesuksen seuraajat olivat nähneet ja kokeneet ihmeellisiä tapahtumia, mutta tämä näky pelästytti myös naisia. Tällaiseen he eivät olleet varautuneet haudalle mennessään. Enkeli kääntyi naisten puoleen ja puhui heille.

– Älkää te pelätkö. Tulkaa katsomaan, hän ei ole enää täällä, hän on ylösnoussut. Menkää ja kertokaa opetuslapsille: Hän on noussut kuolleista, te näette hänet Galileassa.

Enkelin sanat kuultuaan naiset lähtivät haudalta peloissaan ja riemuissaan viemään sanaa. Entä sinä, missä tunnelmissa lähdet tyhjältä haudalta?

Enkelin sanoma on tarkoitettu kuultavaksi tänäkin päivänä ja tänäkin pääsiäisenä. Älkää pelätkö, Kristus on ylösnoussut! Hän on Jumalan Poika.

Pääsiäisen sanoma kertoo toivosta. Kuoleman valta on voitettu, pimeys on väistynyt. Virsi 105 kuvaa Kristuksen valoa: ” Aurinkomme ylösnousi, paistaa voittovuorella. Lämmin valo sieltä loistaa, surut, murheet hajottaa.”

Psalmi 118:24 muistuttaa: Tämän päivän on Herra tehnyt, iloitkaa ja riemuitkaa siitä! Kuinka pääsiäisriemu ilmenee sinussa?

Siunattua pääsiäistä!

 

Eija Majasaari
sairaalapastori
Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.