Sana: ”Väisty tieltäni, Saatana!” – MATT. 16:23

Järkyttävää. Vihapuhetta. Tuntuu pahalta. Eihän Jeesus oikeasti sanoisi kenellekään noin, eihän.

Jeesus kuitenkin sanoi niin Pietarille, joka oli tavallaan opetuslapsijoukon johtaja. Häntä voisi myös kutsua Jeesuksen kaveriksi. Mitä Pietari sitten teki, että Jeesus reagoi kivahduksella?

Jeesus oli puhunut siitä, että hän tulisi kärsimään ja kuolemaan. Se ei kuitenkaan sopinut Pietarin ajatuksiin, vaikka Jeesus sanoikin nousevansa kuolleista. Eihän nyt messiaan sopinut kuolla. Se olisi yhtä kuin tappio. Pietari ei halunnut Jeesukselle kärsimystä ja kuolemaa, koska hän välitti Jeesuksesta. Eikä Pietari halunnut sitä itsensä takia. Jeesuksen tappio olisi samalla Pietarin tappio.

Vaikuttaisi siltä, että Pietari osui arkaan paikkaan. Jeesus joutui kiusaukseen jättää tehtävänsä kesken. Kuinka paljon helpompaa olisi ollut sivuuttaa kärsimys ja kuolema?  Lisäksi koettelemus tuli aivan lähipiiristä, sellaiselta ihmiseltä, joka tukee ja haluaa parasta. Ja varmasti Pietari ajatteli Jeesuksen parasta. Jeesuksen piti torjua napakasti tämä houkuttava kiusaus. Sen takia hän kivahti Pietarille.

Ehkä meidänkin elämässämme tulee vastaan tilanteita, joissa tiedämme, että jotain vain tulisi tehdä. Ehkä se voi liittyä alkavaan paastoon: ruutuajan vähentämiseen, herkuista kieltäytymiseen tai vaikka hiilijalanjäljen pienentämiseen. Tavoite voi tuntua vaikealta ja epämiellyttävältäkin. Kaikki eivät kuitenkaan ymmärrä tavoitetta. Läheisiltä ihmisiltä voi tulla hyvää tarkoittavaa kannustusta, mutta se ei auta oikeaan suuntaan.

Meillä ihmisillä sattuu lipsahduksia ja lapsuksia silloin tällöin, oli tavoitteemme kuinka hyvät tahansa ja saimmepa kuinka paljon kannustusta tahansa. Ei maailma siihen kaadu. Mutta jos Jeesus olisi langennut kiusaukseen, niin maailma olisi kaatunut siihen. Tiukka vastaus varmasti tuntui Pietarista pahalta. Pelissä oli kuitenkin meidän ihmisten kohtalo, myös Pietarin.

Jeesuksen vastaus voi järkyttää meitä tänäänkin. Se, että Jeesus hoiti tehtävänsä, on kuitenkin meille siunaus. Järkytys voi vaihtua ymmärrykseen. Kokemus vihapuheesta voi muuttua Jumalan armon tutkimiseksi. Paha olo voi muuttua rauhaksi Jeesuksen pelastustyön tähden.

Antti Kyytsönen
pastori
Rantakylän seurakunta

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.