Ekaluokkalaiset siunataan koulutielle

Elokuun puolivälissä jälleen sadat pienet koululaiset Joensuussa ja Kontiolahdella aloittavat koulutaipaleensa.

Äiti ja lapsi seisovat vierekkäin koulun pihassa.

Olivia Kosela aloittaa ensimmäisen kouluvuotensa Lehmon koulussa elokuussa. Samassa koulussa alkoi aikoinaan myös Olivian äidin Anna-Helenan koulutaival. Kuva: Sari Jormanainen

Esikoulusta ensimmäiselle koululuokalle siirtyminen tuo muutoksen sekä lapsen että koko perheen elämään. Evankelis-luterilaisten seurakuntien kouluun lähtevien siunaamisella on pitkät perinteet ja siunaustilaisuuksia pidetään ympäri Suomea.

– Kirkko ja seurakunta kulkevat ihmisten rinnalla elämän arjessa, mutta erityisesti siirtymissä on hyvä pyytää siunausta uuteen ja tuntemattomaan. Näin kouluun lähtevien perheelle siunaus on mahdollisuus pyytää voimia uuteen arkeen koulutiellä. On myös hyvä iloita ja kiittää elämän taitekohdissa, kouluun lähtevien siunaus on myös hetki kiittää lapsuusajasta, erityisesti ennen koulun alkamista, perheestä ja kaikista läheisistä, Kontiolahden seurakunnan seurakuntapastori Anssi Törmälä kuvailee tilaisuuden merkitystä.

Kirkkotien jakelualueen seurakunnista Enossa ja Kontiolahdella kouluun siunaaminen pidetään keväällä esikoulun päätteeksi. Rantakylän, Noljakan, Pyhäselän ja Utran kirkoissa siunaustilaisuudet pidetään sunnuntaina 11.8.2019. Pielisensuun seurakunta siunaa koululaiset puolestaan keskiviikkoiltana 14.8.2019 Pielisensuun kirkossa.

Vaara-Karjalan seurakunnassa Heinävaaran ja Kiihtelysvaaran ekaluokkalaiset siunataan koululla seurakunnan syksyn ensimmäisen aamunavauksen paikalla pidettävässä koulukirkossa ja Tuupovaaran koululaiset siunataan Tuupovaaran kirkossa.

Siunaustilaisuus täyttää kirkon

Joensuun seurakunnissa tieto kouluun lähtevien siunaustilaisuuksista tulee seurakunnilta. Joensuun kaupungilta kerrotaan, että huoltajien toiveesta tietoa tilaisuuksista ei enää välitetä kaupungin kanavien kautta. Kontiolahdelle tieto kulkee yhä esiopetuksen kautta.

Kouluun lähtevien siunaustilaisuudet ovat hyvin suosittuja. Esimerkiksi Kontiolahdella kirkko on joka kevät ääriään myöten täynnä kun esikoululaiset siunataan koulutielle.

– Vuoden aikana vain kauneimmissa joululauluissa, jouluaattona sekä yksittäisissä konfirmaatiomessuissa on viime vuosina ollut saman verran väkeä kuin kouluun lähtevien siunaamisessa. Ihmisiä on jopa 600, kertoo seurakuntapastori Anssi Törmälä.

Lämminhenkinen tilaisuus

Olivia Kosela oli yksi keväällä Kontiolahden kirkossa koulutielle siunatuista lapsista. Olivian mukana tilaisuudessa olivat hänen äitinsä, isänsä ja pikkuveljensä.

– Minusta on aivan ihana, että seurakunta järjestää tällaisen tilaisuuden. Se oli kaikin puolin lämminhenkinen tilaisuus, ja ohjelma oli sopivan kevyt, jotta lapsetkin sen jaksoivat olla siellä. Kerran sitä vain kouluun lähdetään ja jos koulutielle vielä turvaa siunataan, niin sinne sitä mennään, kertoo Olivian äiti Anna-Helena Kosela.

Olivialle tilaisuudesta mieleen jäi siunaamiseen osallistuneet esikoulun opettajat ja se, että siunaaminen tapahtui alttarilla.

– Me olimme polvillaan ja eskariopet pitivät kättä päämme päällä. Lopuksi saimme orvokkeja, jäätelöt ja heijastimet, Olivia iloitsee.

Sari Jormanainen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.