Sana: 4. sunnuntai helluntaista

Kerubitkin siivillänsä, verhoavat kasvojaan

Virsi 228:4

Miksi ”Tuo mies hyväksyy syntiset seuraansa ja syö heidän kanssaan?” Siksi, että Jeesus on syntisten ystävä. Hänen tehtävä on kutsua Taivasten valtakuntaan syntisiä eli itsensä Jumalan silmissä heikoiksi ja sairaiksi tuntevia ihmisiä ei hurskaita eli terveitä ja vahvoja. Aterioidessaan yhdessä tullimiesten ja syntisten kanssa Jeesus käsin kosketeltavasti ja aidosti osoittaa rakastavansa syntisiä.

Ateriayhteys epätäydellisten kanssa on Jeesukselle luonnollista. Oikeaoppisille se on mahdottomuus. Siinä menee oma maine ja takki tahraantuu. Yhteinen ateria on merkittävä yhteyden, kunnioituksen ja ystävyyden side. Ruokaseura kertoo enemmän kuin loputtomat sanat.

Kutsu kuuluu ja ateriayhteys on totta joka sunnuntain messussa. Me emme muistele vain menneitä, vaan elämme tämän päivän evankeliumia todeksi. Tässä ja nyt Kristus kutsuu meitä ateriayhteyteen kanssaan. Kristus tarjoaa aterian yhteyden ja ystävyyden merkiksi. Ehtoollisateria ei ole papin ja seurakunnan tarjoama kaveruuslounas. Se ei ole myöskään Jumalan palkinto tai sponsoriateria hyvin menestyneille uskoville. Ateriayhteys Kristuksen kanssa on Kristuksen ja syntisen ateriayhteyttä.

Ehtoollisen ateriayhteys on myös yhteyttä syntisten kesken, jotka menemme Kristusta kohtaamaan. Koska olemme epätäydellisiä, yhteys merkitsee meille jatkuvaa toinen toisemme kantamista. Myös pyhän epistola, 1. Piet. 5: 5-11, kutsuu Herran pyhälle ehtoolliselle: ”Nöyrtykää siis Jumalan väkevän käden alle, niin hän ajan tullen korottaa teidät. Heittäkää kaikki murheenne hänen kannettavakseen, sillä hän pitää teistä huolen.”

Jumalan hyvyydestä ja rakkaudesta kumpuava Kristuksen kutsu ”tulkaa sillä kaikki on valmiina” on aito ja vastustamaton. Hyvyys ja rakkaus tulevat todeksi ehtoollisen ateriayhteydessä, joka valmistaa ja vahvistaa meitä hyvyyden ja rakkauden tekoihin. Ilman ateriayhteyttä Kristuksen kanssa kutsun sisältämä hyvä kuihtuu ja kuolee pois.

Sen vuoksi, jotta eläisit, jotta hyvyys ja rakkaus eläisivät, tule kohtaamaan Kristusta ehtoollisaterialle. Jos omaa syyllisyyttä ei voi tunnustaa muille ihmisille sen voi tehdä suoraan Jumalalle. Vaihtokauppa on vähintäänkin kohtuullinen. Ihminen antaa synnit ja saa anteeksi. Ja samalla ”Jumalan enkelit iloitsevat yhdestäkin syntisestä, joka tekee parannuksen.

Jaakko Muhonen
pastori
Kontiolahden seurakunta

Kuvituskuva 4. sunnuntaista helluntain jälkeen.

Tulevana sunnuntai 7.7. on 4. sunnuntai helluntaista. Päivän aihe on Kadonnut ja jälleen löytynyt. Kuva: Anniina Mikama.