Kukkia kaupungin kaunistukseksi

Puutarhuri Pirjo Auvinen on suunnitellut parinkymmenen vuoden ajan Joensuun kaupungin kukkaistutuksia. Tänä vuonna kaupungin suurin kukkapenkki löytyy Pohjoisesta rantapuistosta.

Pirjo Auvinen istuu Pohjoisen rantapuiston kukkapenkin edessä.

”Eniten tyydytystä työssäni tuottaa se, kun kaikki kukat ovat maailmalla ja vielä suhteellisen vaivattomasti saatu paikoilleen”, sanoo puutarhuri Pirjo Auvinen juuri valmistuneen Pohjoisen rantapuiston kukkaistutusten äärellä. Kuva: Virpi Hyvärinen

1. AIKATAULU. Kesän kukkaistutusten suunnittelu alkaa Joensuun kaupungilla jo vuotta aikaisemmin talvella. Kukat tilataan syyskuun puoliväliin mennessä ja lumien sulettua toukokuun loppupuolella penkit käännetään istutuskuntoon. Ensimmäiset kukat tulivat tänä vuonna 22.5., iso satsi kesäkuun alussa ja loput 10.6. Kaikkien istutusten tulisi olla valmiina ja paikallaan 14.6.

2. PAIKAT. Kukkia on tilattu tämän vuoden istutuksiin yhteensä 4100 kappaletta, ja koristehavut päälle. Vapaudenpuiston remontin takia määrä on huomattavasti taval-lista pienempi. Ensimmäisestä erästä veimme kukkia toukokuun lopussa päiväkodeille, Taidemuseolle ja Vainoniemen huvilalle sekä Laululavalle Suven avausta juhlistamaan. Laitamme kesäkukkaistutuksia myös kävelykadulle, torille, satamaan ja puistoihin sekä kaupungin kiinteistöille, kuten kaupungintalolle, palvelupisteille, pääkirjastolle ja kon-servatoriolle.

3. LAJIKKEET. Kukkien valinnassa painavat ennen kaikkea esteettisyys ja helppohoitoisuus. Katsomme, että värit rimmaavat ja että kukkien hoito on sellaista, että ehdimme sen tehdä. Ihan viimeisimpien trendien mukaan emme kulje, koska suunnittelu tehdään varhaisessa vaiheessa, mutta aina kokeilemme myös jotakin uutta. Tämän vuoden kokeilu on haltiankukka, jota laitamme torin ruukkuihin. Sen koristearvo on erittäin kauniissa lehdissä.

4. RANTAPUISTO. Tänä vuonna suurin ja näyttävin penkkimme on 81-neliöinen kokonaisuus Pohjoisessa rantapuistossa. Siihen laitettiin yhteensä 1030 kasvia, keskelle sitruunasypressejä, ympärille keltaista daaliaa, oranssinpunaista pauliinabegoniaa, vaa-leanvihreää koristebataattia ja ulommaiseksi keltaista samettikukkaa. Penkki syntyi kahdeksan työntekijän ja kuljettajien voimalla yhdessä aamupäivässä. Kasteluun meni lopuksi vielä parisen tuntia.

5. YHTEISTYÖ. Tämä työ on ennen kaikkea yhteistyötä. Ei hän me pärjättäisi, jos meillä ei olisi ammattitaitoisia kuljettajia ja paljon hyviä kesätyöntekijöitä apulaisina. Puutarhuri Leena Tarnanen on oikea käteni – ja välillä vasenkin. Hän on taitava organisaattori, jonka kanssa on ilo tehdä töitä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.