Sana: Rakkauden kaksoiskäsky

”Anna meille voimaa rakastaa”

 

Puolisoni ja minut kutsuttiin haastateltavaksi ”Iltaan rakkaudelle”. Liekö ajatuksena ollut, että pitkään yhdessä ollut pari tietää jotakin rakkaudesta. Illan aikana selvisi, että enemmän oli kyse sitoutumisesta ja suhteen hoitamisesta kuin rakkaudesta tunteena.

Rakkaus puolisoa, lapsia ja lapsenlasta kohtaan on jokainen omanlaisensa rakkauden laji. Jokaisessa rakkauden lajissa on mukana vahvaa tunnetta, halua olla lähellä, mutta mukana ovat myös sanat sitoutuminen ja tahtominen.

Onko parisuhteen ja perheen jäsenten välisellä rakkaudella jotain tekemistä lähimmäisen rakkauden kanssa? Raamatun rakkauden kaksoiskäsky antaa hyvän pohjan toisesta ihmisestä välittämiselle. ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi” vie meidät yhden elämän tärkeimmän perusasian äärelle.

Meidät kutsutaan rakastamaan ja hyväksymään oma itsemme. Meitä kutsutaan rakastamaan ja hyväksymään toinen ihminen lähellä ja kaukana sellaisena kuin hän on.

Lähimmäisen rakastaminen ei ole pahojen tekojen tai laiminlyöntien hyväksymistä. Se on ihmisen hyväksymistä. Rakkauteen liittyy armollisuus toista ja itseään kohtaan, anteeksiantamisen ja anteeksipyytämisen vaativa taito.

Rakkaudesta on tehty paljon lauluja. Pekka Simojoen ja Anna-Mari Kaskisen laulu ”Rakkaus on lahja Jumalan” on itselleni erityisen merkityksellinen. Tätä laulua olen laulanut puolisoni karonkassa monta vuotta sitten. Tänä kesänä lauloimme tätä laulua puolisoni ja tyttäreni apen kanssa tyttäreni häissä.

Laulun sanat sopivat ajatukseen ihmisten välisestä rakkaudesta ja Jumalan rakkaudesta meitä kohtaan. Se kutsuu meitä välittämään toisistamme ja näkemään Jumalan rakkauden merkityksen omassa elämässämme.

”Vaikka minä voisin vuoret siirtää, enkeleiden kieltä puhuisin, mitä muuta olisin kuin tyhjä kulkunen, jos rakkautta tuntisi mä en. Sillä rakkaus on väkevämpi kuolemaa. Sitä eivät suuret vedetkään voi sammuttaa, sillä rakkaus on lahja Jumalan.”

Tämä laulu kuului myös Ilta rakkaudelle -tilaisuuden ohjelmaan. Sitä oli hyvä laulaa yhdessä ihmisten kanssa, jotka pohtivat omaa parisuhdettaan ja suhdettaan Jumalaan. Olkoon kolmannen säkeistön sanat ”anna meille voimaa rakastaa” rukouksena tänään, kun ajattelemme läheisiämme ja lähimmäisiämme.

Kati Häkkinen
perheneuvoja ja pappi

Kuvituskuva tulevan sunnuntaina teemasta Rakkauden kaksoiskäsky

Ensi sunnuntai on 19. sunnuntai helluntaista. Päivän aihe on Rakkauden kaksoiskäsky. Kuva: Anniina Mikama

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.