Suomessa oli vuoden 2019 lopussa 4 600 yksin elävää asunnotonta. Asunnottomia perheitä ja pariskuntia oli 264. Joensuussa ilman asuntoa eli tilastojen mukaan 51 ihmistä ja Kontiolahdella muutama ihminen.

Diakoniatyöntekijät Katja Nuuhkarinen (vas.) ja Jenni Kolehmainen kävivät tutustumassa Asunnottomien yön yhtenä tapahtumapaikkana toimivaan kauppakeskus Isoon Myyhyn. Seurakuntien työntekijöitä on tavattavissa mm. kauppakeskuksen 1. kerroksessa 17.10.2020 klo 11-16. Kuva: Sari Jormainainen
Joka vuosi lokakuun 17. päivänä vietetään valtakunnallista Asunnottomien yötä. Tämän vuoden teemana on ”Oma koti hurjan kallis”. Eri puolilla Suomea järjestettävissä tapahtumissa nostetaan esille erityisesti asumis- ja velkaneuvontaa.
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen tilastojen mukaan Joensuussa oli vuoden 2019 lopussa 51 yksinelävää asunnotonta ihmistä. Numerotietojen perusteella eniten asunnottomina oli työikäisiä miehiä, mutta naisten osuus asunnottomien joukossa on kasvanut viime vuosina. Myös nuorten, alle 25-vuotiaiden osuus on suuri. Vuoden 2019 tilastojen mukaan Joensuussa oli 22 asunnotonta nuorta.
– Joensuun asunnottomien määrä verrattuna saman kokoisiin paikkakuntiin on melko korkea. Asunnottomuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat työttömyys, oppilaitosten suuri määrä, vankilan läheisyys, maahanmuutto, päihteiden käyttö ja niin sanotusti normaali elämä, jossa syntyy avioeroja. Näitä seikkoja yhdistää vähävaraisuus, velkaantuminen ja elämäntilanteen vaikea hallittavuus, diakoni Katja Nuuhkarinen Joensuun seurakuntayhtymästä kertoo.
Koronaviruksen vaikutukset näkyvät jo Joensuussa
Nuuhkarinen toimii tällä hetkellä hankepäällikkönä Tukea perheille ja nuorille Joensuun alueella COVID-19 poikkeusoloista selviytymiseen -hankkeessa. Koronakriisin vaikutukset näkyvät jo myös Joensuussa.
– Lomautukset ja toteutumatta jääneet työllistymiset ovat todellakin vaikuttaneet useiden ihmisten talouteen ja aiheuttaneet velkakierrettä. Vaikeuksia on näkynyt niin vuokranmaksuissa kuin peruselämän kuluissa. Luottotietojen menetys kasvattaa asunnottomuuden riskiä entisestään.
– Työssäni olen nähnyt ihmisiä, jotka ovat sillä kintaalla pudota asunnottomuuteen tai asunnottomuus on jo toteutunut. Olen nähnyt mihin se voi johtaa, mutta onnekseni myös sen, kuinka asunnottomuudesta voi päästä pois. Oma tupa, oma lupa tulisi olla perusoikeudellinen asia maassa, missä luonnonolosuhteetkin koettelevat rajusti, Nuuhkarinen toteaa.
Koronapandemian vaikutukset ovat näkyneet myös kristillisessä Joensuun Siniristi-yhdistyksessä, joka järjestää päiväkeskustoimintaa asunnottomille, vähävaraisille sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutujille.
– Viime kevään rankka korona-aika oli asunnottomien näkökulmasta erittäin surullista ja haastavaa aikaa, kun käytännössä kaikki päiväaikaan apua tarjoavat paikat olivat kiinni, yhdistyksen toiminnanjohtaja Marika Kuittinen toteaa.
Liki 70% asunnottomista nukkuu sukulaisten tai ystävien luona
Asunnottomuus ei juurikaan näy Joensuun kaupungin katukuvassa. Osaltaan tämä johtunee siitä, että tilastojen mukaan asunnottomista liki 70 % nukkuu sukulaisten tai ystävien luona. Joensuussa toimii myös Siun soten ylläpitämä Asumisen tukipiste, joka tarjoaa asunnottomille maksuttoman majoituksen yöaikaan vuoden jokaisena päivänä.
– Käytännössä mahdollisuus yöpymiseen pystytään näin ollen tarjoamaan usealle asunnottomalle ihmiselle joka päivä. Tästä huolimatta kohtaamme valitettavasti työssämme myös heitä, jotka ovat nukkuneet metsissä tai vaikkapa lehtiroskiksissa. Tämä on todella, todella surullista ja ihmisarvoisen elämän vastaista. Esimerkiksi fiktiivisissä elokuvissa näyttäytyvä asunnottomuus on joillekin ihmisille täyttä totta jopa täällä meidän hyvinvointivaltiossamme ja myös Joensuussa, Kuittinen sanoo.
Vuosittainen Asunnottomien yö -tapahtuma on yksi keino pitää asiaa esillä ja lisätä ihmisten tietoutta asunnottomuudesta. Työtä asunnottomuuden vähentämiseksi tehdään kuitenkin myös vuoden kaikkina muina päivinä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.
– Joensuu on alueena sen kokoinen, että yhteistyö verkostojen kesken on tärkeää ja mahdollista. Seurakuntien diakoniatyöntekijöillä on omia erityisvastuualueita ja edustusta alueen auttavien tahojen keskuudessa. Yhteistyö on tukipalveluiden piirissä olevien ihmisten tapaamista, työntekijöiden verkostokokoontumisia, tiedon vastaanottamista ja tiedottamista seurakunnan palveluista, Nuuhkarinen kertoo.
– Mielestäni yhteistyö eri tahojen välillä toimii hyvin. Toki palveluissa on myös puutteita ja erityisen haastavaa aikaa asunnottomien näkökulmasta ovat illat ja viikonloput, sillä iltaisin ja viikonloppuisin asunnottomilta puuttuu mm. kohtaamis-paikkojen kaltaiset paikat, joissa viettää aikaa, Kuittinen toteaa.
Diakoniasta neuvontaa ja ohjausta vaikeisiin elämäntilanteisiin
Nuuhkarisen mukaan tärkeää on, että ihmiset eivät jää yksin huoliensa kanssa. Asunnottomuuden uhatessa apua kannattaa hakea matalalla kynnyksellä.
– Asunnottomien kysymykset seurakunnassa asioidessa liittyvät nälkään, jaksamiseen, mielen hyvinvointiin ja vuokra-asunnon etsimiseen. Silloin kun ihmisellä on pohdittavana maksaako hän rahoillaan vuokraa, sähköä ja vettä vai hammaslääkärikäynnin, on valinta usein selvä. Asuminen menee ykköseksi ja muu elämänlaatu voi laskea.
– Seurakunnat voivat tarjota ohjaustyötä, neuvontaa sekä päihteettömiä tiloja. Diakoniatyöntekijät tarjoutuvat avunpyytäjän matkaan pohtimaan tämän elämäntilannetta ja kuinka sitä voidaan tukea ja kohentaa. Seurakunnissa annetaan usein ohjausta myös taloudenhallintaan. Järjestämme 2.11.2020 yhdessä Takuusäätiön ja velka- ja talousneuvonnan kanssa koulutuksen, jossa perehdytään velka-asioihin, Nuuhkarinen vinkkaa.
Siniristi-yhdistyksen päiväkeskustoiminnan lähtökohtana on tarjota asunnottomille ihmisille turvallinen ja päihteetön tila, jossa viettää aikaa ja saada apua.
– Päivätoimintakeskuksella voi hoitaa päivittäisiä asioita, kuten lukea lehtiä, hoitaa nettiasiointia, ladata kännykkää, peseytyä, saunoa, pestä pyykkiä, lämmittää omia eväitä tai voi vain olla, levätä tai vaikkapa katsoa televisiota kahvikupin äärellä.
– Erittäin tärkeä apu, jota voimme asunnottomille ja vähävaraisille asiakkaille tarjota on myös ruoka-apu. Meillä voi nauttia joka arkipäivä maksuttoman aamupuuron sekä erittäin edullisen lämpimän lounaan sekä saada maksutonta kouluruokaa mukaan, Kuittinen kuvailee toimintaa.
Joensuun seurakuntien työntekijöitä on tavattavissa Joensuun Asunnottomien yössä 17.10.2020 kauppakeskus Iso Myyssä klo 11-16 ja Soropin takapihalla (Torikatu 30, Joensuu) makkaran paistossa klo 11-13.
Joensuun Siniristi -yhdistys on myös mukana kauppakeskus Isossa Myyssä klo 11-14. Lisäksi yhdistyksen toimintaan ja tiloihin voi tutustua avoimien ovien tapahtumassa klo 9-13 osoitteessa Antinkuja 2 b, Joensuu.
Sari Jormanainen