Osui ja upposi – Ihanat, inspiroivat kirjat

Joskus kohdalle osuu kirja, joka sysää lukijansa katsomaan uudella tavalla sisäistä maisemaansa. Toisinaan se johtaa suureenkin muutokseen siinä, millä tavalla ihminen elämää ja maailmaa katsoo.

Niina Riihimäki kurkistaa Paulo Coelhon kirjan Havahtuminen takaa. Topi Linjama selailee Rutger Bregmanin teosta Hyvän historia.e

Niina Riihimäki vaikuttui syvästi Paulo Coelhon kirjasta Pyhiinvaellus. Topi Linjaman ajatteluun on viime aikoina vaikuttanut Rutger Bregmanin teos Hyvän historia. Kuvat: Virpi Hyvärinen.


Totisesti – kirjalla voi olla lukijaansa valtaisa vaikutus.

Tämä kävi selväksi lukiessa kommentteja, joita ihmiset jättivät sosiaalisessa mediassa Kirkkotien kysymykseen hengellisesti tai elämänkatsomuksellisesti merkittävistä kirjoista.

Vai voiko muuta sanoa vaikkapa tästä joensuulaisen nuorisotyönohjaaja Niina Riihimäen kokemuksesta koskien Paulo Coelhon teosta Pyhiinvaellus?
– Luin kirjan sielunhoidon koulutuksen yhteydessä noin 15 vuotta sitten. Teos järisytti maailmaani niin, ettei se enää palannut samalle radalle. Joku tuon kirjan sanomassa jäi kytemään jonnekin siten, että vuosia myöhemmin lähdin itse kävelemään halki Espanjan kohti Santiago de Compostelaa.

Eikä Riihimäki ole ainoa kyselyyn vastanneista, jonka kyseinen kirja on saanut ihan konkreettisestikin liikkeelle.
– Minullakin Coelhon Pyhiinvaellus aiheutti matkan Santiagon tielle vuosituhannen vaihteessa. Ja ihmeitä sillä tiellä tapahtui, kertoo enolainen henkilökohtainen työnohjaaja Ilona Suojama.

Kirjat tarjoavat uskonnollisia kokemuksia suomalaisille

Kirkkotie innostui kysymään kokemuksia elämänkatsomuksellisesti merkittävistä kirjoista Luterilainen kirkko Joensuussa Facebook-sivulla siksi, että kirjojen merkitys suomalaisten arjen uskonnollisuuteen kävi ilmi lokakuussa 2020 julkaistussa Suomen ev.-lut. kirkon nelivuotiskertomuksessa vuosilta 2016–2019.

Sen mukaan suomalaisten arjen uskonnollisuudessa painottuvat hiljaisuus, luonto ja auttaminen, mutta myös esimerkiksi musiikista ja kirjallisuudesta saadaan hengellisiä kokemuksia. Noin kolmannes vastaajista mainitsi suomalaisten uskonnollisuutta ja arvoja kartoittaneessa Gallup Ecclesiastica 2019 -kyselyssä jonkin kirjan, jolla oli hengellistä merkitystä.

De Mello herätti elämään tätä hetkeä

Kirkkotien somekysely kirvoitti kommentteja noin 30 henkilöltä niin sosiaalisessa mediassa kuin sähköpostiviesteinä toimitukseen. Esille nousi lähes 50 yksittäistä kirjaa tai tietyn kirjailijan tuotantoa yleisemmin.

Eniten mainintoja yksittäisistä kirjoista sai Anthony de Mellon Havahtuminen, jonka mainitsi merkittäväksi lukukokemukseksi neljä vastaajaa.

Yksi heistä, espoolainen freelancer Maria Junes kertoo lukeneensa kirjan ensimmäistä kertaa muutama vuosi sitten ollessaan varsin epätoivoinen ja masentunut.
– Kirja havahdutti siihen, kuinka paljon rakastan itsessäni masentunutta mieltä, ja sai miettimään, mitä ihminen tarvitsee ollakseen onnellinen. Ymmärsin, että onnellinen voi olla, vaikka mitä olisi tapahtunut. Kirja ohjasi pyrkimään kohti läsnä olevaa, havaitsevaa elämää, jossa kykenee kokemaan todellisia tunteita.

Nyt kun Junes lukee kirjaa uudelleen, joka kohta teoksessa ei ole enää niin tajunnanräjäyttävä. Silti Junes suosittelee kirjaa jokaiselle, joka on tavalla tai toisella kiinnostunut aistit auki elämisestä, uskonnon harjoittamisesta tai uskonnonfilosofiasta.
– Pieneksi kirjaksi Havahtuminen on täyttä tavaraa.

Lutherin teoksessa tekopyhyys saa kyytiä

Toinen useita mainintoja kerännyt teos vastausten joukossa oli Martti Lutherin Galatalaiskirjeen selitys. Säyneisläinen isä Martti eli Martti Rantakylä kertoo lukeneensa liki 600-sivuisen tiiliskiven yli kaksikymmentä kertaa, ja joka kerralla teos on avautunut uudella tavalla.
– Se on aivan verraton tulkki Raamattuun. Muuten koko Raamattu jää ihan hepreaksi.

Rantakylä kiittelee teosta lohdullisuudesta ja suorapuheisuudesta. Tekopyhyys ja ulkokohtainen uskonnollisuus saa kirjassa kyytiä.
– Kirja laittaa ihmisen ahtaalle portille, jossa odotetaan, että Kristus ilmestyy ihmiselle. Silloin hän alkaa ikävöidä suurta salaisuutta: olla Kristuksessa. Se riisuu ihmisestä tekopyhyyden, ja ihminen ymmärtää, että enhän minä muulla tee hittojakaan. Samalla luottamus kasvaa: eihän tämä usko ollutkaan niin hankala asia.

Myös Joan Bradyn Jumala tulee harrikalla ja Gregorius Nyssalaisen Sielusta ja ylösnousemuksesta nousivat yksittäistä mainintaa enemmän esille. Joensuulainen perheneuvoja Anna-Riitta Pellikka tiivistää Nyssalaisen kirjan merkityksellisyyden syyt seuraavasti:
– Koska alkukirkon teologia sykkii elämää, ja koska dialogissa vastaa Gregorioksen sisko Makrina.

Alastalon salissa -teoksessa vaikutuksen tekee elämänusko

Mika Ruotsalainen pitää kädessään kirjaa Linnunradan käsikirja liftareille, ja katsoo kameraan hymyillen. Kaija Santti kurkistaa kirjan Muumilaakson marraskuu takaa.


Mika Ruotsalainen on saanut elämäänsä eväitä Douglas Adamsin kirjasta Linnunradan käsikirja liftareille. Kaija Santin suosikkeja ovat Tove Janssonin Muumi-kirjat. Kuva: Virpi Hyvärinen.

Esiin nostettujen kirjojen joukossa oli paitsi selkeästi hengellisiä tai muutoin elämänkatsomuksellisia kirjoja, myös puhtaasti kaunokirjallisia teoksia.

Joensuulainen, eläkkeellä oleva kirjallisuustieteilijä Riitta Suutari pitää sävähdyttävimpänä lukukokemuksenaan Volter Kilven teosta Alastalon salissa. Suutarin mukaan kyseinen eepos on sekä vakava että koominen, ja erityisen merkityksellistä siinä on sen kyky keskustella muiden merkittävien länsimaisten teosten kanssa.

Syvimmän vaikutuksen Suutariin tekee kuitenkin teoksen elämänusko. Kirjassa jokainen henkilö näkee ”nälkänsä”, eli henkilökohtaiset pyrkimyksensä elämässä.
– Harvempaa some-meressä seilaavaa purjehtijaa Alastalon salissa puhuttelisi, sillä teos on ennätyksellisen verkkaisesti kerrottu – liki tuhat sivua kuluu kuuden tunnin kuvaamiseen. Mutta matka on vaivan arvoinen yhä tänä päivänä, kommentoi Suutari.

Oululainen tiedottaja Mervi Päivärinta puolestaan nostaa esiin William Goldingin romaanin Kärpästen herra, josta kertoo oppineensa, miten helppoa ihmistä on hallita pelon kautta, ja liperiläinen järjestelmäasiantuntija Mika Ruotsalainen Douglas Adamsin Linnunradan käsikirjan liftareille, josta kertoo saaneensa monta hyvää oppia elämän varrelle.

Muumien elämänfilosofia vetoaa pastoriin

Mutta mistä ammentaa elämäänsä viisautta joensuulainen pastori Kaija Santti? Hänen suosikkejansa ovat
Muumipeikko-kirjat, erityisesti Muumilaakson marraskuu.
– Kirja rohkaisee löytämään omat vahvuudet, hyväksymään keskeneräisyyden ja opettelemaan kovin erilaisina yhteistä elämää. Taikatalvi puolestaan opetti, että ei pitäisi haikailla jotain mennyttä tai tulevaa – nykyisyydessä löytyy paljon hienoa ja elämisen arvoista, jos malttaa siinä pitäytyä.

Muumien lisäksi pastorilla on toki suosikkikirjansa myös siinä kirjastossa, jota Raamatuksi sanotaan. Lempikirja Raamatun 66 kirjan joukosta on vaihdellut vuosien varrella elämäntilanteiden mukaan, mutta tällä hetkellä Ensimmäinen Mooseksen kirja on Vanhan Testamentin puolelta tärkeä.
– Sen syvästi inhimillinen henkilögalleria jaksaa kiehtoa yhä uudelleen. Elämän rosoisuus, erehdykset ja huippuhetket, koko inhimillisen elämän tunnekirjo. Kaikki elettiin Jumalan silmien alla, ja Jumalan puhuttelu oli osa elämää.

Uuden Testamentin kirjoista puolestaan Luukkaan evankeliumi puhuttelee Santtia sanomallaan Jumalan armosta.
– Tuhlaajapoikakertomukseen en kyllästy koskaan!

Virpi Hyvärinen


Myös nämä tekivät vaikutuksen

Marcus J. Borg; Kristinuskon sydän
Oma pää ei aina tahdo ”suostua” luterilaiseen oppiin. Tämä kirja toi uusia näkökulmia Jumalaan uskovalle, kuitenkin myös epäilevälle, jolle myös tiede on hyvin totta: minä voin uskoa näin!
– Kirsi Hukka

Rutger Bregman: Hyvän historia
Bregmanin kirjan radikaali väittämä on, että ihmiset ovat yleensä ottaen aivan kunnollisia. Samalla hän tulee tuulettaneeksi läntisen kirkon ihmiskuvaa, jossa perisynti näyttelee turhan isoa roolia. Arkikokemus tukee Bregmanin teesiä.
– Topi Linjama

Paulo Coelho: Valon Soturin käsikirja
Kirja teki minuun vaikutuksen tarinoillaan ja opetuksillaan, joilla on vahvasti kristillinen pohja. Kirja on aikanaan antanut minulle sekä inspiraatiota elämääni, että uusia hengellisiä näkökulmia pohdittavaksi.
Juho Vornanen

Bo Giertz: Kalliopohja
Norjalaisen piispan ja kirjailijan kirjoittama historiallinen elämänkertaromaani kolmesta romaanihahmosta ja heidän kasvustaan kristittyinä omassa ajassaan. Antaa peilikuvaa omille pohdinnoille.
– Timo Sund

Victor Hugo: Kurjat
Klassikko. Ihmisyyden eri ääripäät, hyvyyden pysyminen ihmisessä ympäristön muutoksista huolimatta ja toisaalta äärimmäinen itsekkyys ja sen oikeutus itselle. Javert-paran elämän tuhonnut yhden päämäärän tavoittelu ja siinä epäonnistuminen. Kaikkea sitä, mitä ihmisyydestä löytyy.
– Saila Musikka

Nunna Kristoduli: Maahan kumartuneet sypressit – pyhät ihmiset ja ihmeet
Kirjassa kuvatut pyhät ihmeet puhuttivat, itkin kirjaa lukiessani ja Jumalan ihmeellisen voiman ja johdatuksen merkkien äärellä. Oivalsin, että on muitakin ihmisiä kuin minä, jotka uskovat ihmeisiin nykyaikanakin, ei siis vain jossain ajallisesti kaukaisissa Raamatun tarinoissa, ja että eri puolilla maailmaa on lähiaikoinakin ollut ihmisiä, jotka saavat välittää Jumalan rakkautta ihmeiden kautta.
– Maria Kauppila

Martti Lindqvistin kirjat
Eetikko Martti Lindqvistin kirjat tekivät aikanaan minuun lähtemättömän vaikutuksen. Hänen tavassaan sanoittaa uskoa ja elämää on jotain syvästi inhimillistä, koskettavaa, armollista ja samaistuttavaakin. Nuoruudessa pyörin melko mustavalkoisissa hengellisissä piireissä, jotka alkoivat aikuistumisen kynnyksellä ahdistaa ja muuttuivat itselleni mahdottomiksi. Lindqvistin kirjat räjäyttivät tajunnan: näinkin voi ajatella ja tulkita!
– Emilia Karhu

Thomas Moore: Sielun ohjaama elämä
Uudempi, psykoanalyyttinen kirja. Mooren teoksessa maailman yhteiset tarinat syvenevät, tuttuus laajenee ihmeeksi.
– Anna-Riitta Pellikka

Henry J. M. Nouwenin kirjat
Sanat hiljaisesta rukouksesta, sisäisestä tulesta ja myötätunnosta ovat jääneet sisimpääni.
– Anna Holopainen

Erling Poulsen: Älä itke, Saara
Ensimmäinen aikuisten kirja, jonka luin. Olin viidennellä luokalla. Kirja teki lähtemättömän vaikutuksen ja sytytti rakkauden Jumalan omaisuuskansaa kohtaan. Tämän jälkeen luin myös muita juutalaislasten kohtaloita käsitteleviä kirjoja, lukioikäisenä jopa ruotsiksi.
Sarianna Voutilainen

Leena Punkari: Päivö Parviaisen kiinalainen elämä
Mielenkiintoinen elämänkerta lähetystyöntekijän seikkailusta. Tutustuin häneen henkilökohtaisesti Ilomantsin seurakunnan varhaisnuorten leireillä ja Jeesus-matkoilla.
– Tuula Sivonen

Liisa Seppänen: Maa jalkojeni alla
Sain tämän pienen, kauniin kirjan yllätyslahjana rakkaalta ystävältä. Jo esineenä se on kuin viehättävä koru. Kelttirukoukset ovat helposti lähestyttäviä, usein arkielämästä nousevia, mutta silti syvästi hengellisiä.
– Päivi Kivivuori

Tomas Sjödin: Se tapahtuu kun lepäät
Tämän olen lukenut useampaan kertaan. Tässä on armollinen ote.
-Minna Snellman

Ljudmila Ulitskaja: Daniel Stein
Venäläisen kirjallisuuden ikiomien Kristus-hahmojen joukkoon liittyy Dostojevskin tuttujen hahmojen lisäksi Ulitskajan mahtava Daniel Stein! Suosittelen ehdottomasti.
– Olli Hyvärinen

Kurt Vonnegut: Jumala teitä siunatkoon, herra Rosewater
Hengellinen kirjallisuus ei ole koskaan minua hirveästi kiinnostanut. Siis sellaiset kirjat, joissa joku kertoo, miten pitäisi hengellisistä asioista ajatella. Minun ajatukseni on etsiä hengellisyyttä sieltä, missä sitä ei tarjoilla hengellisyyteen käärityssä paketissa.
– Elias Tanni

Mika Waltari: Valtakunnan salaisuus
Luin Valtakunnan salaisuuden noin 25-vuotiaana. Hämmennyin tunteistani: tuli aavistuksen verran jopa uskonnollisiksi luettavia tunteita. Jälkikäteen ja insinööriksi valmistumisen myötä olen toki kieltänyt ne: eihän sellaista voi mitata.
– Sauli Karhu

Owe Wikström: Häikäisevä pimeys
Kirjassa puhuttelee se, miten Wikström ohjaa tielle kaipauksen, armon kautta. Miten yössä valo loistaa, ja Jumala häikäisee. Retriitissä olen saanut kokea pimeydessä loistavan valon.
– Marja-Leena Sokura

Irja Askolan runo- ja rukouskirjat

Fransiskus Assisilaisen runo-rukoukset

John Bunyan: Kristityn vaellus

Lorna Byrne: Toivon viesti enkeleiltä

Nicky Cruz: Juokse poika juokse

Umberto Eco: Foucaultin heiluri

Paul Evdokimov: The Sacrament of Love

Tommy Hellsten: Tietäjä-trilogia

Charlotte Davis Kasl: If Buddha Dated

Antti Kylliäinen: Kaikki pääsevät taivaaseen

Kalevi Lehtinen: Sinulle

Thomas Merton: Tie sisäiseen todellisuuteen

Henry M Nouwen: Kutsumus

Eppu Nuotio: Maggie ja minä

Boris Pasternakin Tohtori Zivagon runot

Raamattu

Anna-Maija Raittilan kirjat

Serafim Seppälä: Taivaalliset voimat – enkeleistä

Serafim Seppälä: Tie ylösnousemukseen

Kallistos Ware: Sisäinen valtakunta

David Wilkerson: Risti ja linkkuveitsi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.