Joulumieltä askartelusta

Seurakunnat järjestävät useita joulutapahtumia lapsiperheille. Esimerkiksi Pyhäselän seurakunnassa luvassa on ainakin tonttujen ja puulusikkaenkelien askartelua.

Lastenohjaaja ja pastori valmistelevat askarteluja pöydän ääressä. Pöydällä on papereita, saksia ja muita askartelutarvikkeita.

Lastenohjaaja Heli Vänskä ja pastori Erika Kyytsönen suunnittelivat enkeli- ja tonttuaskarteluja Pyhäselän seurakunnan perheiden jouluiltoihin. Nyt on mallit valmiina – ei kun askartelemaan! Kuva: Virpi Hyvärinen

Pyhäselän seurakunta on jo kymmenien vuosien ajan järjestänyt jouluaskarteluiltoja perheille. Tänäkin vuonna työtä taitaville pikkukätösille on tarjolla niin Pyhäselän kuin Reijolan seurakuntatalolla. Luvassa on ainakin tonttujen ja puulusikkaenkelien askartelua, myös perinteisiä silkkipaperitöitäkin pääsee tekemään.

– Kehittelemme monenikäisille sopivia malleja, jotta ihan pienetkin pystyvät tekemään jotakin itse. Me esitellään mallit, joita askarrellaan, ja perheet saavat valita minkä ja montako tekevät. Yleensä he innostuvat tekemään kaikki mallit, naurahtaa lastenohjaaja Heli Vänskä.

– Väkeä on aiempina vuosina ollut tosi kivasti, on saattanut olla satakin kävijää. Moni on sanonut, että joulu aloitetaan askarteluillasta. Askartelun lisäksi meillä on jouluista ohjelmaa ja joulupuuro. Ilmoittautua ei tarvitse, kertoo Vänskä.

Myös Noljakan kirkolla on luvassa askartelua jo perinteeksi muodostuneessa ensimmäisen adventin joulupajassa. Päivä alkaa perhemessulla, jossa pääsee laulamaan sydämensä kyllyydestä Hoosiannaa, ja sen jälkeen askarrellaan esimerkiksi erilaisia joulukortteja, muovaillaan joulueläimiä ja tehdään kuusenkoristeita. Lasten toivotaan tulevan paikalle yhdessä vanhempien kanssa.

– Kirkkokahveilla on tarjolla mehua ja joulutorttuja. Näillä energioilla jaksaa varmasti käydä myös vähän askartelemassa, kertoo nuorisotyönohjaaja Noora Kähkönen.

Enossa adventtikirkon yhteyteen järjestetään tänä vuonna ensi kertaa perhetapahtuma. Tässäkin tapahtumassa pääsee askartelemaan joulukoristeita ja lisäksi koristelemaan pipareita mukaan itselleen. Kirkossa on myös lastenohjaajan vetämä satunurkka ja joululeikkejä. Tapahtuman aloittava messu on perhemessu, eli se suunnitellaan lapsilähtöisesti. Tarjolla on pientä suolaista messun jälkeen, jotta pienetkin jaksavat touhuta.

Virpi Hyvärinen

Maksuttomia joulu- tapahtumia lapsiperheille:

• Perheiden jouluilta ke 11.12. klo 18-20 Reijolan srk-talolla ja to 12.12. klo 18-20 Pyhäselän srk-talolla.
• Perhemessu ja joulupaja su 1.12. klo 12-15 Noljakan kirkossa.
• Perhemessu ja perhetapahtuma Enossa su 1.12.: klo 10 messu Enon kirkossa, jonka jälkeen kirkossa tapahtuma perheille.
• Kaiken kansan adventtipuuro ja myyjäiset la 14.12. klo 11-13 Rantakylän kirkolla. Lapsille jouluista askartelua. Joululaulu-hetki klo 12.
• Päivä- ja perhekerhojen joulukirkko to 19.12. klo 18 Pielisensuun kirkossa, mukana myös muskariryhmät.
• Perheiden, perhepäivähoitajien ja lasten joulukirkko ke 11.12. klo 9.30 Rantakylän kirkossa.
• Lasten Kauneimmat Joululaulut Joensuun seurakunnissa löytyvät osoitteesta www.hoosianna.fi
• Lasten Kauneimmat Joululaulut ja Elämänpuumessu (ei ehtoollista) su 1.12. klo 16 Lehmon srk-kodilla.