Sana: Kirjoita sydämesi tauluun

Kirkkovuoden kuvat. 10. sunnuntai helluntaista. Kuva: Anniina Mikama.

Tuleva sunnuntai 18.8. on 10. sunnuntai helluntaista. Päivän aihe on ”Uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa”. Tämän sunnuntain tekstit kehottavat hoitamaan Jumalalta saatuja lahjoja uskollisesti ja vastuullisesti. Kuva: Anniina Mikama.

Aika ajoin mielipidekirjoituksissa väitellään tyylikkäästä sisustuksesta. Muoti tulee ja menee, välillä ovat olleet niin sanotusti “in” taulut, joissa lukee joku mietelause, ajatus, muutama sana, joka puhuttelee taulun seinälle ripustajaa. Muut eivät välttämättä mietelauseesta innostu.

Eivät nuo seinätaulut mietelmineen mitään uutta ole. Vanha kansa muistanee huoneentaulut. Seinälle kehystetyt kankaat, joihin näppäräsorminen neulankäyttäjä oli taitavasti kirjaillut sellaisia lauseita kuin ”Oma koti kullan kallis”, ”Herran pelko on viisauden alku”, ”Oma koti onneni”, ”Rukoile ja tee työtä”. Aiheet liittyivät usein kotiin, uskontoon ja isänmaahankin. Aikansa voimalauseita, jotka muistuttivat elämän tärkeistä asioista: Ahkeruus, oma koti, isänmaa ja Jumalan kunnioittaminen.

Se mitä seinälle ripustetaan, kertoo toivottavasti enemmän siitä, mikä on tärkeää kuin siitä, mikä on muotia. Vielä tärkeämpää on Sananlaskujen kirjan ajatus sydämen taulusta. Mitä siellä lukee? Ehkei niin muodikas mutta ajattelemisen arvoinen ja vaikka seinälle ripustettava ehdotus Sananlaskujen kirjan kolmannessa luvussa:

”Älä unohda laupeutta,
älä uskollisuutta –
kiedo ne kaulaasi,
kirjoita sydämesi tauluun,
niin saat rakkautta ja kiitosta
sekä Jumalalta että ihmisiltä.
Älä jätä elämääsi
oman ymmärryksesi varaan,
vaan turvaa
koko sydämestäsi Herraan.
Missä kuljetkin,
pidä hänet mielessäsi,
hän viitoittaa sinulle
oikean tien.
Älä luulottele olevasi viisas;
pelkää Herraa ja karta pahaa.”

Kaija Santti
seurakuntapastori, Joensuun seurakunta

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.