Kolumni: Onni on todellista vain, kun sen jakaa

Henkilökuva Jarkko Riikosesta.

Jarkko Riikonen. Kuva: KK-kuva

MILLOIN viimeksi olet pysähtynyt seuraamaan ammatti-ihmistä työssään? Kun ihminen osaa työnsä siinä määrin hyvin, ettei hän joudu sitä tehdessään aprikoimaan mitä tai miten tekisi, on hänen työskentelyään ilo seurata. Pienetkin asiat menevät vaivatta ja lähes huomaamattomasti kohdalleen. Ammattilaisuus näkyy myös silloin, kun osaa selittää vaikeankin toimenpiteen ulkopuoliselle, asiaa ymmärtämättömälle henkilölle.

JOKAINEN ihminen on hyvä jossakin asiassa. Jotkut ovat hyviä monissa asioissa. Tämän lisäksi joukossamme on lahjakkaita ja erityisen lahjakkaita ihmisiä. Kun lahjakkuuteen lisätään periksi antamaton harjoittelu, on mahdollista saavuttaa poikkeuksellinen taito, lahja, josta ympäröivä yhteisö voi ihaillen nauttia. Suuressa kirjassa on vertaus isännästä ja palvelijoista, joille luovutetaan eri määrä talentteja hoidettavaksi – tunnetuilla seurauksilla. Liekö sattumaa, että talentti on suomeksi lahjakkuus.

ERINOMAISESTI hoidetusta talentista, ammattilaisuudesta ja lahjakkuudesta, otan esimerkiksi Nightwish-yhtyeestä tutun kiteeläisen Tuomas Holopaisen. Monet tietävät hänet armoitetuksi kosketinsoittajaksi ja säveltäjäksi, mutta minulle hänen talenttinsa näyttäytyy opettajana, uusien ovien avaajana. Jos perehtyy hänen laulujensa sanoituksiin ja niistä löytyviin viittauksiin, voi sivistää itseään monin tavoin, etenkin luonnontieteiden saralla.

JOS TUOMAS yliopistoon sisäänkirjautuessaan arveli päätyvänsä opettajaksi, hän arveli oikein. Kuulijakunta on vain kasvanut käsittämättömäksi – tai mitä voi sanoa, kun kappaleita on kuunneltu kymmeniä miljoonia kertoja. Edellisellä levyllään hän käsitteli evoluutiota ja tuli siinä joidenkin mielestä Jumalan kieltäjäksi. Avaamalla oven Richard Dawkinsin teksteihin, hän sai minut pohtimaan omaa suhdettani luonnon luojaan. Itse koen olevani jumalsuhteessani Dawkinsin listalla kohdassa kaksi. Olkaa uteliaita ja ottakaa selvää, näin oletan Tuomaksen ajattelevan. Mitä tulee Jumalan kieltämiseen, tutustukaa uusimman levyn kansikuvan nuolenpääkirjoitukseen.

OMAA lahjakkuuttaan jakamalla Tuomas on tuonut iloa ja onnellisuutta toisille. Toivon hänen olevan onnellinen, sillä onni on todellista, vain kun sen jakaa. Tuomas saa jakaa oman lahjakkuutensa, onnensa, yhtyeensä – musiikin ”all stars” -ketjun, ja kuuntelijoidensa kanssa. Luojalle kiitos lahjoistamme, hoidetaan niitä hyvin.

 

Jarkko Riikonen
erityisnuorisotyöntekijä
Poliisin Ankkuri-ryhmä
jarkko.riikonen@joensuu.fi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.