Toiminta uusiin tiloihin – Kontiolahden seurakuntakeskus otetaan käyttöön syyskuun alussa

Kirkkoherra Jukka Reinikainen toivoo uusien tilojen synnyttävän paikkakunnalla uusia avauksia ja yhteisöllisyyttä.

Kontiolahden kirkkoherra Jukka Reinikainen uuden seurakuntakeskusken seurakuntasalissa heinäkuussa 2019.

Seurakuntasalin katseenvangitsijoina toimivat rimakatto ja näyttävät valaisimet. Ikkunoista avautuu näkymä toisaalta Kontiolahden kirkolle, toisaalta Höytiäiselle. Kirkkoherra Jukka Reinikainen tarkasteli salin kalustuksen tilannetta heinäkuun lopussa lomalta palattuaan.

Kontiolahden uusi seurakuntakeskus on viimeistelyä vaille valmis. Työntekijät siirtyvät seurakuntakeskukseen elokuun loppuun mennessä, ja toiminta käynnistyy uusissa tiloissa koko volyymillään syyskuun alussa.
– Tilat ovat valmiit lukuun ottamatta joitakin huonekaluja ja viimeistelevää sisustus-ta. Seurakuntasalin tuolit ja alttarirakenteet tulivat vast’ikään, flyygelin saimme viime viikolla. Seurakuntakeskukseen tuleva taide on asia, jota mietimme vielä erikseen, kertoo kirkkoherra Jukka Reinikainen.

Uuden seurakuntakeskuksen sydän on seurakuntasali, joka on tarpeen mukaan jaet-tavissa väliseinällä isoon ja pieneen saliin. Ominaisuuksiltaan nykyaikainen keittiö ja eteisaulan yhteyteen järjestetty tarjoilutila mahdollistavat suuremmankin väen ravitsemisen. Seurakuntakeskuksesta löytyy myös yhteisötila erilaisia ryhmäkokoontumisia varten, lasten kerhotila sekä vastaanottohuone esimerkiksi diakonian asiakastapaamisia ja toimituskeskusteluja varten.
– Heti seurakuntakeskuksen pääovesta si-sään tultaessa vasemmalla on vastassa kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto. Lisäksi seurakuntakeskuksessa on työntekijöiden toimistotilat ja kirjastotila, kertoo Reinikainen.

Juhlatilat tulevat tarpeeseen – myös yhteisöllisyys otettu huomioon suunnittelussa

Seurakuntakeskuksen valmistumista on Reinikaisen mukaan jo kovasti odotettu.
– Erityisesti juhlatilat tulevat tarpeeseen. Niiden puuttuminen on kuormittanut paikkakunnan muita juhlatiloja aika lailla. Työntekijöiden kannalta on helpottavaa, että pääsemme vihdoin useista eri paikoista saman katon alle, vaikka Lehmoon toki jääkin viiden työntekijän työpisteet. Tärkeimpiä asioita on tietenkin uuden rakennuksen puhdas sisäilma, toteaa Reinikainen.

Reinikainen toivoo uuden seurakuntakeskuksen aloittavan uuden vaiheen seurakunnan toiminnassa. Yhteisöllisyyttä lähdettiin hakemaan tilalta jo suunnitteluvaiheessa, ja toiveena onkin, että seurakuntakeskuksesta tulisi monien eri tahojen kohtaamispaikka. Esimerkiksi keittiö on rakennettu niin, että siellä mahtuu pitämään hyvin piirakkatalkoita, ja suunnitteilla on myös kirkkoherran pitämä sushi-kurssi.
– Tämä on yhteisölle tarkoitettu tila. Se mahdollistaa koko kirkonkylän ja kunnan erilaisten toimijoiden yhteentulemista, kun vain sovitaan pelisäännöistä. Toivon kovasti uusia aloitteita, kokeiluja ja palautetta, Reinikainen sanoo.

Talousarvio 3,5 miljoonaa euroa – katetaan mm. lainalla, metsätuloilla ja asuntojen myynnillä

Kontiolahden seurakuntakeskuksen rakentamisurakka käynnistyi maaliskuussa 2018 vanhan rakennuksen purkamisella. Vanhan seurakuntakeskuksen toiminnot siirrettiin rakennusurakan ajaksi pääosin Lehmon seurakuntakodille ja pappilaan. Uuden keskuksen rakentaminen alkoi vuosi sitten kesäkuussa.
Rakennustöiden pääurakoitsijana toimi alun perin Rakennusliike Nuutinen Oy, mutta se asetettiin tammikuun 2019 loppupuolella konkurssiin. Kirkkoneuvoston päätöksellä rakennusurakka tehtiin loppuun seurakunnan omana työnä yhdessä hankkeessa mukana olleiden sivu-urakoitsijoiden kanssa.

Seurakuntakeskuksen rakennushankkeen talousarvio on 3,5 miljoonaa euroa. Hankkeeseen on otettu ensimmäistä kertaa seurakunnan historiassa lainaa 2,5 miljoonan edestä. Maksuaikaa on 15 vuotta.
– Seurakuntakeskus on rakennettu seurakuntalaisia varten. Sen rakentamiseksi otettava laina maksetaan pääasiassa seurakunnan jäsenten maksamilla kirkollisveroilla. Jonkin verran seurakunta saa säästymään varoja ja resursseja luopumalla vuokratiloista ja kes-kittämällä toimintaa seurakuntakeskukselle, kertoo seurakunnan talouspäällikkö Soile Luukkainen.
– Osa investoinnista voidaan kattaa metsätuloilla. Seurakunta myy myös omakotitalo-tontteja, omakotitalon ja pari asunto-osaketta, toteaa Luukkainen. •


Kontiolahden seurakuntakeskuksen käyttöönottojuhla su 6.10.2019

• Klo 13-15 avoimet ovet, täytekakkukahvit (Martat)
• Klo 15 tilan vihkiminen käyttöön, piispa Jari Jolkkonen
• Puheet: kirkkoherra Jukka Reinikainen, kirkkovaltuuston pj. Anneli Parkkonen, seurakuntalaisen puheenuoro
• Musiikkia
• Juhlassa mukana lapsia ja nuoria

 

Teksti ja kuva: Virpi Hyvärinen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.