”On Jeesus sylissänsä myös minut siunannut, minutkin kasteen liittoon nimeltä kutsunut” – virsi 497:2

NYT toukokuun lopulla vietettävä helatorstai on yksi valoisimmista juhlapyhistä. Tämä yksittäinen juhlapyhä toistuu yllättävällä tavalla myös jokaisessa kastejuhlassa. Helatorstaina Jeesus nimittäin asettaa kaste- ja lähetyskäskyn. Kaste onkin valoisa juhla. Puemme kastettavan päälle valkoisen vaatteen. Onnittelenkin joka kerta kastejuhlassa vanhempia siitä, että he ovat noudattaneet Jeesuksen käskyä kastattaa lapsensa. Näin helatorstai ja jokainen kastejuhla liittyvät toisiinsa.

KIRKKOMME opetuksen mukaan kaste on kaunein lahja lapsillemme. On totisesti oikein kastaa lapsemme ja nuoremme. On oikein, että opetamme lapsiamme ja nuoriamme siitä millainen Jumala meillä on. Kaste on ihmisen turvasana Jumalan henkilökohtaiseen kohtaamiseen tässä ja tulevassa elämässä. Kasteessa Jumala sitoo meidät omikseen iankaikkisen kasteenliiton sitein.

KASTAKAA ja opettakaa, menkää ja tehkää! Matteuksen evankeliumin lopussa Jeesus sanoo viimeiset sanansa, jotka ovat käskymuodossa! Jeesus ei sanonut helatorstaina: ”Olisihan se ihan mukavaa jos kastaisitte tai opet-taisitte, jos aikaa muilta kiireiltänne jää. Olisi ihan kiva, jos joskus muistaisitte myös minua!” Onkin hyvä, että Jeesus on tiukka sanoissaan. Tänä aikana ymmärrämme erityisesti jämptin puheen merkityksen. Mitä siitä tulisi, jos oma hallitus sanoisi koronavirusepidemian aikana, että voitte tehdä tai jättää tekemättä, jokainen saa päättää itse?

KIRKKO on ottanut kaste– ja lähetyskäskyn vakavasti. Jopa niin vakavasti, että kasteesta, rippikoulusta ja lähetystehtävästä on tullut kirkon perustehtäviä. Ne tulee tehdä huolella ja innolla oli maailman aika mikä tahansa.

NYT kesän lähestyessä seurakunnat ovat miettineet, miten rippikoulun opetustehtävä tulee toteuttaa erityisolosuhteissa. Jokainen seurakunta löytää nyt omat luovat tavat opettamiseen vaikka etänä. Toivomme, että voisimme viettää osan rippikoulusta myös oikeissa leiriolosuhteissa! Jeesuksen missiota ei ole peruttu! Rippikoulu jatkuu!

KONFIRMAATIOSSA nuori puetaan myös valkoiseen vaatteeseen. Kristuksen taivaaseenastumisen valo ja kirkkaus ulottuvat näin myös jokaiseen rippijuhlaan. Moni nuori kokee omakseen kutsun seurata Jeesusta opetuslapsena. Kutsu ja vastaus kohtaavat. Usko saa kasvaa ja vahvistua, aluksi vaikka salassa ja muilta näkymättömissä. Jumala kyllä antaa kasvun ja voiman – Jumalan sylin suojassa.

Jukka Reinikainen
kirkkoherra, Kontiolahden seurakunta

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.