Kolumni: Kiitos, päiväkodin ope!

Reentie ElinaTässäkin elokuussa moni vanhempi jättää haikein mielin lapsensa hoidettavaksi päiväkotiin tai perhepäivähoitoon. Tämä herättää luonnollisesti monenlaisia tunteita. Äitinä tiedän sen omatunnon äänen, joka sanoo, että vanhemman tulisi olla läsnä pienen lapsen päivissä. Kokeneena varhaiskasvatuksen ammattilaisena olen kuitenkin nähnyt myös asian toisen puolen. Lapset puhuvat päiväkotien työntekijöistä ”opeina”, riippumatta henkilön virallisesta tittelistä, ja tämä julkinen kiitos on tarkoitettu ihan kaikille lasten kanssa työskenteleville.

Varhaiskasvatuksessa työskentelee suuri määrä ihmisiä, jotka laittavat itsensä likoon koko sydämestään. Joka päivä. Nämä opet tarjoavat sylin sitä tarvitsevalle lapselle. Nämä iloiset, herttaiset ja empaattiset opet iloitsevat lapsen onnistumisesta, opettelevat asioita lapsen kanssa yhdessä ja kohtaavat lapsen tunteita päivittäin. Open syliin voi pieni nukahtaa, ja open kanssa voi tutkia maailmaa. Päiväkoti on sananmukaisesti koti, jossa lapsi saa kasvaa ja kehittyä juuri sellaisena kuin on, turvallisten aikuisten ympäröimänä.

Opet saavat olla ylpeitä tärkeästä ja vastuullisesta työstään. Missä muussa työssä saa iloita lapsen ensiaskelista ja irronneista hampaista, leikkiä lapsen toiveleikkiä, kuunnella musiikkia ja tanssia, tehdä metsäretkiä ja lumienkeleitä, pötkötellä lapsen vieressä patjalla silittelemässä, keskustella ruokapöydässä ja vaikka mitä! Lasten energia, ehtymätön uteliaisuus ja oppisen ilo ovat niitä asioita, joista opet saavat nauttia joka päivä. Toki väsyn iskiessä on mahdollista ottaa myös rauhalli-semmin, ja opetella yhdessä myös rauhoittumisen tärkeää taitoa.

Itse olen kokenut, kuinka päiväkotiryhmässä hyväksyvä, rento ja myönteinen ilmapiiri saa lapsen suorastaan puhkeamaan kukkaan. Toki elämään, myös päiväkodissa, kuuluu monenlaiset haasteet ja ristiriidat, mutta avoin keskustelu, molemminpuolinen kunnioitus ja luottamus auttavat pääsemään näistä yli. Työ lasten kanssa todella on merkityksellistä, ja parhaimmillaan tapa, jolla lapsi kohdataan, vaikuttaa hänen tapaansa ajatella itsestään.

Uusi toimintavuosi saa aikaan uusia kohtaamisia ja mahdollistaa uusia alkuja. Opeilla on tänäkin syksynä mahdollisuus nähdä kaikissa lapsissa hyvää. Jokainen lapsi ansaitsee elämäänsä aikuisia, jotka uskovat häneen. Kiitos kaikille teille, jotka uskotte. Vaikka ope kulkeekin yhden lapsen matkalla kenties vain pienen hetken, yhdessä te voitte tehdä siitä ikimuistoisen ja merkityksellisen. Kiitos!
Elina Reentie
Sosionomi (AMK), Varhaiskasvatuksen perheohjaaja
Joensuun kaupunki
elina.reentie@joensuu.fi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.