Kolumni: Yhteistyön ja kumppanuuksien voima

Kuntamarkkinoiden nettiseminaarissa kuulin rohkaisevan puheenvuoron seurakuntien ja kuntien yhteistyöstä. Kun koronavirus sulki yli 70-vuotiaat suomalaiset koteihinsa 19. maaliskuuta, jo seuraavana päivänä Helsingin kaupunki ja seurakuntayhtymä päättivät toimia yhdessä. Viikon kuluttua käynnistyi Helsinki-apu, jossa työskenteli noin 1100 työntekijää ja vapaaehtoista.

Viiden kuukauden aikana Helsinki-avun kautta oltiin yhteydessä ikäihmisiin 67902 kertaa, toimitettiin kotiovelle 3662 ruokakassitilausta sekä 2534 akuuttikassitoimitusta lääkekuljetuksia unohtamatta. Pormestari Jan Vapaavuori totesikin, että Helsingissä on tuskin koskaan saatu aikaan ihmisten auttamisen saralla näin suurta näin nopeasti.

Myös meillä Joensuussa lähdettiin ripeästi liikkeelle seurakunnissa ja kaupungin organisaatiossa. Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistyksen verkkopalvelun Jelli.fi yhteyteen ryhdyttiin kokoamaan tietoa alueellamme toimivien yhdistysten, kaupungin, Siun soten ja seurakuntien tukitoimista korona-aikana. Sivustoa päivitetään edelleen. Tämä on hieno osoitus yhteen tulemisen voimasta ja järjestöjen ketteryydestä.

Korona-aikana lisääntyneen yhteistyön voi vain toivoa vahvistuvan entisestään. Tänä syksynä hyväksytty ”Ovet auki” -Kirkon strategia 2026 korostaa kumppanuuksien tärkeyttä. Eriarvoisuus, syrjäytyminen sekä ihmisten kokema turvattomuus haastavat kirkon käyttämään uusia toimintatapoja. Kun kirkko strategiansa mukaan haluaa edistää lasten ja nuorten osallisuutta, perheiden hyvinvointia sekä ylisukupolvista vuorovaikutusta, on sen lähdettävä rohkeasti yhteistyöhön. Vapaaehtoistyön merkitys korostuu entisestään.

Yhteistyöllä ja kumppanuuksilla vahvistamme sosiaalista kestävyyttä. Sen ytimeen kuuluvat kaikkien ihmisten oikeus säälliseen elämään, oikeudenmukaisuus ja osallisuus. Kaiken kehittämisen lähtökohtana tulee olla ihmisten hyvinvoinnin, terveyden, toimeliaisuuden ja turvallisuuden edistäminen. Näissä talkoissa riittää työtä kaikille!

 

Kaija Majoinen
hallintotieteiden tohtori, dosentti
kaija.majoinen@outlook.com

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.