Uimaopetusta luonnonvesissä

Joensuulaisella 21-vuotiaalla Reetta Hirvosella on pitkä kokemus kilpauimarina ja uimakoulun opettajana. Tänä kesänä hän mm. opettaa lapsia uimaan Joensuun kaupungin ranta- uimakoulussa Kiihtelysvaarassa.

Rantauimakoulun opettaja seisoo rantavedessä märkäpuku päällä.

Reetta Hirvonen nauttii, kun lapset oppivat uusia taitoja. Rantauimakoulun opettajat ovat pukeutuneet märkäpukuihin, koska päivän aikana viileässä vedessä pidetään peräkkäin useampi uimakoulu. Kuva: Sari Jormanainen

1. KOKEMUS. Olen uinut 10 vuotta kilpaa, sen jälkeen pari vuotta triathlonia. Joensuun uimaseurassa olen vetänyt kaikenlaisia ryhmiä 15–16 -vuotiaasta saakka. 18-vuotiaana kävin uimaopekoulutuksen. Sen jälkeen olen opettanut lapsia kaupungilla ja uimaseuralla. Tykkäsin jo tosi pienenä uimisesta ja olin peloton vedessä. Äiti vei uimakouluun 5-6 -vuotiaana ja 7-vuotiaana aloin sitten ihan kunnolla uimaan.

2. ONNISTUMISIA. Opettaminen on mukavaa. Etenkin kun lapset saavat onnistumisia, esimerkiksi oppivat uimaan vaikka pari metriä, niin sitten näkee sen lapsen innostuksen siitä. Vesi on lapsille mieluisa elementti. Siellä on helppo liikkua, se ei ole raskasta. Toivon, että lapsille välittyy uimakoulusta se, että uimataito on todella tärkeä taito. Ei tarvitse olla kilpauimari tai aktiivinen harrastajakaan, mutta uimataito on tärkeä olla. Sen avulla voi itse pelastautua tai auttaa toista.

3. JÄRVIVESI. Suhtautuminen järviveteen vaihtelee paljon lasten välillä. Rantauimakouluun tulevista lapsista moni käy enemmäkseen juuri rannoilla uimassa, joten se helpottaa. Onhan se vesi kylmää. Nyt kun ei ole ollut kovin lämpimiä kelejä, niin ei se varmasi ole 20 astettakaan. Hyvin ovat lapset kyllä vedessä uineet, ei ole kylmä vesi haitannut yhtään. Meillä on täällä sauna, jossa voi käydä lämmittelemässä. Rantauimakoulussa uidaan lähes säällä kuin säällä. Ainoastaan ukkosella veteen ei mennä.

4. RYHMÄT. Kaupungin rantauimakoulut ovat todella suosittuja. Etenkin täällä Kiihtelysvaarassa ryhmät täyttyvät nopeasti. Yhdessä ryhmässä voi olla enintään 15 las-ta, ohjaajia on kaksi. Ryhmien tasot vaihtelevat varhaistaitoryhmästä uimataitoisten ryhmiin. Varhaistaitoryhmässä osa saattaa arastella vielä vettä, siellä tutustutaan veteen leikin kautta. Jatkoryhmässä sitten uidaan jo ihan matkaa, parhaimmillaan joku saattaa uida jo 300 metriäkin.

5. SUUNNITELMIA. Uiminen kuuluu omaan kesääni myös vapaa-ajalla. Uinti ei varmasti elämästäni lähde pois koskaan. Varmasti tulen rannalla olemaan, kunhan nämä säät tästä paranevat. Syksyllä uimaopetukseen tosin tulee tauko. Lähden Tsekkiin vaihtoon, siellä on sitten jotkut muut hommat edessä. Opiskelen kansainvälistä liiketaloutta ja sitä lähden nyt sinne lukemaan. Saa nähdä sen jälkeen jatkuuko uimaopetus.

Sari Jormanainen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.