Kolumni: Istuta omenapuu – koululaiset toivoa tuomassa

Mika VanhanenMaailman koululaisten ilmastokokous päättyi muutama päivä sitten. Kokouksen alkuosa pidettiin Liperissä ja Joensuussa. Se huipentui Helsingissä maailman ympäristöpäivänä, jolloin koululaiset julkaisivat oman toimintasuunnitelmansa vuoteen 2025 saakka. Samalla julkaistiin koulujen ilmastosopimus, jonka tavoitteena on sitoa kolme miljoonaa tonnia hiilidioksidia puita istuttamalla.

Koululaisia oli lähes 70 maasta. Kokouksen suojelija oli presidentti Niinistö, jonka pohjoiskarjalaiset koululaisedustajat tapasivat Joensuussa pari viikkoa sitten ja toistamiseen Helsingissä. Kehittyvien maiden osallistujien matkakuluja oli tukemassa monet yritykset ja yhteisöt, mukaan lukien Rantakylän ja Pielisensuun seurakunnat. Oli hienoa havaita, miten suomalaiset olivat lähteneet laajasti tukemaan tapahtuman järjestämistä.

Heti Liperiin saavuttuaan koululaiset alkoivat keskustelun pienissä ryhmissä. Heidän puheissaan kuului ilmastoahdistusta, mutta samalla koululaisilla oli esittää käytännönläheisiä toimia ilmastonmuutoksen torjumiseen. He kokosivat ryhmissään kahden päivän aikana yhteen toimia ilmastonmuutosta vastaan ja äänestivät niistä toteuttamiskelpoisimmat. Suunnitelmaan kuului mm. puiden istuttamista, kierrättämistä, muovin käytön vähentämistä sekä tietoisuuden lisäämistä ilmastonmuutoksesta. Kokouksen päätöstilaisuudessa ilmastoneuvottelija Outi Honkatukia kehui koululaisten pragmaattista toimintasuunnitelmaa ja heidän tehok-kuuttaan, sillä kansainvälisissä neuvotteluissa meni kaksi viikkoa pelkästään siihen, että valtiot hyväksyivät tieteellisen kansainvälisen ilmastopaneelin raportin oikeellisuuden.

Viimeiset vieraat Sri Lankasta ja Chilestä lähtivät vasta seuraavana päivänä. Majoituin yöksi heidän kanssaan Alppilan kirkkoon, jossa keskustelimme opettajien ja oppilaiden kanssa. He arvostivat mm. sitä, miten täällä on puhdasta ja turvallista. Sri Lankan opettaja kertoi mm. siitä, että äskettäisen terroristi-iskun jälkeen myös kouluilla pelätään iskuja. Koululaisten kasvoilla oli kuitenkin toivo paremmasta huomisesta, ja kuulin, että koulu istuttaa kahden viikon päästä puita hehtaarin verran. Se käynnistää samalla koululaisten kampanjan ilmastonmuutosta vastaan. Meillä on vielä toivoa, kun alamme toimimaan. Istutamme omenapuun. Ja sata miljoonaa muuta puuta. Kaikki ovat tervetulleita mukaan.

Mika Vanhanen
toiminnanjohtaja
ENO-verkkokoulun tuki ry
mika.vanhanen@eno-programme.org

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.