Maksutonta harrastustoimintaa lapsille seurakunnissa

Kokkikerho on yksi seurakunnan kerhotarjonnan ikisuosikeista. Uudempia tulokkaita ovat tietotekniikkaan ja tieteeseen liittyvät kerhot.

Rantakylän kokkikerhoa käyvä Tinja Asikainen vatkaa kakkutaikinaa.

Talastuvan kokkikerhoa viime keväänä käynyt Tinja Asikainen sai kerhosta inspiraatiota myös kotona leipomiseen. ”Autoimme kerhossa ohjaajia esimerkiksi kananmunien rikkomisessa ja jauhojen mittaamisessa”, kertoo Tinja, jonka suosikkikokkauksia kerhossa olivat kakut. Kuva: Virpi Hyvärinen

Kouluikäisten kerhotoiminta käynnistyy Kirkkotien alueen seurakunnissa syyskuun alussa. Seurakuntien kerhot tarjoavat lapsille mahdollisuuden maksuttomaan, koulutettujen kerhonohjaajien vetämään harrastustoimintaan. Vain poikkeustapauksissa kerhoon saattaa liittyä pieni materiaalimaksu.

Kerhotarjonta vaihtelee seurakunnittain. Esimerkiksi Joensuun seurakunnan tiedekerhossa tutkitaan luonnontieteitä tekemällä limaa, tulivuoria ja rakettiveneitä, välipalakerhossa taas opetellaan tekemään maukkaita välipaloja. Rantakylässä isommat koululaiset pääsevät opiskelemaan kitaran ja ukulelen soiton alkeita tai harjoittelemaan ilmaisutaitoja ja eläytymistä teatterikerhossa. Useimmissa seurakunnissa on lapsille tarjolla joukkuepeleihin liittyviä liikuntakerhoja.

Kerhoon tuleminen ei edellytä seurakunnan jäsenyyttä

Rantakylän seurakunnan nuorisotyönohjaaja Marko Kähkösen mukaan perinteisistä kerhoista kokkikerho on erityisen suosittu. Kerhossa pystytään huomiomaan tiettyyn rajaan saakka erityisruokavaliot, ja lasten toiveita pyritään kuuntelemaan kautta suunnitellessa.
– Uudemmista kerhoista verkkopelaami-een keskittyvä kerho vetää sekä tyttöjä että poikia, ikähaitari liikkuu 4-luokkalaisista yläkouluun siirtyneisiin. Pelikerhossa ollaan tietokone- ja konsolipelien äärellä, ja lisäksi opetellaan koneiden purkamista ja rakentamista, kertoo Kähkönen.

Kähkösen mukaan seurakunta näkee tärkeänä tarjota seurakuntalaisille toimintaa, jossa he pystyvät osallistumaan seurakunnassa elämiseen ja olemiseen.
– Lapselle on hyvin luontevaa tulla harrastamaan jotakin. Seurakunnan kerhoissa on kristillisen kasvatuksen elementtinä mukana pieni hartaushetki, esimerkiksi kokkikerhossa voi olla ruoan siunaami-nen. Seurakunnan kerhoissa käy kuitenkin myös eri katsomuksiin kuuluvia lapsia. Kerhoon tuleminen ei edellytä seurakunnan jäsenyyttä, kertoo Kähkönen.

Kerhojen lisäksi seurakunnat järjestävät kouluikäisille erilaisia teemapäiviä, retkiä ja leirejä. Tarjontaa kannattaa seurata Joensuun ev.lut. seurakuntien osalta osoitteessa http://www.janoa.fi, Kontiolahden osalta tiedot päivittyvät sivulle http://www.kontiolahdenseurakunta.fi.


Koululaisten kerhot syksyllä 2019

• Kerhot alkavat pääsääntöisesti viikolla 36.
• Tiedot kerhotarjonnasta löytyvät verkosta osoitteista http://www.janoa.fi ja http://www.kontiolahdenseurakunta.fi. Osalla seurakunnista tietojen päivittäminen on vielä työn alla.
• Ilmoittautuminen kerhoihin sähköisesti osoitteessa http://www.janoa.fi:
Joensuu alk. 14.8., Pielisensuu alk. 19.8, Rantakylä alk. 24.8., Eno alk. vko 34.
• Pyhäselän, Vaara-Karjalan ja Kontiolahden seurakunnissa kerhoihin ilmoittaudutaan ensimmäisellä kerhokerralla.

Virpi Hyvärinen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.