Pääkirjoitus: Apua tietomurron uhreille

Viime viikon lopulla suomalaisille valkeni vähitellen Pyskoterapiakeskus Vastaamon asiakastietoihin kohdistuneen tietomurron laajuus. Terapia-asiakkaiden yksityisiin tietoihin oli murtauduttu, ja niillä pyrittiin kiristämään rahaa niin Vastaamolta kuin sen asiakkailtakin. Uutisten mukaan satojen ihmisten yksityistietoja myös vuodettiin pimeään verkkoon.

Rikos, jossa pyritään käyttämään hyväksi ihmisten kaikkein yksityisimpiä asioita, on raukkamainen. Se loukkaa rajulla tavalla terapia-asiakkaiden yksityisyyden suojaa ja perusturvaa. Monilla ihmisillä on nyt paitsi huoli omien ja läheisten arkaluontoisten asioiden tulemisesta julki, myös pelko mahdollisesta identiteettivarkaudesta.

Rikoksen uhrien avun tarve on suuri. Apua saa muun muassa Rikosuhripäivystyksestä, Mieli ry:stä, Suomen Punaiselta Ristiltä sekä Kirkon keskusteluavusta, jonka Palveleva puhelin 0400 22 11 80 on avoinna joka ilta klo 18 – 24. Joensuun ev.lut. seurakuntien pappien ja diakoniatyöntekijöiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta http://www.joensuunseurakunnat.fi. Ota yhteyttä, jos tarvitset apua.

Psykoterapiassa käymisessä ei ole mitään hävettävää. Päinvastoin, on viisasta hakea apua silloin, kun sitä tarvitsee. ”Niille, joita on loukattu, sanon: Pää pystyyn”, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö Ylen haastattelussa sunnuntaina 25.10.2020.
Juuri näin. Myötätuntomme on nyt teidän puolellanne, jotka olette joutuneet rikoksen uhreiksi.

”Herra on lähellä niitä, joilla on särkynyt sydän,
hän pelastaa ne, joilla on murtunut mieli.” – Ps. 34:19

Virpi Hyvärinen
tiedottaja, vt. viestintäpäällikkö
Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä
virpi.hyvarinen@evl.fi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.