Koumni: Lapsen oikeus suojeluun

Reentie Elina 002Hiljattain vietettiin Lapsen oikeuksien päivää. Tänä vuonna teemana on ”Lapsen oikeus olla oma itsensä”. Lapsen oikeuksien toteutumiseen tarvitaan joskus vahvistusta ja tukea oman perheen ulkopuolelta. Tarvitaan lastensuojelua. Ihannetilanteessa apu on sopiva sekoitus läheisten tukea, ammattilaisen tuomaa konkreettista apua ja vertaistukea.

Tapasin syksyllä perhekeskusillassa äidin, joka kokemusasiantuntijana kertoi oman tarinansa lastensuojelun tuesta. Keskustelussa kävi ilmi, että moni kyllä tarvitsee apua, mutta sitä ei kehdata pyytää. Avun pyytäminen aiheuttaa häpeää, ja moni ajattelee jopa niin, että ei ansaitse apua, vaan se kuuluu jollekin toiselle. Pitäisi pärjätä ja jaksaa itse. Kokemusasiantuntijan hieno ajatus oli, että julkisuuteen tarvitaan enemmän myönteisiä kokemuksia lastensuojelun tarjoamasta avusta. Tilanteista, missä avun saaja kokee tulleensa kuulluksi ja hyväksytyksi, ja apu on ollut asiakkaan kokemuksen mukaan oikeanlaista. Lastensuojelun tarjoaman avun tulee perustua lasta ja perhettä kunnioittavaan kohtaamiseen.

Perheen avun tarpeen tunnustaminen aiheuttaa häpeää, ja olen myös itse kokenut tämän omassa perhe-elämässäni. Vaikka vuosia on kulunut, ja asiat järjestyivät lopulta onnellisesti, muistan edelleen, kuinka peittelin päiväkodin henkilökunnalle ja sukulaisille oman puolisoni päihdeongelmaa. Häpesin suuresti! Piti sinnitellä eroon asti, ennen kuin uskalsin avata suuni, ja kertoa missä tilanteessa perheemme oli elänyt vuosia. Asiasta puhuminen on ollut valtava helpotus, ja nyt yritän kannustaa muita samaan. Yksin en olisi myöskään selvinnyt yksinhuoltajuuden tuomasta vastuusta ja uupumuksesta. Nyt osaan olla kaikesta kokemastani kiitollinen ja pidän näitä arvokkaina ja vahvistavina kokemuksina. Nämä kokemukset ovat tehneet minusta ammattilaisen, jolla on kokemusasiantuntijan sydän.

Sinua, avun pyytämistä harkitseva tai apua jo saanut vanhempi, haluan lohduttaa. Jokaisella perheellä on vaiheita, jossa apua tarvitaan. Tilanteissa, joissa omat voimat ja lähiverkoston tuki ei riitä, kannattaa olla avoin, rohkea ja myötätuntoinen itselleen. Rehellisyys omaa tilannetta ja voimavarojaan kohtaan on tärkeää ja se helpottaa. Muista, että olet silti lapsellesi rakkain. Lopulta avun pyytäminen hyödyttää myös sinulle tärkeintä: lasta, jolla on oikeus suojeluun. Lapsi ansaitsee turvallisen, iloisen, leikkisän ja rauhallisen lapsuuden, jossa hän saa olla oma itsensä. Jokainen lapsi on avun pyytämisen ja suojelun arvoinen.

Elina Reentie
Sosionomi (AMK)
Varhaiskasvatuksen perheohjaaja
Joensuun kaupunki
elina.reentie@joensuu.fi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.