Mistä uusia lähetysaktiiveja?

Monilla lähetyspiireillä on vuosikymmenten mittainen historia ja iäkäs kävijäkunta. Piireissä kävijöille lähetystyö on sydämen asia.

Lähetyspiirin väki istuu pöydän ääressä.

Niinivaaran lähetyspiiriin otetaan mielellään vierailijoita. Kansanlähetyksen kautta Etiopiassa lähetteinä olleet Mika ja Tania Lehtinen kävivät lokakuussa piirissä kertomassa Etiopian vuosistaan ja työstään sikäläisessä hiv-projektissa. Kuvassa etualalla Mika Lehtisen (vas.) lisäksi lähetyssihteeri Arja Ryynänen ja pastori Timo-Ilkka Antikainen. Kuva: Virpi Hyvärinen

Miten voivat Kirkkotien levikkialueen seurakunnissa perinteiset lähetyspiirit? Kohtuullisesti voivat – piirejä on etenkin maaseudulla vielä varsin runsaasti, mutta kävijäkunta on kovasti ikääntyvää. Kaupunkialueilla useat perinteikkäät piirit ovatkin rivien harvetessa jääneet tyystin historiaan.

Heille, jotka piireissä käyvät, kokoontumiset ovat kuitenkin Pielisensuun seurakunnan lähetyssihteeri Arja Ryynäsen mukaan varsinainen henkireikä.

– Piiriläisten silmistä oikein loistaa auttamisenhalu. He haluavat antaa omastaan, pienistä eläkeläisten tuloistaan heikompiosaisten hyväksi.

– Monet ovat olleet mukana pitkään, ja jatkavat niin kauan kuin jaksavat. On meillä Niinivaaran lähetyspiirissä ollut satavuotiaitakin mukana, kertoo Ryynänen.

Omat nimikkölähetit tutuiksi

Perinteisen lähetyspiirin ideana on tutustua oman seurakunnan nimikkolähetteihin ja lähetyskohteisiin, rukoilla lähettien ja kohteiden puolesta sekä kerätä lähetykselle varoja. Juuri tällainen Niinivaaran lähetyspiirikin on.

– Kyllä me Raamattuakin tutkitaan yhdessä, ja laitetaan viestiä läheteille, että me muistetaan heitä. Kirjoitetaan kortti ja laitetaan kaikkien nimet alle, kertoo Ryynänen.

Läheteiltä takaisin päin tulevat kirjeet ovat piiriläisille tärkeitä.

– Kaikilla vanhuksilla ei ole tietokoneita. Lähettien kirjeitä jaetaan piireissä. Katsomme myös videoita ja valokuvia lähetyskohteista. Joskus käy vierailijoitakin.

– Sitten meillä on näitä käytännön tekijöitä, jotka häärivät lähetysmyyjäisissä neljästi vuodessa. Suunnittelemme yhdessä tarjoilut ja mitä leivotaan, kertoo Ryynänen.

Hyvin samantyylistä lähetyspiiritoiminta on myös Kontiolahdella, jossa piirejä on vielä erityisen runsaasti toiminnassa.

– Esimerkiksi Kulhon seudulla kodeissa kokoontuvassa diakonialähetyspiirissä on hienoa se, että piiriläiset huolehtivat, että iäkkäämmätkin saavat kyydin piiriin, kertoo lähetyssihteeri Eija Romppanen.

– Toivoa naisille -lähetyspiirissä puolestaan kerätään varoja Sanansaattajien kautta tehtävään medialähetystyöhön Intiaan. Yhdellä kokoontumiskerralla saamme
usein kasaan 140 euroa, jolla saa maksettua yhden tamilinkielisen radio-ohjelman. Ohjelmilla tarjotaan tietoutta muun muassa naisten aseman parantamiseksi. Vasta oli aiheena esimerkiksi naisiin kohdistuva väkivalta.

Lähetystyö muuttuu

Lähetyspiiriläisten ikäjakauma painottuu Kontiolahdellakin sinne iäkkäämpään päähän. Totuus on Romppasen mukaan se, että lähetysaktiiveja pitäisi syntyä uusia, jotta piirit jatkuisivat tulevaisuudessakin. Toisaalta lähetystyön tulee saada uusia muotoja ja perinteisten piirien tilalle tulisi syntyä uudenlaista toimintaa, joka kiinnostaisi nuorempaa ikäpolvea.

Joensuun ja Rantakylän seurakunnissa lähetyspiirien määrä on vähentynyt takavuosista jo selvästi. Kansainvälisen työn ohjaajat Ulla Rissanen ja Topi Nieminen nostavat esiin koko lähetysajattelun muuttumisen vaikutuksen piirien vähenemiseen.

– Missiologinen ajattelu on muuttunut niin, ettei lähetystyötä nähdä enää pohjoisesta etelään suuntautuvana, vaan kaikkialta kaikkialle tapahtuvana, toteaa Nieminen.

Virpi Hyvärinen

 


Lähetyspiirejä seurakunnissa

• Niinivaaran lähetyspiiri to 17.10., 31.10., 14.11. ja 28.11. klo 13 Pielisensuun kirkolla.
• Medialähetyspiiri Niinivaaralla kerran/kk, Tiaisenkatu 16 A 4.
• Vakkapiiri joka toinen to klo 18 Rantakylän kirkolla 12.12. saakka.
• Tölpän lähetyspiiri Pyhäselässä joka kk:n 1. ma klo 15, Tölpäntie 61.
• Savikko-Niittylahden lähetyspiiri Pyhäselässä kodeissa n. kerran/kk.
• Lähetyspiiri pe 11.10. ja 8.11. klo 14 Hyvänmielen Tuvalla Enossa.
• Lähetyspiiri joka to klo 13 Uimaharjussa, Keskustie 5.
• Aseman lähetyspiiri Kontiolahden srk-keskuksella ma 28.10., 11.11., 25.11. ja 9.12. klo 15.
• Toivoa naisille -medialähetyspiiri ti 19.11. klo 13 Lehmon srk-kodilla.
• Rukous-raamattu-lähetyspiiri Paiholassa (Ukkosentie 6) parillisten viikkojen to klo 18.
• Kulho-Iiksi-Kotalahti-lähetyspiiri kodeissa, lisät. Maria Ratilainen, p. 050 495 6616.
• Miesten toimintapiiri Kontiolahdella, lisät. Pentti Puustinen p. 050 351 4356

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.